Pusia i Umka,Lusia za TM

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
katiusha

Re: Lusia i Dżamma

Post autor: katiusha »

Leniwie, jak zwykle :lol:
Awatar użytkownika
swissi
Miejscowość: Toruń
Kontakt:

Post autor: swissi »

Moje pierwszy raz od kiedy że mną są miały dziś wybieg tylko około pół godziny. 12 h. W pracy i padam na pysk.....
Kraska (ze mną od 06.02.2016) :love: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5913
MELCIA [*] 21.12.2015 EMIL [*] 19.04.2012 ZWINKA [*] 28.05.2019 [/size]
katiusha

Jakieś wiosenne przesilenie pracowe? Zamiast się cieszyć wiosną, czas nam w robocie ucieka.. :?
Lusia123

Post autor: Lusia123 »

dziś natrafiłam na ciekawy artykuł w internecie http://weterynaria.arison.pl/guzy-tarcz ... -morskiej/
objawy Lusi :shock: np. Objawem, z którym możemy się spotkać najczęściej, jest wyczuwalny guzek na brzusznej stronie szyi. Tarczyca rzadko kiedy przerasta w całości. W omawianym badaniu [4], poza jednym przypadkiem, u wszystkich świnek z wyczuwalną zmianą na szyi rozrostowi ulegał tylko jeden płat tarczycy.
Drugim równie często spotykanym objawem jest stopniowa utrata masy ciała u zwierzęcia, które ma dobry apetyt. Czasami właściciele opisują zachowanie chorych zwierząt wręcz jako żarłoczne. Chore świnki potrafią poświęcić wiele godzin dziennie na jedzenie, a mimo to sprawiać wrażenie stale głodnych. Zjawisko to w połączeniu z chudnięciem jest często powodem wizyty u lekarza weterynarii.
Nadmiernemu apetytowi może towarzyszyć zwiększone pragnienie (polidypsja) oraz zwiększona ilość wydalanego moczu (poliuria). Świnki takie są często nadmiernie pobudzone, nerwowe.

Chciałam się dziś udać do weta ,ale chyba naszej Pani nie było może w poniedziałek ?
Muszę jej zasugerować objawy Lusi...
Awatar użytkownika
swissi
Miejscowość: Toruń
Kontakt:

Post autor: swissi »

pewnie lepiej skonsultować tym bardziej że to chyba dość częsta choroba u świnek :/
Kraska (ze mną od 06.02.2016) :love: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5913
MELCIA [*] 21.12.2015 EMIL [*] 19.04.2012 ZWINKA [*] 28.05.2019 [/size]
katiusha

Na pewno zasugerowanie nie zaszkodzi, a może pomoże :fingerscrossed:
Lusia123

Relacje od weta :
Ta wizyta wiele nam nie dała :| Pani zrobiła USG jamy brzusznej wszystko w porządku
Co do podejrzeń o problemach z tarczycą to u niej nie pobiorą krwi więc kazała nam iść do innego weta :szczerbaty:
No i tyle co się dowiedziałam to ,że mam iść do innego weta na badanie krwi ech...
Pojechała też z nami Pusia ,bo jakaś biała maź w oczku miała (ropa ?) ,ale to chyba jednorazowe pani wet jakieś kropelki do oka dała pod latarką obejrzała i mała chyba coś się drapała w te oczko ,bo jakieś zagojone ranki były widoczne :nono: Wracając do oczka to nic może ja przesadzam....
Carmelisa

Post autor: Carmelisa »

A u którego weta byłaś?
Bo z tego co wiem od silje (i z forum), to albo uderzać w Gdyni na Apisa (Chwarzno-Wiczlino), albo w Gdańsku do Gursztyn (Osowa).
Lusia123

Byłam na Apisa :)
Carmelisa

Post autor: Carmelisa »

To może spróbuj u Gursztyn? Droga taka sama jeśli autobusem jedziesz. Z tego, co ogarnęłam w wątku silje, to tak jak ja, na Dąbrowie mieszkasz, więc w 171 i wysiadasz na Sopockiej, a stamtąd jakieś 5 minut do gabinetu : ) (nie, nie byłam, ale okolicę znam, bo moje dwie kumpele z uczelni tam mieszkają).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”