Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

Inoue

Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Post autor: Inoue »

dlatego dobrze jest mieć kilka norek na zmianę, ja piorę dziewczynom co drugi dzień norkę :D
Awatar użytkownika
Pandorzaste
Miejscowość: Kolbudy
Kontakt:

Post autor: Pandorzaste »

A co ile robić pełną wymianę pelletu? W sensie, zasikany wymieniam codziennie, ale chodzi mi o to, co ile wyrzucacie całość niezależnie od stanu i wymieniacie na nowy?
Bo w sumie jakoś tego znaleźć nie mogę a zastanawiam się, czy skoro prośki są z nami trzy tygodnie, a dwa na nowym pellecie, to to już pora na pełną wymianę?
Raftylka

Post autor: Raftylka »

Ja na nowy wymieniam raz w miesiącu
Awatar użytkownika
Pandorzaste
Kontakt:

I ile mniej więcej dajecie na klatkę 120? Bo ja dałam w sumie jakąś chorą ilość, 40 litrów bodajże i zastanawiam się, czy właśnie tyle się daje, czy trochę mniej lub więcej :D? Świnki są dwie i na razie małe.
Raftylka

Generalnie nie wiem jak inni ale ja na 100 daje 10 litrów i mate na to.. zmieniam co dwa dni to zasilane i na koniec miesiąca całość.. Ani mi to nie śmierdzi, ani nic.. O czasem tylko po dwóch tygodniach zmieniam mate.. Obecnie mam dwie świnki jedna okolo roku druga ze dwa miesiące młodsza...
Moreni

Post autor: Moreni »

Też zmieniam co miesiąc. Codziennie wybieram z grubsza zasikany (świnki mi sikają najczęściej w konkretnych miejscach). Raz w tygodniu zmieniam maty i wtedy wybieram zasikany dokładnie i uzupełniam częściowo, a raz na miesiąc wszystko idzie do wymiany. Tylko ja go sporo sypię, na 80+100 wychodzi 40l.
Raftylka

A jaki kupujecie pellet.. 40l to dużo pieniędzy!
Awatar użytkownika
Pandorzaste
Kontakt:

Na razie dowolny, byle czyste drewno, nawet z sąsiedniego zoologicznego, co wychodzi od złotówki do ponad złotówki za litr. Im więcej, tym, co ciekawe, drożej. Czytałam o jakimś polecanym, który podobno na dłużej starczy, ale co to znaczy na dłużej? Też na miesiąc?
I co do smrodku, to nie, nie ma żadnego smrodku. Matę też wymieniam raz na tydzień, co dziennie wybieram zasiusiany pellet, co tydzień bo dokładnie przesiewam. Ale maleństwa póki co dużo nie siusiają, jedna ma około czterech miesięcy, druga dopiero z półtora.
Moreni

Post autor: Moreni »

Raftylka pisze:A jaki kupujecie pellet.. 40l to dużo pieniędzy!
40l na allegro to jakieś 25 zł z przesyłką. Ale zwykle kupuję większe paczki, żeby rzadziej zamawiać (sprzedający, u którego kupuję, ostatnio nie ma nawet 40l paczek).
Awatar użytkownika
Pandorzaste
Kontakt:

25 z przesyłką? Możesz polecić sprzedającego, bo to naprawdę tanio!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”