Zdjęcia, instrukcje oraz pomysły na różne akcesoria :)
Moderator: Pulpecja
Re: Zdjęcia, instrukcje oraz pomysły na różne akcesoria :)
Gdzie kupujecie te plastikowe fiszbiny?
Raczej w każdej pasmanterii będą
Świnkowy hamak = kawałek materiału + klipsy
Widząc ceny, wygląd i jakość hamaczków w sklepach, a do tego nie mając gwarancji, że to świniakowi spasuje - wykombinowałam hamaczek DIY. Miałam na stanie różne materiały, więc wymierzyłam sobie odpowiednie wymiary, wycięłam, przypięłam do klatki na próbę... i tak zostało świniak bardzo chętnie wskakuje, zeskakuje, przesiaduje i się wyleguje. Mam ten patent od ponad roku i jest po prostu świetny, chociaż pewnie jakiś uparty świnkowy egzemplarz mógłby się zainteresować przypinkami czy materiałem i np. podgryzać.
Zdjęcie poglądowe:
Koszt: kilka/kilkanaście zł (przypinki dostępne w papierniczym/plastycznym/markecie/empiku)
Zalety: niski koszt, szybkość i wygoda, oraz szeroka gama możliwego usytuowania, kształtu czy wielkości, możliwość dostosowania "napięcia" hamaczka, łatwy demontaż i utrzymanie czystości - szmatkę można odpiąć i wytrzepać, odkurzyć, wyprać/wymienić. A i drugi plus - pod hamaczkiem świniaki mają dodatkową przestrzeń przykrytą - a'la domek/namiocik
Minusy: spineczki mają odstające "łapki", ale z niemal rocznego doświadczenia z ciekawską i lubiejącą poszaleć świnką - nie było żadnych problemów. Do materiału też się nie zabiera i nawet nań nie leje.
Widząc ceny, wygląd i jakość hamaczków w sklepach, a do tego nie mając gwarancji, że to świniakowi spasuje - wykombinowałam hamaczek DIY. Miałam na stanie różne materiały, więc wymierzyłam sobie odpowiednie wymiary, wycięłam, przypięłam do klatki na próbę... i tak zostało świniak bardzo chętnie wskakuje, zeskakuje, przesiaduje i się wyleguje. Mam ten patent od ponad roku i jest po prostu świetny, chociaż pewnie jakiś uparty świnkowy egzemplarz mógłby się zainteresować przypinkami czy materiałem i np. podgryzać.
Zdjęcie poglądowe:
Koszt: kilka/kilkanaście zł (przypinki dostępne w papierniczym/plastycznym/markecie/empiku)
Zalety: niski koszt, szybkość i wygoda, oraz szeroka gama możliwego usytuowania, kształtu czy wielkości, możliwość dostosowania "napięcia" hamaczka, łatwy demontaż i utrzymanie czystości - szmatkę można odpiąć i wytrzepać, odkurzyć, wyprać/wymienić. A i drugi plus - pod hamaczkiem świniaki mają dodatkową przestrzeń przykrytą - a'la domek/namiocik
Minusy: spineczki mają odstające "łapki", ale z niemal rocznego doświadczenia z ciekawską i lubiejącą poszaleć świnką - nie było żadnych problemów. Do materiału też się nie zabiera i nawet nań nie leje.
Z doświadczenia dodam, że te własnoręcznie wykonane hamaki cieszą znacznie większym zainteresowaniem od tych kupnych. Nie mówiąc już o tym, że są tańsze, bardziej wytrzymałe i można je bardziej dopasować. Fajny pomysł
P.S. Bardzo ładna świnka słodko się rozkłada, widać, że jej dobrze.
P.S. Bardzo ładna świnka słodko się rozkłada, widać, że jej dobrze.
hej słuchajcie, macie jakiś pomysł na zabawki dla świnek ?
Hm... może tu coś znajdziesz: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =24&t=1669
Miałam gdzieś zapisaną taką jedną fajną stronkę jak własnoręcznie wykonać hamaki, budki, legowiska itd., ale nie mogę jej teraz znaleźć... Jak znajdę, to Ci podam.
EDIT: Już ją mam. Oto link: http://www.spikeskleinewelt.de/Kuschelecke.html
Strona po niemiecku, ale są zdjęcia krok po kroku, więc nawet bez znajomości języka można sobie poradzić.
Miałam gdzieś zapisaną taką jedną fajną stronkę jak własnoręcznie wykonać hamaki, budki, legowiska itd., ale nie mogę jej teraz znaleźć... Jak znajdę, to Ci podam.
EDIT: Już ją mam. Oto link: http://www.spikeskleinewelt.de/Kuschelecke.html
Strona po niemiecku, ale są zdjęcia krok po kroku, więc nawet bez znajomości języka można sobie poradzić.
Hej, A ja pokaże domek wykonany z deseczek dla mojej Tośki. Już kiedyś dodawałam zdjęcie tego domku ale było one na starym forum, więc postanowiłam dodać fotki także tutaj Z budowy domku, zostało trochę deseczek, więc zrobiłam korytko na smakołyki, doskonale się sprawdza, jest stabilne i Tosia nie wysypuje karmy i wygodnie sobie z niego wyjada Mogłam zaszaleć z rozmiarem domku ponieważ Moja świnka ,,żyje na wolności,, biega sobie po całym pokoju, i wskakuje do klatki kiedy chce,ale większość czasu spędza właśnie w domku.
Domek jest naprawdę super! A jak te deseczki są połączone? Klejem?
Tak, deseczki są klejone klejem na gorąco. Jest mocny i dobrze klei, i świnka nie ma do niego dostępu. Rama domku zbita z gwoździków.