Podziel się z nami swoimi myślami!

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Re: Podziel się z nami swoimi myślami!

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Jest taka fajna maszynka do znajdowania kabli przez ścianę. Ale taka usługa sporo kosztuje. Znam ten ból, na starym mieszkaniu instalacja była tak szalona, że bałam się wbić gwóźdź do ściany :roll:
Obrazek
lubię

Post autor: lubię »

Mieliśmy ze cztery takie maszynki, co jedna to lepsza. Tylko dlatego w ogóle coś udało się zrobić, np. dołożyć gniazdka w kuchni do tego jednego co było :roll: Ale w przedpokoju już nie 8-)
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Wyjątkowo zła aura kablowa panuje w Twoim mieszkaniu :P
Obrazek
lubię

Post autor: lubię »

Myślę, że na całym osiedlu ;) Takie czasy były, a u nas kładziono kable miedziane, cenne bardzo. A kładzenie zgodnie ze sztuką wzdłuż narożników, pod kątem prostym i prościutko do punktu, to straszliwe marnotrawstwo materiału. Pomyśl, ile na jednym takim bloku można zaoszczędzić :szczerbaty:
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

A są jeszcze zwykle płyty nie indukcyjne, na nich każdy garnek działa ale czy mają inne zalety to nie wiem :idontknow: Ja na takiej kilka razy położyłam wieczko od margaryny i się stopiło.. zapomniałam że ciepła a że jest płaska i gładka to robi za blat :ups: Za to znam jedną dużą wadę płyt czy indukcyjnych czy nie.. Uwielbiam opiekać wczorajsze bułki nad gazem a nad płytą się nie da :lol:
boe22

Post autor: boe22 »

Ja mam zwykłą płytę. Wolę ją od gazówki, tylko czyszczenie doprowadza mnie do szału. Trzeba uważać, żeby stawiać na niej zupełnie suche gary, jak postawisz mokry, to później masz pół dnia walki.
patic6

Post autor: patic6 »

boe22 pisze:Ja mam zwykłą płytę. Wolę ją od gazówki, tylko czyszczenie doprowadza mnie do szału. Trzeba uważać, żeby stawiać na niej zupełnie suche gary, jak postawisz mokry, to później masz pół dnia walki.
A zawsze myślałam, że płyty łatwo się czyści (płasko, gładko itp). Czyszczenie gazowej w zakamarkach pod palnikami, samych palników i "raszek" (ponoć to regionalizm wielkopolski, chodzi o ten ruszt, który trzyma garnki nad palnikami :szczerbaty: ) to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej... Gdyby nie to (no i fakt, że czasem się zdarzają awarie zagrażające życiu...), to kuchenka gazowa jest dla mnie the best. O ile w budynku jest doprowadzony gaz, bo w nowym budownictwie jest tendencja, żeby gazu nie doprowadzać.
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

W moim domu rodzinnym jest płyta i czyści się ja bez problemu, nawet przypalone wieczko od margaryny zeszło łatwo, trzeba tylko uważać żeby nie podrapać i tyle.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Wolę gaz od płyty elektrycznej. Jako wielka specjalistka od przypalania kontroluję bardziej płomień, niż cichą płytę. Obecne kuchenki gazowe są z zabezpieczeniami i raczej nie powinien się zdarzyć niekontrolowany wypływ, chyba, że fachowiec d... jak to się u mnie zdarzyło. ale mam okno w kuchni :tired: Zawsze ktoś drugi powinien sprawdzić.
Indukcji nie praktykowałam, głównie właśnie z powodu garów. Z tą zdrowotnością to prawda jest?
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Na gazowej ciągle coś przypalam i palę garnki na płycie elektrycznej nigdy mi się nie zdarzyło, wiec jeśli ktoś ma jak ja tendencję do przypalania to polecam tym bardziej ;) jest większa kontrola nad temperaturą, kwestia chwili na przestawienie się, przyzwyczajenie i na prawdę jest dużo wygodniej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”