A mozesz napisac jak to coś wygląda ten swierzb wlosowy?? I jak to zauwazylaś drapaly sie swiniuszki?? Bo ja tez przed wizytą u veta chyba z podobnym problemem. Panienka sliczna
Weterynarz nie zauważył u adoptowanej kluseczki i na chwilę obecną tylko ona ma. Mufi i reszta pewnie dostaną dawkę prewencyjnie.
Zero drapania, zwyczajnie raz w tygodniu robię dzieciakom dokładny przegląd - waga, skóra, sierść, zęby, pazurki i macanie brzucha. Zauważyłam, że mała na sierści przy tyłku m małe ciemne kropki/kreski, które po przyjrzeniu się wykonują minimalne ruchy. Dzisiaj będę miała wyniki badań ale jestem niemal pewna, że to świerzb właśnie włosowy.
Dopiero w zaawansowanym stadium może się pojawiać podrażnienie na skórze itd. W zasadzie, gdyby klusia była czarna to nawet bym nie wiedziała...
Bardzo małe czarne kropki, najwięcej przy tyłku, gdzieś za uszami, przy łapach. Rusza się, ale minimalnie i trzeba się wpatrywać chwilę. Czasem się drapią, ale jak jest tego mega dużo. Tzn kropka na kropce i nie jest to jakieś mocne drapanie.
E: Parę świń do mnie trafiło z tym np. Zuzia i ona akurat Drapała się co minutę, ale na skórze nic nie było.
Weterynarz spojrzał na mnie jak na idiotkę....jak mu powiedziałam, że jak dla mnie to nie są wszy tylko świerzb włosowy ;/
Bo baba z laboratorium jest alfą i omegą... ciekawe, że nie znalazł u miśka żadnego wszoła.
Całe szczęście, że leczenie jest takie samo...bo udusiłabym gości ;/ Wkurzył mnie... jeszcze mi powiedział, że wszołów się nie szuka na sierści tylko na skórze... to mu mówię, że przejrzałam ją i przyszłam z tym co ma na sierści... grrrr
Ajaj....jak ja nie lubię lekarzy, co to mają jedyną i nieomylną rację.... Żadnych alternatyw. My może po akademii nie jesteśmy, ale są tu na forum osoby, które przeszły coś identycznego i mogą się podzielić doświadczeniem. No ale jak ten wet czegoś takiego nie znał, to przecież to nie istnieje....
Obyście się szybko tego pozbyli
Kati - emot super
Facet ma problem, bo jakby nie było w branży medycznej siedzę i co jak co ale "bełkot medyczny" jeszcze potrafię czytać !
Zresztą do tego nawet nie trzeba w tym siedzieć ;p