Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: kimera »

W cieście francuskim doskonały jest zapiekany szpinak z czosnkiem i serem, najlepiej typu feta. Taka spinakopita :)
A ja sobie ostatnio zrobiłam bardzo tanie i pożywne danie - fasolę z kaszą. Kupiłam opakowanie mieszanki fasoli z kaszą na "zupę wojnicką" ( są też mieszanki śródziemnomorskie) i ugotowałam ją z kostką rosołową i skórką z boczku, bo akurat miałam do wykorzystania. Zwykle robię wersję wege, tylko na warzywach lub kostce bulionu warzywnego. Potem przyprawiłam na ostro chili i czosnkiem w płatkach.
Potrawa wygląda niezbyt ładnie, bo z powodu kolorowej fasoli paćka ma szaro-bury kolor, ale jest zdumiewająco smaczna. Można taką fasolówkę zmiksować na jednolitą papkę, albo jeść z grudkami kolorowych fasolek.
http://alma24.pl/produkt/120521/mieszanka-zupa-wojnicka
Awatar użytkownika
martu.ha
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

a ja ostatnio nie wiedziałam, co zrobić szybko na obiad, nie mając zbyt wiele w lodówce i w końcu ugotowałam
pęczak
poddusiłam na patelni
cebulę z porem
pod koniec duszenia dodałam ugotowany pęczak
i całkiem smaczne toto wyszło :102:
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Dziś odkryłam dynię Hokkaido! Rewelacja! Jest to mała dyńka, którą je się po upieczeniu razem ze skórką. Dziś zrobiłam na słodko, ale można też na słono z ziołami. Najprostsza wersja - pokroić dynię w plasterki (wyjąć wcześniej miąższ i pestki), i albo posypać cukrem, cynamonem, ew. wanilią, i położyć kawałeczki masła, albo - skropić oliwą, posypać solą i różnymi ziołami. Piec około 20 min.
Można też po upieczeniu miksować z jabłkiem na zupę na słodko, lub na słono z cebulą, etc. Ma słodszy i intensywniejszy smak niż zwykła dynia. Przypomina raczej słodkie ziemniaki.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Fasola w każdej postaci! na zimę lubię ryż z czerwoną fasolą z puszki, duszoną cebulą i papryką.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

a ja kiedyś taką dobrą sałatkę robiłam, muszę znowu zrobić, ostatnio na studiach ją jadłam :)

fasola z puszki
tuńczyk w oleju
majonez
jajko
ogórek konserwowy
oliwki
pomidorek
sól i pieprz do smaku

pychota!

A Porcello - do tych placuszków z kabaczka to dajesz drożdże instant czy takie w kostce? i ile tego szpinaku na jednego kabaczka mniej więcej dajesz? muszę spróbować, mam fazę wege ostatnio.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

zawsze instant, te w kostce mogą nie być bezglutenowe.
Proporcje zawsze "na oko".
Zamiast kabaczka może być cukinia, albo dynia.
Asia909

Post autor: Asia909 »

Nie lubię fasoli :( ani groszku :szczerbaty:

A oto przepis na NAJLEPSZĄ (według mnie :102: ) sałatkę
Składniki:
-seler cięty (o taki np. http://wolewygodniej.pl/6136_SELER-CIET ... ROLNIK.jpg )
-Majonez
-chrzan (taki ze słoiczka)
-ze 3 jajka
-ananas z puszki (jak kto lubi to można dać, ja nie lubię :P)
-kukurydza z puszki
Sposób przyrządzenia:
Seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy, dajemy to razem do miski. Dodajemy majonez (około 2-3 łyżki stołowe), 1-2 łyżeczek chrzanu (łyżeczki od herbaty). Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na kostkę i wrzucamy do miski. Ananas też jak ktoś chce to kroimy go w kosteczkę i dorzucamy. Dokładnie mieszamy i oto jest :love: Przepyszna! POLECAM!
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

weszłam w posiadanie żółtej cukinii, wieczorem ją przerobię na placki.
drożdże instant zawsze mi się wydawały bardziej przetworzone, niż te w kostce, ale można je dłużej przechowywać, to jakaś zaleta :ok:

a dziś mam na obiad krem-express :) robi się to 15 minut

podduszam na patelni cebulkę z pokrojonym w kostkę selerem, na oleju, troszkę soli.
następnie wrzucam to do garnka, do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, trochę wody, żeby to zakryła i gotuję aż wszystko zmięknie.
dodaję sól, pieprz, mielone ziele angielskie, świeżą natkę pietruszki
traktuję wszystko malakserem

można dodać grzaneczki, albo smażony boczek

szybkie, smaczne i sycące :D
axxk

Post autor: axxk »

ja właśnie jem sałatkę dobrą:
po puszce/słoiku: kukurydzy, ananasa, selera,
por biała i zielona część, pokroić sparzyć,
6 jajek ugotować, pokroić
około 20 dkg wędliny, ok 25 dkg potartego sera
wymieszać, posolić, popieprzyć, dodać majonez
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Obiad w 10 minut?
Proszę uprzejmie.
Brokuł umyty zalewamy wrzątkiem - niedużą ilością, żeby nie stracić wiele witaminy i gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu (u mnie jest podział - różyczki dla pańci, łodygi dla świnek - nie z powodu, że żałuję, ale z powodu że oni tak wolą), ok. 10 minut od ponownego zagotowania.
W tym czasie makaron ryżowy TaoTao wstążki zalewamy równiez wrzątkiem i odstawiamy - jak na opakowaniu.
Podgotowanego przez 10 minut brokuła - nie jest jeszcze miękki, ale za to zachował kolor - miksujemy krótko blenderem z dodatkiem - wedle uznania - sera topionego/tartego żółtego/jogurtu/twarożku/masła/oliwy - ale ZAWSZE z ząbkiem czosnku i szczyptą soli. Dodatek nabiału, albo tłuszczu wzbogaca smak dania. UWaga, żeby się nie poparzyć - na wszelki wypadek blenduję w garnuszku wstawionym do zlewu.
Odcedzony, gotowy makaron wrzucamy do garnuszka z pastą brokułową, mieszamy, stawiamy na chwilę na palniku, gdyby przestygło.

Dla niewegetarian polecam do posypania posiekany i podsmażony bekon, dla wegatarian - podprażone migdały.

Oczywiście może być i inny makaron, ale mnie jakoś szczególnie do brokuła pasuje wlaśnie ten.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”