Witam, chciałam poradzić się Was, być może czyjaś świnka również chorowała na to choróbsko.
Prawie tydzień temu moj prosiak Tesla (6 miesięcy i 1100g) zaczął potrząsać głową, drapać się w jedno ucho oraz kichać. Sprawiał równie wrażenie, jakby miał problem z równowagą, tak trochę niezdarnie chodził. W zeszłą niedzielę zaczął krzywić głowę. Poszłam z nim do weterynarza, podczas badania ucha weterynarz trafił na taki "korek" z ciemnej wydzieliny, a pod nim była ropa. Nie miał gorączki.
Tesla dostał Surolan (krople do ucha, 2xdziennie) oraz Baytril 1ml doustnie raz dziennie. Dziś jest czwarty dzień kuracji, widzę jakąś poprawę. W poniedziałek idę z nim na kontrolę.
Świniak ma duży apetyt, gania się ze swoim bratem po klatce i śpią razem. Trochę poczytałam na temat tego schorzenia i wystraszyłam się. Podobno ciężko to się leczy i mogą zostać powikłania. Klatka stoi w cieple, dodatkowo osłoniłam część kocem, by nie było żadnego ryzyka przeciągu.
Mam wrażenie, że ten stan zapalny to efekt jakiejś lżejszej infekcji. W styczniu Tesla zaczął kichać i pochukiwać. Poza tym zero jakiegokolwiek wycieku z nosa czy oczu, apetyt i zachowanie w normie. Byłam z nim wtedy u weterynarza, zbadał go chyba z każdej strony, łącznie z temperaturą, zębami i uszami. Diagnoza brzmiała "pewnie alergia, od pyłu". Ich klatka jest wyłożona drybedem, trzepię go starannie i piorę w delikatnym płynie.
Czy jest szansa, że Tesla wyzdrowieje?
Zapalenie ucha
Moderator: Dzima
Zapalenie ucha
Ostatnio zmieniony 21 mar 2015, 22:49 przez JoannaCuy, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Zapalenie ucha
oczywiscie ze tak. zwlaszcza ze jest leczona.
koniecznie probiotyk dawaj.
zeby klopotow z brzuszkiem nie bylo.
koniecznie probiotyk dawaj.
zeby klopotow z brzuszkiem nie bylo.
Mogę z ulgą stwierdzić, że Tesla wygląda dużo lepiej . Po pierwsze głowę ma już prostą i nie widzę u niego trudności z jej podniesieniem. Zniknął wyciek z nosa i świnka nie rzęzi. Jest też bardzo ożywiony, apetyt ma ogromny, wcina dużo granulatu z probiotykiem, płatki groszkowe, siano i oczywiście świeżynkę (warzywa). Mimo to poczekam co powie weterynarz na kontroli. Bardzo się cieszę
To ja się podlacze do tematu, tak czytam i nie wiem czy to być może to. Mój proś nie ma żadnych konkretnych objawów, zachowuje się jak zawsze, ale właśnie te uszy mnie zastanawiają, sa całe zawalone jakaś czarna wydzielina. Byłam u weta już jakiś czas temu i wizyta skończyła się jej zdaniem "nie jest to dobre ale nic poważnego " nawet nie powiedziała czy mam przyjść na kontrolę. Jakiś miesiąc temu na własną rękę troszeczkę wyczyscilam jedno uszko i wtedy świnka trzepala głową, ale myślę że po prostu jej się ten zabieg nie podobał. Co robić ? Bo świnka ma teraz dwa uszka "brudne". W klatce są dwie dziewczyny i druga jest czysta.
- sosnowa
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
ja tak miałam z jedna świnią, us teddy. jedna wetka to czyściła, przejęta, wzięła pod mikroskop, ponieważ jakoby to może być objaw świerzbowca usznego. Druga, bardziej doświadczona, machnęła ręką i powiedziała, że świnie tak mają. Pod mikroskopem żadnych pasożytów nie stwierdzono.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Ta czarna wydzielina to pewnie złuszczony naskórek i tłuszcz ze skóry, czyli zupełnie normalna rzecz. Jeśli nie ma jej za dużo, nie trzeba nic z tym robić.