Basia i Tosia /Mińsk Maz./ DS JoShiMa /Dębe Wielkie

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Gaja
Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Re: Basia i Tosia /Mińsk Maz./ DS JoShiMa /Dębe Wielkie

Post autor: Gaja »

Jak się mają Basia i Tosia? Pięterko opanowane? One lubią się wykładać na miękkim, więc jak im tam przyjemne legowiska położycie, to pewnie będzie to ich ulubione miejsce do spania :D
Pozdrawiamy :buzki:
JoShiMa

Post autor: JoShiMa »

Gaja pisze:Jak się mają Basia i Tosia? Pięterko opanowane? One lubią się wykładać na miękkim, więc jak im tam przyjemne legowiska położycie, to pewnie będzie to ich ulubione miejsce do spania :D
Pozdrawiamy :buzki:
Pięterko zostało opanowane już drugiego dnia. Jest to ich schowek kiedy mają ochotę na chwilę świętego spokoju. Dostały tam miękkie materacyki. Dziewczyny respektują potrzebę intymności i nie niepokoją świnek na odpoczywających na pięterku. A świnki się odwdzięczają i nie siedzą w ukryciu stale. Dają się bez problemu wyjąć z klatki i przyjemnie mruczą miziane. Zaprzyjaźnianie trwa.

Obrazek

Obrazek
Gaja
Kontakt:

Cudownie :love:
ps. widzę, że my - matki Polki - najchętniej w nocy siedzimy przy komputerach, gdy dzieci śpią :lol:
JoShiMa

Gaja pisze:Cudownie :love:
ps. widzę, że my - matki Polki - najchętniej w nocy siedzimy przy komputerach, gdy dzieci śpią :lol:
Akurat oglądam mecz (tylko w nocy mam na to czas) i pisze artykuł o tym jak Misia stworzyła lapbooka na temat świnek morskich. W domu właściwie inne tematy nie istnieją obecnie ;)
Gaja
Kontakt:

O, super :) To macie w domu kawiarnię :lol: - w przenośni i dosłownie ;)
JoShiMa

Pozwolę sobie pochwalić się tą świnkomanią:
http://ed.bexlab.pl/swinki-morskie-lapbook/14528/
Gaja
Kontakt:

Jestem pod wrażeniem :buzki:
a przy okazji już wiem, skąd "nadruk" Nasza Szkołą Domowa na zdjęciach - miała się o to spytać, jak byłam u Was, ale jakoś wyleciało mi z głowy - tematy zwierzęce są jednak bardzo absorbujące .
JoShiMa

Podsłuchane dziś. Dziewczyny wyjęły świnki z klatki na mizianko. Głaszczą tylą, czeszą i nagle słyszę z ust starszej słowa skierowane do Tosi:
- No i jak ci się podoba twoje nowe życie.

Tak na oko mogę powiedzieć, że chyba się podoba. :świnka1: :świnka2:
JoShiMa

Dziś wymieniałam matę i część podłoża. Świnki maja jedno ulubione miejsce do sikania i bym się nawet z tego cieszyła gdyby nie to, że jest to przy wejściu na trap tuż obok paśnika. No nie ma mowy, żeby tam kuwetę postawić. Co za pech!
Gaja
Kontakt:

JoShiMa, może jednak spróbujcie z kuwetą - skoro świnki upatrzyły sobie tylko jedno miejsce...
Kuweta nie musi być "oryginalna", czyli taka trójkątna, specjalna dla gryzoni, ale można zaadaptować do tego celu zwykłe prostokątne, plastykowe miseczki - kuwety, o niewysokich ścianach, jakie można kupić w zwykłym "Chińczyku" lub w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Plusem takich "naczyń" jest to, że są w różnych rozmiarach i można dobrać pasującą do klatki wielkość oraz kolor, są też zdecydowanie tańsze niż normalne, zwierzęce kuwety. Jakbyście postawili taką ubikację pod paśnikiem, nawet jeśli będzie tuż obok trapu, nie sądzę by to świnkom uniemożliwiało wejście na górę, a może się okazać, że sprzątanie będzie łatwiejsze. Co prawda, u mnie Basia i Tosia nie były zbyt porządne i rzadko korzystały z kuwety, ale może w swoim domku postanowią być kulturalne ;) ;
Ja dla prywatnych świnek mam klatkę piętrową, i właśnie pod trapem byłam zmuszona postawić taką miskę - kuwetę, bo świnki, nie wiem czemu, w tym miejscu urządziły sobie ubikację :levitation: . Wygląda więc to w ten sposób, że podstawa trapu jest właśnie włożona do tej kuwety, a świnki,które wybierają się na górę, najpierw korzystają z toalety ( lub, jeśli nie potrzebują, po prostu po kuwecie przebiegają ). Czasem też śpią ułożone wygodnie w kuwecie- na pellecie ze swoimi odchodami, z głową opartą na trapie ( jakby nie miały hamaczków, materacyków, domków, dry-bedów i innych wygód ) :lol: .

Cieszę się, że u Was wszystko w porządku :D . Pozdrawiam i proszę wygłaskać ode mnie Basię i Tosię :buzki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”