16-pak(?) + tymczasy - czyli moje mini zoo..

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: 15-pak(?) + tymczasy - czyli moje mini zoo..

Post autor: Bulletproof »

Aussie. pisze:
No to z drugiej strony ja nie wyobrażam sobie wybrać dla siebie rasy znając ją tylko z internetu filmów i gazet... :)
A jak inaczej? Przecież praktycznie wszyscy kto biorą rasowego psa mają pierwszy raz z nim styczność. Wiem co znaczy miłość od pierwszego wejrzenia do rasy, większość miłośników przecież kiedyś musiało wziąć tego pierwszego ukochanego. A z dobrym właścicielem każdy pies może być kochany cudowny i taki jakiego sobie wymarzyliśmy...
Awatar użytkownika
Aussie.
Miejscowość: Olsztynek
Kontakt:

Post autor: Aussie. »

No nieeee. To wcale tak nie jest.. Bo jak ktoś sobie wybrał Bullmastifa a potem wymyślił, że chce z nim trenować frisbee to tylko dlatego, że go kocha i wie jak się nim zająć pies będzie śmigał na DCDC.. Albo jak ktoś wybrał aussie a nie będzie z nim jeździł przy rowerze, na owce, na agi, na cokolwiek to pies będzie szczęśliwy tylko dlatego, że mu powiesz, że go kochasz.. Czy mając Boston Terriera ktoś wymyśli sobie pasienie i będzie z nim jeździł na owce to pies będzie pasł.

Ja powiem tak, jeżeli ktoś jest miłośnikiem psów i świadomie podejmuje decyzję o jakiejś rasie to zanim zwróci się do hodowcy dokładnie poznaje te psy, ich cechy ale przede wszystkim potrzeby, charakter. Poznaje jak najwięcej tych psów osobiście.. Jeżeli ktoś patrzy na zdjęcie i mówi "to ten, takiego psa chcę" to nie jest jeszcze gotów na jego posiadanie :). Mówię to zupełnie świadomie będąc hodowcą i znając się na psach..
Już w DS: Salsa, Rumba, Mamba, Samba, Mała Mi, Panna Migotka, Elwirka, Frania, Lazio, Milky, Poziomka, Marysia +41
Za TM: Pestka [*] Płatek [*] Eklerka [*]
Zapraszam do nas:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aussie.
Kontakt:

Omomomomomomomom zjem Cię omomom Żarłacz mały :D

Obrazek

Cyknęłam dzisiaj fotę Florce w typowej dla niej pozycji do spania. Baaardzo często śpi w takiej. Gotowość do drapania po brzuchu nawet podczas snu :D.

Obrazek

No i oczywiście mina i zachowanie Ognisi podczas zajmowania się świniami.. :roll:

Obrazek
Już w DS: Salsa, Rumba, Mamba, Samba, Mała Mi, Panna Migotka, Elwirka, Frania, Lazio, Milky, Poziomka, Marysia +41
Zapraszam do nas:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bulletproof
Kontakt:

Nikt nie mówił tutaj o patrzeniu na zdjęciu i zauroczeniu wyglądem, tylko o czytaniu informacji, oglądaniu programów itd.
I przecież napisałam, że jak ktoś potrafi się tym psem zająć to zrobi z niego wymarzonego psa :) Przecież jeśli ktoś pokochał jakąś rzadką rasę, to nie będzie jeździł po ludziach żeby poznać tę rasę
Awatar użytkownika
Aussie.
Kontakt:

A tu Cię zdziwię.. bo ludzie właśnie dokładnie tak robią. Piszą do hodowców, z informacją, że planują psa tej rasy i chcieliby ją bliżej poznać i umawiają się na spotkania i odwiedziny w pobliskiej/pobliskich hodowlach. Z doświadczenia wiem, że hodowcy chętnie spotykają się z takimi osobami :). Piszą na grupach na fb danych rasy z tą samą informacją i umawiają się na spacery z posiadaczami tych psów żeby poznać je osobiście :). Rejestrują się na odpowiednich forach, czytają masę, rozmawiają z posiadaczami, z hodowcami, z fachowcami :). Dla mnie to jest oczywiste i naturalne, na prawdę nie wiem jak można inaczej do tego podejść.. :meeting:
Ostatnio zmieniony 18 paź 2016, 18:07 przez Aussie., łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do nas:
Obrazek
katiusha

