W cieście francuskim doskonały jest zapiekany szpinak z czosnkiem i serem, najlepiej typu feta. Taka spinakopita
A ja sobie ostatnio zrobiłam bardzo tanie i pożywne danie - fasolę z kaszą. Kupiłam opakowanie mieszanki fasoli z kaszą na "zupę wojnicką" ( są też mieszanki śródziemnomorskie) i ugotowałam ją z kostką rosołową i skórką z boczku, bo akurat miałam do wykorzystania. Zwykle robię wersję wege, tylko na warzywach lub kostce bulionu warzywnego. Potem przyprawiłam na ostro chili i czosnkiem w płatkach.
Potrawa wygląda niezbyt ładnie, bo z powodu kolorowej fasoli paćka ma szaro-bury kolor, ale jest zdumiewająco smaczna. Można taką fasolówkę zmiksować na jednolitą papkę, albo jeść z grudkami kolorowych fasolek.
http://alma24.pl/produkt/120521/mieszanka-zupa-wojnicka
Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3160
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
- martu.ha
- Posty: 1642
- Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
a ja ostatnio nie wiedziałam, co zrobić szybko na obiad, nie mając zbyt wiele w lodówce i w końcu ugotowałam
pęczak
poddusiłam na patelni
cebulę z porem
pod koniec duszenia dodałam ugotowany pęczak
i całkiem smaczne toto wyszło
pęczak
poddusiłam na patelni
cebulę z porem
pod koniec duszenia dodałam ugotowany pęczak
i całkiem smaczne toto wyszło
- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3160
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Dziś odkryłam dynię Hokkaido! Rewelacja! Jest to mała dyńka, którą je się po upieczeniu razem ze skórką. Dziś zrobiłam na słodko, ale można też na słono z ziołami. Najprostsza wersja - pokroić dynię w plasterki (wyjąć wcześniej miąższ i pestki), i albo posypać cukrem, cynamonem, ew. wanilią, i położyć kawałeczki masła, albo - skropić oliwą, posypać solą i różnymi ziołami. Piec około 20 min.
Można też po upieczeniu miksować z jabłkiem na zupę na słodko, lub na słono z cebulą, etc. Ma słodszy i intensywniejszy smak niż zwykła dynia. Przypomina raczej słodkie ziemniaki.
Można też po upieczeniu miksować z jabłkiem na zupę na słodko, lub na słono z cebulą, etc. Ma słodszy i intensywniejszy smak niż zwykła dynia. Przypomina raczej słodkie ziemniaki.
- porcella
- Moderator globalny
- Posty: 23114
- Rejestracja: 07 lip 2013, 22:39
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Fasola w każdej postaci! na zimę lubię ryż z czerwoną fasolą z puszki, duszoną cebulą i papryką.
- martu.ha
- Posty: 1642
- Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
a ja kiedyś taką dobrą sałatkę robiłam, muszę znowu zrobić, ostatnio na studiach ją jadłam
fasola z puszki
tuńczyk w oleju
majonez
jajko
ogórek konserwowy
oliwki
pomidorek
sól i pieprz do smaku
pychota!
A Porcello - do tych placuszków z kabaczka to dajesz drożdże instant czy takie w kostce? i ile tego szpinaku na jednego kabaczka mniej więcej dajesz? muszę spróbować, mam fazę wege ostatnio.
fasola z puszki
tuńczyk w oleju
majonez
jajko
ogórek konserwowy
oliwki
pomidorek
sól i pieprz do smaku
pychota!
A Porcello - do tych placuszków z kabaczka to dajesz drożdże instant czy takie w kostce? i ile tego szpinaku na jednego kabaczka mniej więcej dajesz? muszę spróbować, mam fazę wege ostatnio.
- porcella
- Moderator globalny
- Posty: 23114
- Rejestracja: 07 lip 2013, 22:39
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
zawsze instant, te w kostce mogą nie być bezglutenowe.
Proporcje zawsze "na oko".
Zamiast kabaczka może być cukinia, albo dynia.
Proporcje zawsze "na oko".
Zamiast kabaczka może być cukinia, albo dynia.
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Nie lubię fasoli ani groszku
A oto przepis na NAJLEPSZĄ (według mnie ) sałatkę
Składniki:
-seler cięty (o taki np. http://wolewygodniej.pl/6136_SELER-CIET ... ROLNIK.jpg )
-Majonez
-chrzan (taki ze słoiczka)
-ze 3 jajka
-ananas z puszki (jak kto lubi to można dać, ja nie lubię )
-kukurydza z puszki
Sposób przyrządzenia:
Seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy, dajemy to razem do miski. Dodajemy majonez (około 2-3 łyżki stołowe), 1-2 łyżeczek chrzanu (łyżeczki od herbaty). Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na kostkę i wrzucamy do miski. Ananas też jak ktoś chce to kroimy go w kosteczkę i dorzucamy. Dokładnie mieszamy i oto jest Przepyszna! POLECAM!
A oto przepis na NAJLEPSZĄ (według mnie ) sałatkę
Składniki:
-seler cięty (o taki np. http://wolewygodniej.pl/6136_SELER-CIET ... ROLNIK.jpg )
-Majonez
-chrzan (taki ze słoiczka)
-ze 3 jajka
-ananas z puszki (jak kto lubi to można dać, ja nie lubię )
-kukurydza z puszki
Sposób przyrządzenia:
Seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy, dajemy to razem do miski. Dodajemy majonez (około 2-3 łyżki stołowe), 1-2 łyżeczek chrzanu (łyżeczki od herbaty). Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na kostkę i wrzucamy do miski. Ananas też jak ktoś chce to kroimy go w kosteczkę i dorzucamy. Dokładnie mieszamy i oto jest Przepyszna! POLECAM!
