Witajcie!
Mam pytanie odnosnie karmy ratunkowej domowej roboty. Otoz na dnie pudelka z karma (Cavia Complete) mam pelno ,,proszku" z tej karmy (jakby mocno pokruszona CC). Zastanawiam sie czy kiedys gdyby byla mi potrzebna karma ratunkowa (oby nie i odpukac) to czy moge ten proszek rozrobic z woda/gerberkiem i probiotykiem i podac przez strzykawkę? Dobry pomysl? Bo tego nie wyrzucalam juz dawno i mam tego duzo i odsypalabym sobie do sloiczka. Co o tym myslicie? Macie pomysly na domowe karmy ratunkowe?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Karma ratunkowa-przygotowanie
Moderator: pastuszek
Karmy Ratunkowe domowej roboty
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2013, 15:34 przez Asia909, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
Re: Karmy Ratunkowe domowej roboty
Myśle że się sprawdzi, w końcu to włansie nadkruszony proszek z bryłek karmy
Probiotyku bym do karmy nie dodawała. Z gerberem nie, najlepiej z wodą. Do tego można wmielić płatki owsiane i na przykład sieczkę (jest lepszej jakości sianem, a podobno dużo lepiej ją mielić).
Sieczki nie mam Za to do karmy dosypuje zawsze zioła z HP i jest też ich tam trochę też pokruszonych. Na jedno wychodzi. Jakby ktoś potrzebował karmy ratunkowej domowej roboty to z chęcią się podzielę Bo mam tego dość dużo.
Zamiast wody możesz rozmoczyć karmę w herbatce z koperku włoskiego i dodać rozmielone siemię lniane
O super i jest juz pozywna karma ratunkowa!
Sklad: CC, ziola z HP (mniszek i pokrzywa), platki owsiane, semie lniane. I to wszysto do przyrzadzenia jak zupke w proszku z woda/herbatka.
Sklad: CC, ziola z HP (mniszek i pokrzywa), platki owsiane, semie lniane. I to wszysto do przyrzadzenia jak zupke w proszku z woda/herbatka.
Ja bym jednak dodała jeszcze siana (zmielonego)
No to jeszcze sianko. Jutro postaram się do odsypać do słoiczka. Mogę gdzieś napisać, że jak ktoś potrzebuje karmy ratunkowej to mogę się z nim podzielić?
Dziekuje Tak myslalam ze tam tylko nie bylam pewna.