Zdjęcia naszych klatek

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Bllluue

Re: Zdjęcia naszych klatek

Post autor: Bllluue »

Obrazek
Obrazek

Pierwsza, prosiacza klatka jaką urządzałam :D NIe jest pewnie idealnie, ale będziemy pracować nad tym. Skoro mieszkanie gotowe to tylko pozostaje czekać na jutrzejszego domownika :świnka1: Macie może jakieś rady co ewentualnie dodać/zmienić?
Wadera

Post autor: Wadera »

Moim zdaniem generalnie ładnie, przytulnie i elegancko, mam tylko pytanie - jaki to rozmiar? Bo coś mała mi się wydaje, ale może to przez ten domek ;)
No i kwestia tego, czy świnka będzie wychodzić przez te drzwiczki z boku na wybieg? Jeśli tak, to musicie pamiętać, żeby zamontować jej jakiś rodzaj trapu, bo na tych drucianych drzwiczkach może sobie łatwo zwichnąć/złamać/pokaleczyć łapki.
Bllluue

Post autor: Bllluue »

Wadera pisze:Moim zdaniem generalnie ładnie, przytulnie i elegancko, mam tylko pytanie - jaki to rozmiar? Bo coś mała mi się wydaje, ale może to przez ten domek ;)
No i kwestia tego, czy świnka będzie wychodzić przez te drzwiczki z boku na wybieg? Jeśli tak, to musicie pamiętać, żeby zamontować jej jakiś rodzaj trapu, bo na tych drucianych drzwiczkach może sobie łatwo zwichnąć/złamać/pokaleczyć łapki.
85cmx48cm. Chciałam setkę, ale niestety nie zmieściłaby mi się w pokoju :cry: Tak, tak mam zamiar położyć tam matę łazienkową, żeby sobie mogła wygodnie wchodzić i wychodzić na wybieg :D
Wadera

Post autor: Wadera »

A, to ok :ok: Przyszłościowo, jakbyś chciała powiększać stadko (wiadomo, samotna świnka to smutna świnka), możesz zawsze pomyśleć o piętrowej klatce. Moim zdaniem całkiem fajne rozwiązanie, jak ktoś ma mało miejsca na szerokość, a i każdy prosiak miałby swoje miejsce.

Na te drzwiczki sugeruję jeszcze położyć coś twardego, jakąś deskę czy coś w tym rodzaju, bo przy samej macie mogą się jej zapadać łapki ;)
JoShiMa

Post autor: JoShiMa »

Przyszła pora, że i ja się mogę pochwalić nasza klatką. To prototyp i być może to i owo trzeba będzie poprawić. Wszystko zostanie zweryfikowane już niedługo przez dwie urocze świnki morskie. Powierzchnia podstawy 150x50

Obrazek

Na parterze czekają dwa śpiworki na piętrze "myjnia" podpatrzona tu u kogoś na forum :)

Obrazek
bella_

Post autor: bella_ »

Bardzo fajnie wyszło :ok:
Czy to gotowe elementy do kojca (80/60)? Też chciałam je wykorzystać ale przeraziło mnie przycinanie ;)
A kuwetę zrobiliście z poliwęglanu? Poliwęglanu oglądałam w Castoramie ale wydawał mi się bardzo twardy.
JoShiMa

Post autor: JoShiMa »

bella_ pisze:Bardzo fajnie wyszło :ok:
Czy to gotowe elementy do kojca (80/60)? Też chciałam je wykorzystać ale przeraziło mnie przycinanie ;)
A kuwetę zrobiliście z poliwęglanu? Poliwęglanu oglądałam w Castoramie ale wydawał mi się bardzo twardy.
Tak to są gotowe elementy o których piszesz. Do przycinania mamy takie wielkie nożyce do drutu, więc nie było problemu. Więcej było roboty ze szlifowaniem tych uciętych końcówek, żeby nie kaleczyły. Na przyginanie znaleźliśmy patent i dało się to równo wygiąć. Kuweta jest z poliwęglanu. Po delikatnym nacięciu ładnie się zagina. Narożniki zostały wstępnie ustabilizowane zipami (zapinki zaciskowe do kabli) a potem połączone klejem na gorąco. Od wewnątrz zastosowałam sylikon akwarystyczny, żeby wygładzić połączenie i zapobiec wciskaniu się w to połączenie nieczystości.
bella_

Post autor: bella_ »

JoShiMa pisze: Od wewnątrz zastosowałam sylikon akwarystyczny, żeby wygładzić połączenie i zapobiec wciskaniu się w to połączenie nieczystości.
Super, nie pomyślałam o tym silikonie, chyba pożyczę ten patent na uszczelnienie rogów ;)
Moreni

Post autor: Moreni »

Właśnie skończyłam modyfikować klatkę:)
Obrazek
Awatar użytkownika
sanedie
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Post autor: sanedie »

Obrazek :)