Klatka Ferplast 120 czy dwie 80 cm?

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
DariaS

Klatka Ferplast 120 czy dwie 80 cm?

Post autor: DariaS »

Witam,

wkrótce formalnie będę mamą adopcyjną dwóch słodkich Dziewczynek, zatem przygotowuję dla nich domek.

Posiadam klatkę Ferplast Cavie 80 cm, ale jest za mała dla dwóch świniaków. Po namyśle zrezygnowałam z opcji budowy wybiegu przy klatce, zdecydowałam się zakupić większą klatkę. I teraz pomysły mam dwa:

1. Kupić klatkę 120 cm a 80 cm sprzedać

2. Dokupić drugą taką 80 cm i połączyć je węższym bokiem. Na środku łączenia wypadałby Ferplastowy standardowy domek i trap obity matą łazienkową do schodzenia z drugiej strony. Nie wiem jednak, czy taka klatka byłaby atrakcyjna dla świnek, bowiem nie jest to jednolity płaski teren do biegania, tylko podzielony na pół.

Poproszę doświadczone osoby o poradę, która opcja będzie lepsza?
boe22

Re: Klatka Ferplast 120 czy dwie 80 cm?

Post autor: boe22 »

Stawiam na opcję nr 1 ;)
DariaS

Ale poproszę o chociaż słowo komentarza, dlaczego akurat opcja nr 1 :)
boe22

Post autor: boe22 »

Będzie łatwiejsza w sprzątaniu, myciu.
Im więcej kombinacji- tym więcej później zabawy przy sprzątaniu. ;)

Ja co prawda nie mam klatki łączonej, ale mam trzypiętrową- fajna sprawa- mało miejsca zajmuje, ale sprzątanie......horror, dramat.
Tęsknię za czasami kiedy miałam dużą, zwykłą klatkę :roll:
Ostatnio zmieniony 10 gru 2015, 12:59 przez boe22, łącznie zmieniany 1 raz.
DariaS

No, to akurat jest ważny argument :)
Fuffa

Post autor: Fuffa »

Też bym brała 120 :) Widzę jak moi chłopcy się czasem gonią :) normalnie szusują przez cała klatkę. Żałuję, że to tylko 100 cm :D

Poza tym u siebie zauważyłam,że oni najczęściej siusiają i bobcza w rogi klatki. Im więcej rogów, tym więcej toalet ;)
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Przede wszystkim 120 jest szersza - dwie 80 wbrew pozorom nie dają takiej swobody ruchu - sama próbowałam naprawdę wielu mniej typowych rozwiązań i po czasie jednak stawiam na prostą, dużą klatkę. Także zdecydowanie opcja 1 :)
DariaS

Dzięki za rady, wzięłam sobie do serca Wasze głosy rozsądku. Ale.. że szkoda mi sprzedać tej 80 cm, to zdecydowałam jednak, że... kupuję 120 i łączę z 80. :szczerbaty:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”