Jak nauczyć świnkę morską sztuczki?
Moderator: Pulpecja
Jak nauczyć świnkę morską sztuczki?
Cześć kochani! Chcę się dowiedzieć, jak nauczyć świnkę morską jakiejś sztuczki? Mój prosiaczek to samiczka, ma 3 lata. Mimo jej wieku sądzę, że nadal można ją uczyć. Potrafi już ,,Poproś", ,,Czekaj" i przychodzi na zawołanie. Proszę o instrukcję krok po kroku. Tylko proszę, abyście nie pisali o wymienionych powyżej popisach
Czekam na Wasze odpowiedzi!

Re: Jak nauczyć świnkę morską sztuczki?
Nie znam na to sposobu
wszystkie moje świnie robią co chcą jedyne co to potrafię je zmusić do kwiku jak zbyt długo hałasuje sianem albo trawą 

Znam świnkę która na ,,obrót!" kręci się wokół własnej osi
Wystarczy codziennie ćwiczyć z np.ogórkiem również wydając polecenia.Po jakimś czasie świnka się przyzwyczai,że na ,,obót" dostanie smakołyki :>

Wystarczy codziennie ćwiczyć z np.ogórkiem również wydając polecenia.Po jakimś czasie świnka się przyzwyczai,że na ,,obót" dostanie smakołyki :>
ja nauczyłam bardzo szybko swojego Finka podawać łapkę..
on stał na brzegu łóżka, ja kucałam na jego wysokości , palcami jednej dłoni trzymałam smakołyk - niedaleko jego noska, którego dostawał po maleńkim kawałeczku jak mówiłam "daj łapkę " i podkładałam swój opuszek palca pod jego łapkę. W żaden sposób go nie przytrzymywałam, tylko właśnie podkładałam palec, podnosiłam łapkę delikatnie i jak jej nie zabierał to pod nosek od razu smakołyk podsuwałam. Załapał po kilku razach i pamięta cały czas. Teraz ja tylko wystawiam palec i mówię " Finuś daj łapkę" a on z miejsca pac. Wykonuje polecenie tylko jak mam coś dobrego w zamian
, ale jednak.
Równolegle starałam się go nauczyć "obróć" ,ale to wykonuje tylko głównie śladem smakołyku przesuwanego tak by właśnie spowodował jego obrót.
Ps. Finuś się lubił uczyć jak nie miał jeszcze towarzystwa innej świnki. Jak doszła Czoko to był już za bardzo nią zainteresowany by chcieć marnować czas ze mną
. Czoko natomiast nie dała się nauczyć, bo wycofywała łapkę jeszcze zanim jej dotknęłam, więc...nic na siłę
.
on stał na brzegu łóżka, ja kucałam na jego wysokości , palcami jednej dłoni trzymałam smakołyk - niedaleko jego noska, którego dostawał po maleńkim kawałeczku jak mówiłam "daj łapkę " i podkładałam swój opuszek palca pod jego łapkę. W żaden sposób go nie przytrzymywałam, tylko właśnie podkładałam palec, podnosiłam łapkę delikatnie i jak jej nie zabierał to pod nosek od razu smakołyk podsuwałam. Załapał po kilku razach i pamięta cały czas. Teraz ja tylko wystawiam palec i mówię " Finuś daj łapkę" a on z miejsca pac. Wykonuje polecenie tylko jak mam coś dobrego w zamian

Równolegle starałam się go nauczyć "obróć" ,ale to wykonuje tylko głównie śladem smakołyku przesuwanego tak by właśnie spowodował jego obrót.
Ps. Finuś się lubił uczyć jak nie miał jeszcze towarzystwa innej świnki. Jak doszła Czoko to był już za bardzo nią zainteresowany by chcieć marnować czas ze mną

Radze przejżeć na youtube i zwykle jest pokazane krok po kroku
ja na sztuczkach też się nie znam umiem wytresować psa i pare wymienionych przez ciebie sztuczek nauczyłam króliczke... 

Moja znajoma uczyła tak królika, ale nie wiem, czy ja dałabym radę nauczyć czegokolwiek moje prośki. One są takie uparte
Zupełnie jak ja!

mniejsze koleszki ponoć do człowieczego kumpla się upodamniają tak słyszałam i chyba tak jest
moja króliczka śp Lusia i Tika moja psina są bardzo podobne do mnie