Magdalena, świnka musi jeść! Nie można pozwolić, żeby świnka miała pusty brzuszek.
Aldonix, błaś u polecanego weta gryzoniowego?
piłowane trzonowce
Moderator: Dzima
- Skiti
- Miejscowość: Grudziądz
- Kontakt:
Re: piłowane trzonowce
Świnka może nie jeść jeden dzień, pod warunkiem że je sianko. Dlatego czekam na wieści jak sytuacja wyglądała dzisiaj...
Trzeba dokarmiać! Najlepiej zaopatrzyć się w strzykawki insulinówki (z nakładaną igłą, bo są jeszcze takie z igłą zespolone, ale wtedy trzeba ją odcinać, powiększać otwór itp.). Sam gerber warzywny nie wystarczy. Przez krótki czas - owszem, ale nie za długo. Świnka potrzebuje włókna roślinnego (inaczej flora bakteryjna w żołądku może ulec zaburzeniu). Polecam karmę Herbi Care Plus. Ma postać proszku i bardzo łatwo tworzy zawiesinę z wodą (papkę, którą łatwo nakarmić prosiaka). Zawiera dużo włókna, dlatego jest bardzo dobrym zamiennikiem siana w sytuacjach problemów z zębami. Warto też zrobić zdjęcie RTG zębów (widać na nim np. przerośnięte korzenie, stany zapalne itp.). A jeśli chodzi o ewentualne ranki w pyszczku - polecam żel stomatologiczny Sachol (dla ludzi, do kupienia w aptece). Troszkę na patyczek do uszu i siup do pyszczka
Nic dodać nic ująć!
Ale dalej nie znamy obecnego stanu zwierzaka
Ale dalej nie znamy obecnego stanu zwierzaka
Witam was ponownie świnka je już normalnie widocznie miała podrażniony język ale jest już wszystko OK
Noooo!!! Hurra!!
Bo już się martwiłam, tak długo nie pisałaś Super! Dużo zdrowia życzę!
ale ma oblepiony nosek i oczka hodowca mi pisał że to dalej problem z zębamiMagdaLena pisze:Noooo!!! Hurra!!
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Problemy z noskiem i oczkami to mogą być przerośnięte korzenie lub ropnie okołozębowe. Konieczne jest RTG w 4 płaszczyznach żeby dokładnie wszystko obejrzeć.
Ale warto też sprawdzić czy świnka się nie przeziębiła.
Ale warto też sprawdzić czy świnka się nie przeziębiła.
[quote="martuś"]Problemy z noskiem i oczkami to mogą być przerośnięte korzenie lub ropnie okołozębowe. Konieczne jest RTG w 4 płaszczyznach żeby dokładnie wszystko obejrzeć.
Ale warto też sprawdzić czy świnka się nie przeziębiła
ale w takim przypadku świnka normalnie by jadła
Ale warto też sprawdzić czy świnka się nie przeziębiła
ale w takim przypadku świnka normalnie by jadła