Porcella, Naleśnik caly czas wygląda na zdrowego, ale leki wciąż dostaje, a za kilka dni robimy kolejny rentgen. Już prawie opracowaliśmy jak podawać wkurzonemu knurowi syropy: jedną ręką blokować kuper, żeby nie mógł się raptownie cofnąć; drugą ręką za wierzgający kark; trzecią ręką szczęko-chwyt; czwartą... Ale kurcze, dziadyga zmienił metodę. Teraz jest: Niuch, niuch co dajesz? Strzykawka?! Szybko nos do ziemi i zwijamy się w kłębek.
W ciągu ostatnich paru dni była rocznica przyjazdu Nicka do nas oraz pierwsze urodziny Wicherka! Mała relacja:
Płonąca świeczka na torcie - dzieło męża.

Wicherek na sianie - dzieło Nicka.

Wicherek: Urodziny Florka spędziłem jeszcze wyżej, w domku na drzewie, ale swoje to bym wolał przeleżeć jako wisienka na torcie albo...

...dziadku, pozwól, że wnuczek cię serdecznie "uściska"!

Nicek: Kocham was wszystkich! Jesteście wspaniali! Zróbmy "sandłicza"! Ale, Wicherku, Naleśnik jest bardziej mojszy niż twojszy. Oznaczę go dla ciebie, żebyś wiedział. Wezmę i podniosę tylną łapę jak piesek (symbol wierności) i sik!

Naleśnik: Ejże, wystarczy już tych czułości. Przecież ja jestem stary, chory i głooodny!

Ojej, co się stało? Zostaliśmy tu sami, we dwóch?

No to sobie pojemy! I bardzo dobrze: rekonwalescenci powinni w pierwszej kolejności mieć dostęp do wszelkich pyszności.

Nakręciliśmy filmik z imprezy

https://youtu.be/L13uc9TP3yo
Wicherek: Uczta, ucztą, ale jak potem popkornowałem, nawet na leżąco, widziałeś? Chyba zrzuciłem z kilkanaście gramów...
Naleśnik: Phi, a czy ty zaobserwowałeś jak ja spacerowałem? Trzeba to natychmiast odespać! Wyżerka niczego sobie, ale owoców nie było. Ja to schudłem co najmniej ze trzy deko...

Florek: Hej, teraz ja wpadłem. Coś tu za spokojnie, to ma być domówka? Wichereku, zrobię ci w prezencie taki myk, że z tortu będzie można jeść jawnie albo po kryjomu.

Florek: Ta dam! A teraz wyciągnę spod spodu listek kalarepy, przecież to mniamnuśne jest! O, i wiem co zrobię: wywalę michę i można będzie łatwiej przejrzeć jej zawartość. Wicherku, dzisiaj to wszystko dla ciebie!