oswajanie świnek a czyszczenie klatki.
Moderator: Pulpecja
oswajanie świnek a czyszczenie klatki.
Witam, cztery dni temu "adoptowałam" dwie świnki(dziewczynki), jedna ma roczek, a drugo 2 latka. Mam pytanie jako laik i człowiek który dopiero zaczyna przygodę ze świniakami Czy można sprzątać świniakom klatkę gdy są jeszcze nie oswojone? Ogólnie rzecz biorąc gdy siedzę przy klatce nie chowają sie do domku tylko buszują, jedzą sianko itp. Jedzą z ręki gdy trzymam za jeden koniec ogórka czy sałaty i czasem od razu uciekają a czasami nie. Pogłaskać się nie dają bo uciekają, ale wiadomo trzeba cierpliwości. Do tej pory wyjmowałam tylko kupki i brudniejsze fragmenty trocin w obecności świnek w klatce (poprostu się chowały w domku na ten czas), ale czas na generalny porządek. Czy mogę je na chama złapać i wyjąć a w czasie sprzątania i dać na koc czy to będzie zbyt stresujące? I z tego powodu nasuwa mi się drugie pytanie, a mianowicie jedna ze świnek (starsza-dominująca) od dwóch dni pociera tyłkiem o trociny , czy to może być spowodowane tym że czują się zagrożone, a może to infekcja? Z góry dziękuję za odpowiedź
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Re: oswajanie świnek a czyszczenie klatki.
Sprzątać to nawet powinnaś. Oczywiście że przy oswajaniu trzeba dużo cierpliwości ale nie należy przesadzać, jeśli je raz dziennie wyjmiesz na głaskanie też nic się nie stanie a wręcz szybciej się oswoją. Cztery dni to wystarczająco na aklimatyzację w nowym miejscu, czas "zaaklimatyzować" się z Tobą
Co do pocierania tyłkiem to nie wiem czemu samice tak robią, u samców to kwestia znaczenia ale biorąc pod uwagę że samice też gwałcą chcąc okazać dominację to zakładam że tyłkiem też ciągnie w tym samym celu.
Co do pocierania tyłkiem to nie wiem czemu samice tak robią, u samców to kwestia znaczenia ale biorąc pod uwagę że samice też gwałcą chcąc okazać dominację to zakładam że tyłkiem też ciągnie w tym samym celu.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Przy okazji sprawdź, czy aby na pewno masz dwie samice.
Na forum jest wątek o tym, jak rozpoznać płeć.
Na forum jest wątek o tym, jak rozpoznać płeć.
Tak, stanowczo dziewczynki jak na pierwsze wyciągniecie z klatki było całkiem nieźle, trochę wrzasku było ale przy głaskaniu się uspokoiły i nareszcie mają pachnącą klatkę. A w sprawie ciągnięcia tyłkiem po trocinach udam się dla pewności do weterynarza bo mnie to męczy cały czas. Za pomoc serdecznie dziękujemy