Polska przyroda

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Dropsio

Re: Polska przyroda

Post autor: Dropsio »

Obserwacja z której jestem szczególnie dumna - rybołów. Ptak, którego liczebność w Polsce określa się na ok 35 par. Udało mi się dotrzeć do map na której zaznaczone są miejsca lęgowe tych ptaków i nie ma na nich okolic gdzie o poranku obserwowaliśmy polującego ptasiora :) Niesamowite przeżycie... Kawałek dalej w wodę pikował bielik :love:
Poczekamy do połowy lipca ze zgłaszaniem, bo wtedy powinny pojawić się młode - okaże się, czy był przeprowadzony lęg, czy nie.
Obrazek

Więcej zdjęć będzie później - mam kolejnego całkiem ładnego bielika, jakąś drobnicę (trzcinniczek chyba) i stojacą na dwóch łapkach kunę :D Wyglądała przeuroczo - stała tak dobre kilkadziesiąt sekund z przednimi łapkami spuszczonymi wzdłuż ciałka i kiwała się na boki łapiąc równowagę :lol: Z daleka wyglądała jak mały niedźwiadek :P
katiusha

Post autor: katiusha »

Ptaki drapieżne są cudowne.. Obrazek
feluska

Post autor: feluska »

Dziś wypatrzyłam stworzonko ze zdjęcia. Było wielkości wróbla, jednak dużo smuklejsze, potem przyleciało pokrojem takie samo, ale szaro-bure. Jak zawsze, kiedy potrzebowałam aparatu, to go nie było :roll: Obrazek

Proszę o podpowiedź co to może być za gość, czy to on mi krzyczy w drzewach jak świnka na szelest reklamówki i podsunięcie dobrego internetowego atlasu ptaków, bo mi wstyd, że znam tylko ... gatunków rodzimych.

PS. Zdjęcie wrzuciłam jakie zrobiłam, nic nie ruszałam, bo zepsuję jeszcze bardziej :lol:
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Wygląda mi na dzwońca, zwłaszcza, że ci piska w zaroślach. Samce są bardziej żółte, samice burawe. Dzwońce są pospolitymi ptakami, chociaż ja częściej je słyszę niż widzę, a już na pewno nie z tak bliska, jak na twoim zdjęciu.
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

U mnie swego czasu pełno dzwońców przylatywało zimą do karmnika. Wpadały całym stadem, wyganiały inne ptaki, najadły się robiąc przy tym armagedon w karmniku i uciekały :lol: Może gdzieś w starych fotkach uda mi się je znaleźć to wrzucę
Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Nie mam dzwońców ale mam gołąbki
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dropsio

Wakacje się zaczęły, mogę powoli nadrabiać zaległości jeśli chodzi o wrzucanie zdjęć... Powoli :P
Tegoroczny bielik
Obrazek

Kuna, która przyprawiła nas o ból brzucha. Dosłownie. Ze śmiechu oczywiście. Kiedy wylazła z krzaków siedzieliśmy akurat w kompletnym bezruchu czekając na chowającą się w krzakach czubatkę. Musiała się zdziwić kiedy zobaczyła dwa ciemne kształty znajdujące się na drodze... Zaczęła do nas podchodzić i się skradać, aż w końcu stanęła na dwóch łapkach i zaczęła się komicznie bujać na boki próbując złapać równowagę :lol: Wyglądała jakby ktoś ją upił :lol: Ostatecznie spokojnie poczłapała w krzaki, najwyraźniej uznała że nie stanowimy zagrożenia ;)
Obrazek

Znów bielik
Obrazek

I jeszcze jeden rybołów. Do tej pory nie bardzo wierzę w to, że udało się nam go spotkać - znalazłam aktualne dane, w PL jest ich 30 par tych wspaniałych ptaków... Mam nadzieję, że ten ze zdjęcia przeprowadza w tym roku lęg a populacja rybołówów będzie powoli rosnąć... Czy lęg się udał okaże się w połowie lipca kiedy to maluchy powinny uczyć się latać i łowić ryby :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Jaka kuna!!! :laugh: Czadowa :love: :lol:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Dropsio

Kuna była taka fajna, ze zjadła mi bielika :lol: Wklejam więc jeszcze raz, może tym razem się uda :P
Obrazek
lubię

Post autor: lubię »

Dropsio pisze:Obserwacja z której jestem szczególnie dumna - rybołów. Ptak, którego liczebność w Polsce określa się na ok 35 par. Udało mi się dotrzeć do map na której zaznaczone są miejsca lęgowe tych ptaków i nie ma na nich okolic gdzie o poranku obserwowaliśmy polującego ptasiora :) Niesamowite przeżycie... Kawałek dalej w wodę pikował bielik :love:
Poczekamy do połowy lipca ze zgłaszaniem, bo wtedy powinny pojawić się młode - okaże się, czy był przeprowadzony lęg, czy nie.
Obrazek
:shock: Rewelacja! Z tego artykułu http://files.biolovision.net/www.faune- ... 269-87.pdf wynika, że to dorosła samica. Ciekawe, czy będą młode :fingerscrossed:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”