Witamina C

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Jola

Re: Witamina C

Post autor: Jola »

Dzięki za odpowiedź. Poczęstuję dziewczyny dzisiaj takim przysmakiem. Może się skuszą? :fingerscrossed:
Czabanka

Post autor: Czabanka »

ja daję witaminkę raz na 3 dni bo tyle mi weterynarz zalecił
MEMOrySTICKer

Post autor: MEMOrySTICKer »

Pomimo karmy komercyjnej (której nie daję dłużej niż 8 tyg. po otwarciu opakowania), warzyw, zieleniny (kupnej oraz naci z naszego pokojewego ogródka), MEMOry dostaje dodatkowo (przynajmniej na razie) wit. C codziennie (Cebion). Przynajmniej na razie, bo na razie pracujemy nad jego wzmocnieniem po licznych chorobowych przypadłościach i wypadkach. Czy będzie dostawał, jak już w pełni dojdzie do siebie - tego jeszcze nie wiem.
W przypadku STICKer'a natomiast wszystko wskazuje na to, że 1-2 krople wit. C to o te 1-2 krople za dużo. Widzę duże powiązanie czasowe problemów z pęcherzem moczowym i podawaniem wit. C. Po ostatnim odstawieniu Cebionu (spowodowanym kolejnymi pierwszymi sygnałami, że coś się zaczyna dziać), sytuacja szybciutko wróciła do normy. Jest zbyt krótko, by powiedzieć z całą pewnością, że w przypadku STICKer'a dodatkowa suplementacja jest dla niego szkodliwa, ale jak na razie wszystko na to wskazuje.
Asia909

Post autor: Asia909 »

Ja moim nie podaje sztucznej wit. C :) Mają ją w warzywach. Czasami im podaje ale jak zaczynają kichać lub coś.
Kasika

Post autor: Kasika »

ja daję jedną małą witaminke dziennie:)
Asia909

A w jakim sensie jedną MAŁA? Tabletkę? :?
patic6

Post autor: patic6 »

Namierzyłam tanią witaminę C bez wersenianu disodowego:
Obrazek
NeoVit C Baby, 100 mg kwasu L-askorbowego/100 ml roztworu (więc dawkowanie pokrywa się z podanym tutaj).
Zawiera wit. C, wodę oczyszczoną i glicerol (subst. słodząca, zagęszczająca i konserwująca).
Cena w zależności od apteki 6-8 zł, jeśli gdzieś nie ma warto zapytać o możliwość zamówienia. Jak tylko kupię podzielę się wrażeniami smakowymi ;)
Asia909

Obrazek
A taka witamina C jest dobra? Bo moje ja mają, kosztuje około 5 zł. :)
Skład:
sacharoza, woda dejonizowana, kwas L-askorbinowy (wit. C), bursztynian D-alfa-tokoferylu (wit. E) - przeciwutleniacz.
Ania

Post autor: Ania »

patic6 pisze:Namierzyłam tanią witaminę C bez wersenianu disodowego:
Obrazek
NeoVit C Baby, 100 mg kwasu L-askorbowego/100 ml roztworu (więc dawkowanie pokrywa się z podanym tutaj).
Zawiera wit. C, wodę oczyszczoną i glicerol (subst. słodząca, zagęszczająca i konserwująca).
Cena w zależności od apteki 6-8 zł, jeśli gdzieś nie ma warto zapytać o możliwość zamówienia. Jak tylko kupię podzielę się wrażeniami smakowymi ;)
Moje prośki dostają właśnie tą witaminę, generalnie nie lubią jak im daję, zwłaszcza ten starszy, ale nie grymaszą jakoś specjalnie ani nie plują, więc taka zła chyba nie jest
Awatar użytkownika
dr_granda
Miejscowość: Toruń
Kontakt:

Post autor: dr_granda »

Miałem okazję niedawno przejąć tymczasa, u którego lekarz stwierdził hipowitaminozę C. Tutajwidać jaki efekt dało podawanie witaminy C - druga fotka została zrobiona po trzech tygodniach podawania :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”