[Katowice] Samce kolcomyszy do adopcji ;)
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: [Katowice] Samce kolcomyszy do adopcji ;)
Myszy kolczaste są stadne i towarzyskie. Przestrzeni należy zapewnić im jak najwięcej, żeby mogły pobiegać (także w kołowrotku). Im więcej myszek,tym więcej przestrzeni i kryjówek. Koszty utrzymania pewnie takie same, co innych myszy.
Tak, kolczaste są jak najbardziej stadne. Z tego co zauważyłam przez ostatnich kilka lat opieki nad tym gatunkiem, to w porównaniu do zwykłych myszek wykorzystują bardziej poziomą przestrzeń klatki, więc dobrze sprawdzają się też akwaria. Są bardzo ruchliwe i mimo że nie ma ustalonych żadnych minimalnych wymagań co do wymiarów mieszkania, to dla 2-3 optymalne będzie 70x40 albo 80x50. Wiadomo, że im większa tym lepsza
I jak najbardziej kołowrotek, który jest wręcz nadużywany przez nie 

bo rybki mi zdychająjedna za drugą i są już ze mną minimum 1rok i bym miała w spadku po nich akwarkum 41x25x25 

To niestety faktycznie za małe na jakiekolwiek gryzonia.. Ale często można znaleźć oferty o rozszczelnionym akwa albo używane klatki (choćby na OLX) za przystępną cenę 

jakby co nie życze rybą źle ale ostatnio mi dwie odeszły znaczy jedna druga umiera i nic nie moge zrobić
to choroba http://www.domowe-akwarium.pl/akwarium/plistoforoza zostały mi dwa danio i jedna molinezja danio(najbardziej podatne na tą chorobe) a molinezja chyba niedługo też odejdzie...
choroba odpoczątku nie uleczalna
a akwarium nie było by dobre choć dla jednej myszki?
EDIT:A dla chomiczka dżungarskiego czytałam że to min. wymaganego terenu ale niewiem czy to prawda.

EDIT:A dla chomiczka dżungarskiego czytałam że to min. wymaganego terenu ale niewiem czy to prawda.
Dla chomika dżungarskiego min.to 60x40,ale chomiki powinny mieć znacznie większe klatki
dobra to małych gryzoni narazie lepiej bym nie miała.
Póki co rzeczy dla świnek jeszcze kupuje i jeszcze nie mam a ja już kombinuje jakby tu kolejnego przyjaciela mieć
mama chyba jak prócz świnek inne zwierzaki będe chciała to mnie chyba z mieszkania wywali