Świnka morska nie je, i nie robi kupy

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

NatanVie

Świnka morska nie je, i nie robi kupy

Post autor: NatanVie »

Problem taki jak w temacie. Świnka nie je (albo je bardzo małe porcje, straciła apetyt i to widać w jej wadze, jak i na pierwszy rzut oka). Nie robi kup, w tej chwili mija 9 godzin od kiedy miała zmieniane w klatce, i nie ma kup ani siku. Rodzice nie chcą zabrać jej do weta (idioci, co zrobić). Czy w takiej sytuacji kupić olej parafinowy i podać śwince? W jakich porcjach? Ile razy dziennie? Błagam, pomóżcie. Taki stan rzeczy utrzymuje się od kilku dni, a ja nie mam pieniędzy na weterynarza.

----

Edit: Kupiłem olej parafinowy. Podać jej jutro? W jakich dawkach? Świnka zjadła obierki od jabłka i ogórka oraz troszkę koperku, ale ani śladu kup.

Błagam, pomocy
Rukola

Re: Świnka morska nie je, i nie robi kupy

Post autor: Rukola »

Nie podawaj oleju. Jeśli świnka nie je to oczywiste że nie robi kup. Rozgnieć karmę którą karmisz świnkę, zmieszaj z niedużą ilością wody i podawaj po trochu strzykawką bez igły do pyszczka. Do weterynarza musisz iść i tak, bo życie świnki jest poważnie zagrożone. Ile masz lat?
NatanVie

Świnka ma ponad 3 lata, tak jak mówiłem je, dzisiaj zjadła nawet dość dużo ale nie ma ani śladu kup. Do weta nie pójdę, bo nie mam pieniędzy...

A jeśli o mój wiek chodzi, to 18.

Karmę podaję taką: http://www.dehner.de/zoo-kleintiere-mee ... te&emcs0=1

Niestety nie mam polskiego linku, mieszkam we Francji
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Weterynarz to 20-30zł to naprawdę niewiele, ni dostajesz żadnego kieszonkowego? Powiedz, że Ci coś do szkoły potrzebne, cokolwiek, poproś babcie, dziadka? To nie jest majątek..
NatanVie

Mieszkam we Francji, ceny są inne. Nie mam tu babci, dziadka, ciotki ani wujka, poza rodzicami - nikogo
Rukola

Post autor: Rukola »

Myślałam że jesteś dzieckiem a Ty masz 18 lat! Po prostu weź tą świnkę w karton i idź do weterynarza, nie pytaj nikogo o pozwolenie. Pożycz kasę od kolegi, kogokolwiek albo idź bez pieniędzy, może weterynarz zgodzi się żebyś zapłacił później jeśli to poważna sprawa. Po prostu sobie poradź, jesteś praktycznie dorosłym człowiekiem.

Jeśli ma twardy brzuszek to możesz jej go pomasować i podać espumisan. Wcześniej pisałeś że je tylko małe ilości, to może świadczyć o przeroście zębów. Jeśli zjadła rzeczywiście więcej jabłka i kopru to powinna się wypróżnić, skoro tego nie robi to może to coś poważnego. Ale co to jest i jak to leczyć może powiedzieć tylko weterynarz.
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Bez weterynarza jej nie pomożesz, parafina może zaszkodzić, nie jest bezpieczna, zmiel jej karmę i podawaj przez małą strzykawkę co dwie godziny. Napisałeś, że je mało, to może być za mało żeby się załatwiała, nie sądzę, by to było zaparcie.
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Nie wiemy czemu świnka nie je - może problemem jest brzuszek, a może zęby, pleśniawki w jamie ustnej, a może jest np. przeziębiona, a może ma np. zapalenie pęcherza, kamień moczowy czy cokolwiek. Chudnięcie i brak apetytu to objaw, a nie choroba. Na odległość niczego nie zbadamy - ktoś kompetentny powinien świnkę osłuchać, zbadać palpacyjnie brzuch, obejrzeć zęby, węzły chłonne zbadać.
Obrazek
NatanVie

No to niestety nie wiem co zrobić, też nie bardzo umiem zmielić jej karmę z wodą
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Iść do weterynarza i prosić, powiedzieć, że jak będziesz miał pieniądze to oddasz, wytłumaczyć sytuację, weterynarz też człowiek a przede wszystkim wybrał taki zawód żeby pomagać zwierzętom z miłości do niech, powinien zrozumieć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”