Papryka i jej części

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Żaneta84

Papryka i jej części

Post autor: Żaneta84 »

Przeglądam net i youtube w kwestii żywienia świniaków, a właściwie papryki konkretnie.
Przypadkowo zauważyłam, że moje świniaczki wręcz rzucają się na nasiona papryki, a w drugiej kolejności ogonek papryki. Troszkę się wystraszyłam, czy w ogóle moga jeść te części.
Szukałam wszędzie. Nikt nie pisał, że mogą jeść, albo że podaje swoim świnkom.
Ale okazuje się, że my ludzie również możemy jeść z pozoru niejadalne części papryki (nasiono to noralne - nawet w ostrej papryce często się ich nie usuwa, by była ostrzejsza). Zaskoczyło mnie to, że możemy jeść łodygę... chyba ja się nie skuszę :)
Ale uspokoiłam się, że moje chłopaki wiedzą co dobre.

Próbowaliście swoim dawać nasiona wraz z ogonkiem? Ja byłam w szoku w jakim tempie opędzlowały nasiona :)
:)
loriain

Re: Papryka i jej części

Post autor: loriain »

Gdzieś na jakiejś grupie świńskiej ktoś się też pytał o nasionka i było powiedziane, że nie powinno się podawać. Ale zabij mnie zapomniałam nazwy substancji która się w nich znajduje :redface:
Żaneta84

Post autor: Żaneta84 »

Kapsaicyna, odpowiada za ostrość papryki i podejrzewam że o nią chodzi. Ale w słodkiej papryce jej prawie nie ma. No i właśnie teraz pytanie, czy ona ma negatywny wpływ na ich zdrowie. Bo z pewnością bardzo im smakuje. Wiem że świnkom nie powinno się podawać ostrych rzeczy typu cebula... Tylko tak na prawdę nie wiem czemu. Ale prawdą jest ze cebula im nie smakuje :)
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Tyle że czosnkowatych nie daje się ze względu na ostrość ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”