co powinnam miec i wiedzieć zanim zaadoptuje świnke

Jeśli chciałbyś adoptować świnkę, ale nie wiesz jak to zrobić lub masz jakieś wątpliwości - napisz tutaj.

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Re: co powinnam miec i wiedzieć zanim zaadoptuje świnke

Post autor: joanna ch »

Pewnie ciężko to będzie tak zgrać żeby przybyły jednocześnie. To przedzielenie na dzień dobry to może być dobry pomysł, u mnie nowa babeczka posiedziała dobę przez kraty ze starymi. Ale łączenie i tak oczywiście robimy gdzieś poza klatką, na większym nieznanym terenie.
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Post autor: Cynthia »

W najbliższym czasie będzie skinka i kastrat do adopcji...
Awatar użytkownika
Pandorzaste
Miejscowość: Kolbudy
Kontakt:

Post autor: Pandorzaste »

To będę patrzeć :).
Werusiek

Post autor: Werusiek »

Nie wiem czy to odpowiedni temat, najwyżej prosze by administracja przeniosła post do odpowiedniego tematu.
Ja też chce bardzo adoptować świnkę, już do paru osób pisałam z pytaniem na co patrzyć u świnek do adopcji i tak dalej. Sytuacja wygląda tak że jestem przed kupnem nowej dużej klatki i razem z tym chciałabym uszczęśliwić jakiegoś samczyka. Aktualnie mam jedna świnkę jest ze mna prawie półtora roku i niestety jest sama, bo rodzice byli przeciwni dwóm. Teraz jestem przed swoją 18 i rodzice patrzą na to inaczej, to moje stworzenie i ja sie nim zajmuje. Ciężko było ich przekonać, Tata dalej nie jest przekonany, a Mama sie zgodziła pod warunkiem że znajde miejsce na klatkę. Pomysł już jest, trzeba tylko go wykonać. Najgorsze jest tłumaczenie mojemu Tacie, że świnki to stworzenia które nie powinny żyć same, a na dodatek on myśli że jak dwie świnki już bedą to trzeba bedzie wiecej przy nich robić, więcej sprzątania i tak dalej, co moim zdaniem nie jest prawąa. Nie wiem jak bardziej go przekonać ale prędzej czy później, jestem pewna że nowa świnka zagości u nas w domu. Co do prosiaczka to poradzono mi kogo moge przyjąć i napewno sie zdecyduje gdy już bede mogła. Najbardziej sie obawiam że jak się zdecyduje, to świnki się nie polubią, a nie wiem jak mój prosiak zareaguje na drugiego pana w klatce, tym bardziej że jedyną świnką którą poznał, była samiczka sąsiada dużo starsza i czuł sie przy niej bezpiecznie. Może ktoś coś poradzi by nie tyle co przekonać, ale upewnić mojego Tate, że drugi prosiaczek w rodzinie nic nie zmini. No i może coś na temat moich obaw, może powinnam spotkać się z kimś kto ma także samczyka i zobaczyć jak zareaguje na druga świnkę.

Jeszcze jedna sprawa to taka, czy 100 cm klatka nie bedzie za mała? Ja dla mojego prosiaczka robię wybieg bo ma teraz mała klatkę, a wiem że potrzebuje ruchu.
sempreverde

Post autor: sempreverde »

100 dla dwóch samców będzie okej, ale lepsza byłaby 120.

Wiesz, jak się świnki nie polubią to prosię wraca do DT i nie ma problemu. W Warszawie jest trochę świnek do adopcji, najlepiej byłoby wybrać prosiaka z Warszawy i wtedy można zrobić próbne łączenie.

Sprzątania nie ma jakoś dramatycznie więcej, bo tak czy siak sprzątać trzeba. A dwie świnki można zostawić same sobie i one się sobą zajmą - jedna potrzebuje dużo więcej uwagi niż dwie czy trzy.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

Ja też wzięłam świnkę z Warszawy żeby jak coś pójdzie nie tak móc ją bez problemu odwieźć do DT, na szczęście u nas się udało.
Myślę że spotykanie twojego samca z jakimś przypadkowym samcem żeby zobaczyć jak zareaguje jest bez sensu - to czy się polubią czy nie zależy od charakterów i niejednokrotnie zajmuje trochę czasu - ustalają hierarchię, ganiają się itp itd. Więc takie spotkanie z innym samcem - nie tym którego adoptujesz - mija się z celem bo na tego adoptowanego może reagować inaczej. Takie pojedyncze spotkanie nie jest miarodajne.

Moja adoptowana świnia np nie lubiła się z jedną świnią w DT i chyba też z jakąś w swoim poprzednim domu - a z moimi się dogaduje.
Werusiek

Świnkę napewno zaadoptuje z Warszawy. I dzięki za rady, zobaczę jeszcze czy ta większa klatka się u mnie zmieści ale raczej niestety nie dam rady 120 wcisnąć do siebie.
A i jeszcze pytanie bo dużo słyszałam o matach do klatki zamiast wiórków, to lepsze rozwiazanie? Zrowsze dla świnek itp.?
asia22

Post autor: asia22 »

Ja mam pelet i mate i bardzo bardzo sobie chwale z maty o wiele latwiej sprzątasz po prostu zmiotujesz i już. Od czas do czasu trzeba ją wy szorować i to wszystko.
Werusiek

A zapach? Nie śmierdzi jak świnka się załatwia itp.?
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Mata przepuszcza ciecze a pellet dużo lepiej chłonie mocz niż trociny wiec nic nie śmierdzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę adoptować świnkę!”