Post autor: katiusha »

Florka wymiata! :lol: :love:
Awatar użytkownika
Bulletproof
Kontakt:

Normalnie. Przed wzięciem psa i tak jest zazwyczaj spotkanie w hodowli przed narodzinami szczeniąt i jeśli ktoś jest przekonany że to rasa dla niego i tak go weźmie. Popieram bardzo tutaj Chmurkę, nie znam nikogo kto by szukał właścicieli psa przed jego kupnem, tym bardziej jeśli chodzi o rzadkie rasy. Przecież tak jak pisałaś, z amstaffa da się zrobić psa do freesbie, a ze sznaucera zaganiacza. Plus każdy pies jest inny i moim zdaniem takie spotkania zbytnio sensu nie mają. Każdy może z psa zrobić zarówno złoto jak i agresywną kulę testosteronu
Awatar użytkownika
Aussie.
Kontakt:

No nie zgodzę się z Wami, nie macie racji :). Weźmy na przykład takiego husky. Ktoś zobaczy w telewizji, że pies musi biegać. I tyle bo więcej informacji w necie nie ma. Kupi psa bo pomyśli, że raz/dwa w tygodniu wystarczy zabrać go na 5km przejażdżkę przy rowerze. Bierze psa, w domu okazuje się, że pies ma skłonności do kłusowania. Bo zdecydowanie mają ogromny instynkt łowczy. Ktoś weźmie psa do domku z ogrodem. Okaże się, że baardzo ciężko utrzymać psa na posesji bo mają tendencję do ucieczek. Będzie uciekać i dusić kury, wymorduje wszystkie krety, jeże, mysze i nornice a sprawniejsze i ptaki. Po roku może nawet w krótszym czasie stwierdzi, że nie jest w stanie się nim zajmować, oddaje komuś na łańcuch, zamyka psa w kojcu albo porzuca. W najlepszym razie pies trafia do schroniska. A to wszystko dlatego, że w filmie/programie/książce o tym nie mówili.. Nie mówię broń boże, że z corgi są takie problemy, podałam najpopularniejszy przypadek. Najwyraźniej poruszamy się w zupełnie innych kręgach. Wśród moich znajomych każdy bez wyjątku decydując się na drugiego lub po prostu kolejnego psa rasy, z którą nie miał za bardzo doczynienia przeprowadza bardzo dokładny research wśród osób posiadających psa tej rasy no i robi wszystko to co opisałam już wcześniej :).

Nie ciągnijmy już dalej tego tematu (chyba, że na priv). Chcę Wam tylko powiedzieć, że nic nie może równać się z rozmową z prawdziwym człowiekiem :).

PS: Bulletproof pisałam u Bullmastifie a nie Amstaffie ;). To duuża różnica choćby fizyczna :).
Zapraszam do nas:
Obrazek
Awatar użytkownika
Aussie.
Kontakt:

katiusha pisze:Florka wymiata! :lol: :love:
Bo Florka w ogóle jest mega. Ją trzeba poznać :D. Jest po strasznych przejściach. Niektóre psy na takie traumatyczne przeżycia reagują strachem, agresją, traumami. Florka zareagowała dość nietypowo. Kocha cały świat(oprócz mężczyzn), ciągle się śmieje i z czegoś się cieszy, kręci dupą (nie ma ogona), non stop przynosi jakieś zabawki żeby jej porzucać. Rozbawia swoim zachowaniem każdego kogo spotka, bez wyjątku, nawet osoby które nie lubią psów (na prawdę tacy istnieją). Zachowuje się tak jakby każdego dnia dziękowała bogu, że ma to wszystko już za sobą, że ma kochający, ciepły dom, swoją rodzinę i co jeść :).
Zapraszam do nas:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bulletproof
Kontakt:

Ale ja podałam inny przykład zupełnie :D I takie informacje co podałaś są wszędzie w internecie, jak ktoś czyta to wie i znajdzie je. Zawsze przed kupnem psa jest rozmowa z hodowcą więc tak czy siak ona się pojawi. Ale fakt, nie ma co drążyć temat bo nie po to ten wątek jest ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”