- martu.ha
- Posty: 1642
- Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
weszłam w posiadanie żółtej cukinii, wieczorem ją przerobię na placki.
drożdże instant zawsze mi się wydawały bardziej przetworzone, niż te w kostce, ale można je dłużej przechowywać, to jakaś zaleta
a dziś mam na obiad krem-express robi się to 15 minut
podduszam na patelni cebulkę z pokrojonym w kostkę selerem, na oleju, troszkę soli.
następnie wrzucam to do garnka, do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, trochę wody, żeby to zakryła i gotuję aż wszystko zmięknie.
dodaję sól, pieprz, mielone ziele angielskie, świeżą natkę pietruszki
traktuję wszystko malakserem
można dodać grzaneczki, albo smażony boczek
szybkie, smaczne i sycące
drożdże instant zawsze mi się wydawały bardziej przetworzone, niż te w kostce, ale można je dłużej przechowywać, to jakaś zaleta
a dziś mam na obiad krem-express robi się to 15 minut
podduszam na patelni cebulkę z pokrojonym w kostkę selerem, na oleju, troszkę soli.
następnie wrzucam to do garnka, do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, trochę wody, żeby to zakryła i gotuję aż wszystko zmięknie.
dodaję sól, pieprz, mielone ziele angielskie, świeżą natkę pietruszki
traktuję wszystko malakserem
można dodać grzaneczki, albo smażony boczek
szybkie, smaczne i sycące
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
ja właśnie jem sałatkę dobrą:
po puszce/słoiku: kukurydzy, ananasa, selera,
por biała i zielona część, pokroić sparzyć,
6 jajek ugotować, pokroić
około 20 dkg wędliny, ok 25 dkg potartego sera
wymieszać, posolić, popieprzyć, dodać majonez
po puszce/słoiku: kukurydzy, ananasa, selera,
por biała i zielona część, pokroić sparzyć,
6 jajek ugotować, pokroić
około 20 dkg wędliny, ok 25 dkg potartego sera
wymieszać, posolić, popieprzyć, dodać majonez
- porcella
- Moderator globalny
- Posty: 23114
- Rejestracja: 07 lip 2013, 22:39
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Obiad w 10 minut?
Proszę uprzejmie.
Brokuł umyty zalewamy wrzątkiem - niedużą ilością, żeby nie stracić wiele witaminy i gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu (u mnie jest podział - różyczki dla pańci, łodygi dla świnek - nie z powodu, że żałuję, ale z powodu że oni tak wolą), ok. 10 minut od ponownego zagotowania.
W tym czasie makaron ryżowy TaoTao wstążki zalewamy równiez wrzątkiem i odstawiamy - jak na opakowaniu.
Podgotowanego przez 10 minut brokuła - nie jest jeszcze miękki, ale za to zachował kolor - miksujemy krótko blenderem z dodatkiem - wedle uznania - sera topionego/tartego żółtego/jogurtu/twarożku/masła/oliwy - ale ZAWSZE z ząbkiem czosnku i szczyptą soli. Dodatek nabiału, albo tłuszczu wzbogaca smak dania. UWaga, żeby się nie poparzyć - na wszelki wypadek blenduję w garnuszku wstawionym do zlewu.
Odcedzony, gotowy makaron wrzucamy do garnuszka z pastą brokułową, mieszamy, stawiamy na chwilę na palniku, gdyby przestygło.
Dla niewegetarian polecam do posypania posiekany i podsmażony bekon, dla wegatarian - podprażone migdały.
Oczywiście może być i inny makaron, ale mnie jakoś szczególnie do brokuła pasuje wlaśnie ten.
Proszę uprzejmie.
Brokuł umyty zalewamy wrzątkiem - niedużą ilością, żeby nie stracić wiele witaminy i gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu (u mnie jest podział - różyczki dla pańci, łodygi dla świnek - nie z powodu, że żałuję, ale z powodu że oni tak wolą), ok. 10 minut od ponownego zagotowania.
W tym czasie makaron ryżowy TaoTao wstążki zalewamy równiez wrzątkiem i odstawiamy - jak na opakowaniu.
Podgotowanego przez 10 minut brokuła - nie jest jeszcze miękki, ale za to zachował kolor - miksujemy krótko blenderem z dodatkiem - wedle uznania - sera topionego/tartego żółtego/jogurtu/twarożku/masła/oliwy - ale ZAWSZE z ząbkiem czosnku i szczyptą soli. Dodatek nabiału, albo tłuszczu wzbogaca smak dania. UWaga, żeby się nie poparzyć - na wszelki wypadek blenduję w garnuszku wstawionym do zlewu.
Odcedzony, gotowy makaron wrzucamy do garnuszka z pastą brokułową, mieszamy, stawiamy na chwilę na palniku, gdyby przestygło.
Dla niewegetarian polecam do posypania posiekany i podsmażony bekon, dla wegatarian - podprażone migdały.
Oczywiście może być i inny makaron, ale mnie jakoś szczególnie do brokuła pasuje wlaśnie ten.