Prawidłowa waga świnki

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: Prawidłowa waga świnki

Post autor: Lilith88 »

Barbarella pisze:Czy waga ok 375g dla ok 3-3,5 miesięcznej samiczki jest mniej więcej w normie? Troche mało dokładną wagę mam, trzeba będzie zainwestować w dokładniejszą.
To zależy od świnki, powinna już powoli przekraczać 400 gram ale jeśli jest ogólnie drobna i nie czuć kostek jak się ja głaszczę to ok, jeśli jest długa i chuda to ja bym ja trochę spróbowała podtuczyć ;)
Barbarella

Post autor: Barbarella »

Raczej długa i chuda. Ale tak na prawdę nie wiem w jakim ona jest wieku bo zabrałam ją od znajomej jak dziecko zaczęło mieć duszności po pojawieniu się świnki (czyli po dwóch dniach). Ona z kolei kupiła świnkę w zoologu gdzie jak przypuszczam nikt dokładnego wieku nie znał :( Raczej chuda jest. Co mogę jej dawać nad podtuczenie? Platki owsiane (żytnie też?), na sucho? Co jeszcze tuczy? Banany? Suchą karmę ma VL CN. Sianko. Z zielonego chętnie wcina jabłko, pietruszke zieloną, ogorek, papryke. Seler naciowy tak sobie, mandarynki tak sobie, marchewka ja chyba w zęby kluje normalnie a moje poprzednie świniaki to sie o nią zabijały.
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

W zoologicznych to z reguły wychudzone i bardzo często młodsze niż twierdzą. Płatki jak najbardziej, jak jabłuszko je i banany to podawaj jej więcej bo tuczą, marchew też ale jak nie chce to się jej nie zmusi chyba że spróbuj mniejsze kawałki kroić, winogrona też mają dużo cukru. Generalnie karm normalnie teraz jak juz ktoś o nią dba to się poduczy i tak i tak ;)
lubię

Post autor: lubię »

No właśnie odwrotnie - płatki owsiane (z reszty możesz zrezygnować) często, banany rzadziej - chodzi o to, żeby świnka utyła, a nie żeby dostała cukrzycy ;) Duża ilość cukru w diecie w prawdzie powoduje gwałtowne przybieranie na wadze, ale jest to tylko tłuszcz, a nie powiększenie ogólnej masy. No i wysoki poziom cukru we krwi - na dłuższą metę ryzykowny. Nie musisz się z nim szczypać, ale postaw na białko roślinne, a do tego buraczki, pietruszki, pasternaki, selery itp. - zależy co będzie chętniej jadła. Białko właśnie z płatków, dobrym i na ogół lubianym przez świnki źródłem jest też prasowany groch - do kupienia w internecie, niektórych zoologach i... wędkarskich - jako dodatek do zanęty :P
black

Post autor: black »

Lilith88 pisze:Świnka123 drobne wahania wagi są normalne nie ma się czym martwić.

Black świnki nie mierzy się w centymetrach tylko ocenia się jej wiek biorąc pod uwagę wagę. Jednak to że dostałaś dwu tyg świnkę jest mało prawdopodobne bo świnki oddziela się od matki najwcześniej w trzecim tyg życia,a taka dwu tyg prawdopodobnie by nie przeżyła bez odpowiedniej opieki i diety bez mamy. Dwu miesięczną świnka waży 300-400 gram to zależy od diety i genów.

Lilith88 - dziekuję Ci za odpowiedz! Mogly miec te moje prosiaczki miedzy 2 a 3 tygodnie. Jednak, z tego co mi mówila pani sprzedająca swinki, mama swinka odtrącila małe i nie chciala sie nimi zajmowac. To by sie moglo zgadzac, dlaczego tak szybko dostalam swineczki. Luna i Łatka są w naszym domu od 24 grudnia, i wszyscy jestesmy w nich zakochani!
:love:
Awatar użytkownika
Pandorzaste
Miejscowość: Kolbudy
Kontakt:

Post autor: Pandorzaste »

A co to znaczy "płatki owsiane często"? Bo mi moje szalone maluchy kiepsko na wadze przybierają i zastanawiam się czym by je tu podkarmiać. Płatki dałam im na razie raz, wsuwały ładnie, zdaje się że obu podeszły. Ale jak często można im je dawać? Raz na dwa-trzy dni? Ile? Ze dwie-trzy łyżki na dwie świnki, z których jedna waży około 460 g a druga dopiero 324 g? Banan też ile razy w tygodniu można podać? Dziś im dałam dwa małe plasterki, ale musiałam wyjść więc nie wiem, czy jedna oba pożarła, czy obie wsunęły po jednym. Generalnie proszę o ratunek. No i wet, wciąż się tym martwię, a może za wolno przybierają na wadze? Może im przerastają ząbki a my nawet nie wiemy jak to sprawdzić ;__;. A pogoda jednak wycieczce do weta - tylko na piechotę, około kilometra - na razie nie sprzyja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”