Akwarystyka

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Olek

Re: Akwarystyka

Post autor: Olek »

Krewetki Red Cherry na przykład, są dobre dla początkujących. Raczej chyba żadnych rybek nie wpuścisz, może gupiki ale one mnożą się szybciej jak króliki.

Czekam na zdjęcie jak mech będzie taki wieeelki i piękny!
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Wpuściłam gupiki, pięciu samców - już ponad tydzień temu :) Są super!
Awatar użytkownika
Elurin
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Elurin »

Trochę w temacie - czy ktoś hodował przekopnice/triopsy? Przypadkiem trafiłem na zestaw do hodowli w Smyku, zaciekawiło mnie to, a nie wiem, czy zawartość zestawu jest OK.
http://www.empik.com/clementoni-triops- ... ,zabawki-p
Peu importe notre âge
On est tous écoliers
Il faut tourner des pages
Réapprendre à voler
Par Lynda Lemay
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Fajne te przekopnice, wyglądają jak miniaturowe skrzypłocze! Wyczytałam, że żyją średnio 90 dni i mają niewielkie wymagania. Jedzą wszystko, mogą się żywić nawet bakteriami w wodzie.
wilczurka

Post autor: wilczurka »

Też mam akwarium :) niewiem ile litrów ale znam wymiary 41x25x25cm małe ale zgrabne i ładnie uzupełnia mój pokój(zamierzam kupić większe) jak narazie z obsadą tak: molinezja ostrosłupa i cztery neonki czerwone dawniej 3 molinezje i 4 danio, jak narazie mała kwarantanna (nie dokupuje narazie rybek) mam też 10 małych pawich oczek, jednego ostatnio oddzieliłam od reszty bo widze że jest od rodzeństwa mniejszy i czasami się chwieje i pływa bokiem ale tak już ma 4dni...Czasami tak jest źle że do góry brzuchem pływa...Molinezja też troche mniej się rusza często pływa po dnie, powoli i tak jakoś czasami bardzo rzadko bokiem...Ostatnio dużo rybek mi umiera :(
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Może ktoś bardziej doświadczony w temacie się wypowie - ale czy to nie za dużo rybek do takiego litrażu? Może tu tkwi problem?

Mały upload co tam u mnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Roślinki się rozrosły, Rib czuje się jak w domu w tych krzakach :) Po spojrzeniu krytycznym okiem brakuje mi jeszcze roślin na trzecim planie, żeby lepiej zasłonić filtr i grzałkę. Wstępna decyzja to jakaś żabienica i wywłócznik rdzawy.

I z innych informacji to bakcyl został połknięty i zaczynam kompletować kostkę nr 2!
Olek

Post autor: Olek »

Super, właśnie takie małe kostki roślinne są super, wielkie akwarium to tylko tanganika albo malawi ;p

Super u Ciebie to wygląda.
wilczurka

Po tygodniu gdy żadna rybka już nie odpłyneła dokupiłam bojownika i samiczke black molly akwarium znalazłam takie samo w internecie(wymiary, firma, wszystko to samo) i pisało 25l .Już z rybkami problemów nie mam :) Sempreverde piękne akwarium :102: a jakie stosuje pani podłoże?(nie pamiętam jak się nazywa) Ja mam żwirek wielkości małych kamyczków.
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Wilczurka-Z tego co mi wiadomo 25 l to za mało na bojownika i black molly,słyszałam że sama black molly musi mieć min.40 l
wilczurka

Dla bojownika pojemość jest dobra dla black molly masz racje lecz ja nie mam stada tylko dwie i to rybom nie powinno zaszkodzić gorzej gdyby była to kula :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”