Wspaniałe ciasto ze słoika, w oryginalnej wersji bezglutenowe, z mąką pszenną równie dobre.
Przepis
http://durszlak.pl/przepis/indios-banan ... os-bananos
3 banany, 4 jajka, 3 łyżki cukru (można mniej), serek Arla Apetina India, 100 g mąki owsianej, 50 g mąki razowej bezglutenowej, 1/4 kostki masła + łyżka do wysmarowania foremek, przyprawy i ziarenka: np. suszone pomidory, czarnuszka, słonecznik, sezam, orzechy, czosnek. Ja użyłam za'ataru, doskonale pasuje.
http://www.przyprawowy.pl/za-atar-zatar.html
Do pieczenia pięć walcowatych słoików z szerokim otworem (np. po miodzie).
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy banany zmiksowane z serkiem, masło i mąkę, przyprawy i ziarenka, a na koniec pianę z białek. Słoiki smarujemy masłem i wysypujemy ziołami i ziarenkami. Wlewamy ciasto, posypujemy ziarenkami z wierzchu. Pieczemy bez otwierania piekarnika przez ok. 30 min.
Otrzymujemy w ten sposób pięć babeczek, które można pokroić w małe okrągłe kromki. Ciasto jest wilgotne, pulchne, bardzo aromatyczne. W zależności od rodzaju przypraw i ilości cukru możemy mieć chlebki bardziej wytrawne lub całkiem słodkie.