Dropsio(*) i Cosiek - duet prawie doskonały

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Dropsio

Re: Dropsio i Cosiek - duet prawie doskonały

Post autor: Dropsio »

Dziękuję kimero. Nad kupnem książki zastanawiamy sie już od jakiegoś czasu, przydałaby się jakaś.
A może koło Łodzi też jest coś ciekawego? Macie tam jakieś stawy i jeziorka z tego co na mapie widzę, może i zimorodek się znajdzie :) A skakuna można znaleźć wszędzie - arlekiny (czyli te ze zdjęcia) są bardzo pospolite, uwielbiają nasłonecznione mury i ściany. :)
Dzisiaj tatuś znowu był beze mnie w lesie. Widział lisa niosącego w pysku samicę bażanta. Szkoda tylko że zapomniał z domu wziąć kartę pamięci :lol: A mówiłam, żeby zaczął nosić zapasową... (bo to już kolejny raz, ostatnio go ratowałam, bo wzięłam dwie :P )
A na drzewie koło szkoły usiadł dzisiaj puszczyk! Cudowny był... Już miałam dzwonić po tatę, żeby przyszedł z aparatem, ale sowa wystraszyła się dzwonka i odleciała do pobliskiego lasku. Chyba trzeba będzie go dokładnie przeczesać, bo są w nim dość spore drzewa z dziuplami :love:
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Ojej, ja chcę zobaczyć puszczyka na żywo :love:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
lubię

Post autor: lubię »

Asita, to dobry moment, bo sowy bardzo wcześnie zaczynają gody. Wystarczy wieczorem przejść się po większym parku i na 100% spotkasz i puszczyka, i uszatkę :) A jak się pojawią maluchy i wylezą z gniazda, to będą takie kulki siedziały na drzewach i patrzyły na ludzi tymi swoimi gałami :love: Można całkiem blisko podejść, ale bez przesady, bo po pierwsze stresujesz zwierza, po drugie jak poczuje się zagrożony, to będzie się bronił.
Dropsio

Ale jak do większego parku? Ejj, czyli jak się w lesie kimnę to na 99% zobaczę puszczyka albo uszatkę? Moje marzenie :love:
lubię

Jak dobrze trafisz, to się na Ciebie sfajda :szczerbaty: Tylko że jak się teraz kimniesz w lesie, to jest też jakiś procent szans, że zamarzniesz... Po prostu warto mieć zwyczaj spacerów po zmierzchu (ale z tatą, proszę).
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Ale jak po zmierzchu zobaczyć coś? Chyba że mówisz o oświetlonych parkach...
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Dropsio

Samej by mnie mamusia nie puściła, zwłaszcza w nocy :lol:
Trzeba przemyslec jak to rozegrać, bo zdjecia jakieś też fajnie by było zrobić :P
lubię

Może być różnie z tymi zdjęciami. Zobaczysz sylwetkę, na pewno usłyszysz. Jak będziesz miała obczajone miejsce, to można szukać w dzień śpiących, ale to już wyższa szkoła jazdy, bo one się bardzo starannie przed wróblakami chowają.
Dropsio

Właśnie zastanawia mnie co ten puszczyk robił koło szkoły w środku dnia. Chociaż w sumie sóweczkę zauważyliśmy, bo się ruszyła i ona też raczej nie spała. Na pewno trzeba się będzie zaczaić na tę "nową"
E: lubię, czy Twój TŻ jest w stanie rozpoznać ptaka na podstawie niedokończonego gniazda? Tato znalazł jakieś dyndające, jeszcze nie do końca uwikłane, wyglądające trochę jak to remiza. Tylko miejsce się nie zgadza, bo w okolicy można znalezć co najwyżej kałużę :P Jutro się przejdę i zrobię zdjęcie...
lubię

Książki ma, to może da... :think:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”