Ferajna [*] zawsze w mojej pamięci
Moderator: pastuszek
- lunorek
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Zuzia,Myszka i reszta futrzano-gołej ferajny
No to ja już nie mam pomysłu... Możliwe, że Grusia ma po prostu bardzo delikatną skórę skłonną do wszelakich podrażnień i wszelakie alergeny oraz kontakt z płynami o innym od skóry ph, w tym moczem, działa od razu na nią drażniąco. A próbowałaś Jolu kiedyś w takiej sytuacji ją przemyć pod ciepłą wodą bez dodatku żadnego szamponu itp.? i poobserwować? Może trzeba jej od czasu do czasu tą skórę po prostu zmyć 
- jolka
- Wiceprezes ds. adopcyjnych
- Kontakt:
Dokładnie tak może być. Lunorek masz rację. Woda pomaga. Dlatego Gruszke przemywam dość często i wtedy jest spokój jakiś czas. Samą woda!!! Norki powinnam zmieniać 2 razy dziennie ale nie mam kiedy tego wszystkiego prać 
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
- lunorek
- Kontakt:
Rozumiem Cię doskonale... Ja mam tylko dwa prosiaki, a mam wrażenie, że ledwo skończę prać i sprzątać, to mogę zaczynać od początku
Nwm, nie lubię właśnie jak w siuśkach czy kupach siedzą i z uporem maniaka zbieram odkurzaczem codziennie boby z drybedu (czasem nawet po 2-3 razy dziennie jak wariatka
), a że odkrzurzacz to cyklon to ostatnio musiałam zeskrobywać warstwę łajna ze ścianek pojemnika
A z tymi norkami i kapciami to z miesiąca na miesiąc powiększam asortyment, bo co mi jedna wyschnie i już już się ucieszę, że będzie suche spanie, to zaraz któraś łajza mi tam kałużę zostawi
Ale jak tylko prośka mi się na kolanach wtuli, przymknie te swoje wielkie oczyska i tuptaki wyciągnie do masowania zamieniając się w rasowego naleśnika, to od ręki każdą ilość siuśków i każdego boba jej wybaczam 
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Można kupić boraks w sklepach dla jubilerówkimera pisze:Można też spróbować robić własny proszek do prania. W najgorszym razie będzie tańszy od przemysłowego. Potrzebny jest tylko boraks, którego nie ma w sklepach.
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
Jest taka kobitka od ekodomu- Ewa Kozioł. Prowadzi blog Zielony zagonek. Dużo się mozna dowiedzieć z samego bloga. Ostatnio trochę odlatuje, bo zajmuje się taką amatorską psychologią, ale przecież nie muszę słuchać.
Ma tez sklep internetowy, http://sklep.zielonyzagonek.pl/ , a w nim możesz kupić książkę z recepturami i tzw pakiet startowy z boraksem, mydłem i tego rodzaju substancjami. Właśnie się przymierzam. Już poczyniłam postępy, ale ekspertką nie jestem. Piorę ubrania we froschu i raczej nie zamierzam przejść na orzeszki, choć, kto wie...
Mam mosiężny świecznik, prezent slubny, wielki, ciężki i wymagający czyszczenia co jakiś czas, przeklinałam nieraz. Wyczytałam, żeby czyścić sokiem z cytryny i solą, eeee, myślę, zawracanie głowy. Spróbowałam i właściwie sam się wyczyścił - wystarczyło natrzeć! Żadnych past polerskich, gałganków zapaćkanych, brudu za paznokciami!
Więc, @Jolka - próbuj i opowiedz, jakie rezultaty!
Ma tez sklep internetowy, http://sklep.zielonyzagonek.pl/ , a w nim możesz kupić książkę z recepturami i tzw pakiet startowy z boraksem, mydłem i tego rodzaju substancjami. Właśnie się przymierzam. Już poczyniłam postępy, ale ekspertką nie jestem. Piorę ubrania we froschu i raczej nie zamierzam przejść na orzeszki, choć, kto wie...
Mam mosiężny świecznik, prezent slubny, wielki, ciężki i wymagający czyszczenia co jakiś czas, przeklinałam nieraz. Wyczytałam, żeby czyścić sokiem z cytryny i solą, eeee, myślę, zawracanie głowy. Spróbowałam i właściwie sam się wyczyścił - wystarczyło natrzeć! Żadnych past polerskich, gałganków zapaćkanych, brudu za paznokciami!
Więc, @Jolka - próbuj i opowiedz, jakie rezultaty!
- lunorek
- Kontakt:
Pociągam temat porcelli dalej
Nie wiem czy pamiętacie brytyjską serię How clean is your house? z Aggie Mackenzie na czele, u nas podobno też to szło w TV, ja akurat oglądałam wersję anglojęzyczną, ale wlaśnie ta seria imho kilka ładnych lat temu odgrzebała przepisy naszych prababć i babć i zapoczątkowała współczesną modę na eko środki do czyszczenia i wszelakie mikstury, pasty i proszki w stylu homemade, właśnie oparte na sodzie, boraksie, occie, kwasku cytrynowym oraz wszelakich olejkach eterycznych. Polecam, prawie każdy odcinek zawiera przepis na jakąś magiczną miksturę do czyszczenia własnego wyrobu
Seria do tego motywuje dość dobrze do sprzątania i odgracania się, żaden bobek się po niej przed waszym czujnym okiem nie schowa 
- jolka
- Wiceprezes ds. adopcyjnych
- Kontakt:
dzięki dziewczyny za rady
w wolnej chwili przejrze propozycje zielonego zagonka
dzis maluchom zdjęcia nowe zrobiłam

http://forum.swinkimorskie.eu/viewtopic ... 35#p400535
w wolnej chwili przejrze propozycje zielonego zagonka
dzis maluchom zdjęcia nowe zrobiłam

http://forum.swinkimorskie.eu/viewtopic ... 35#p400535