co powinnam miec i wiedzieć zanim zaadoptuje świnke
Moderator: pastuszek
co powinnam miec i wiedzieć zanim zaadoptuje świnke
Witam nie bardzo wiem czy pisze w dobrym dziale, bo jestem tu nowa jeśli nie to proszę o przeniesienie. Długo zastanawiam się czy nie adoptować świnki mam już chomika, ale myśle, że i śwince by było ze mną dobrze. Podchodzę do tematu poważnie więc zanim będzie u mnie świnka tak wiem to jużświnki są stadne dlatego postaram się o dwie. Chciałabym was poradzić się co i jak jaką karme, jakie akcesoria, jaką klatke, co jest niezbędne jakie podłoże, jak wcześniej się przygotować do przyjazdu świnki gdzie kupić klatke i akcesoria, bo w stacjonarnym zoologicznym to u mnie z klatkami jak się tak mniej więcej orientowałam jest ciężko. Jak się takim świnkom organizuje wybieg na co mam zwrócić uwage i ogólnie wszystko co powinnam wiedzieć o swinkach zanim zaadoptuje.
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
Re: co powinnam miec i wiedzieć zanim zaadoptuje świnke
Witamy witamy Asiu
z takich zupełnych podstaw to: z żarcia cały czas musi być siano, a listę warzyw i owoców znajdziesz tu:
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... &Itemid=90
z karm to najtańsza dobra to Versele Laga Cavia Nature
klatka minimum 100 na 50 na 2 świnie, możesz kupić w Hipcio, zdrowyzwierzak, klatki.org...
podłoże to np trociny, trociny zmieszane z pelletem (może być opałowy), pellet a na to mata łazienkowa, pellet a na to drybed (ale to raczej nie na lato).
akcesoria - poidełko, miska naa suchą karmę, można kuwetę narożną o ile świnia zechce korzystać, poza tym świnie lubią mieć miękko pod tyłkiem więc akcesoria z polarków, parę osób na forum szyje,- tunele z polarów, domki, hamaki. U mnie dobrze się sprawdzają piankowe siedzenia na taborety, na rynku kupiłam chyba po 2-3 złote.
ja bym drewnianego domku nie kupowała bo zaraz zostanie przesikany. Lepsza jest niska półka - 2 w 1 domek i dodatkowa przestrzeń.
poczytaj tutaj najpierw, bo tych informacji jest mnóstwo, trudno je wszystkie tu wypisywać http://swinkimorskie.eu/SPSM/
z takich zupełnych podstaw to: z żarcia cały czas musi być siano, a listę warzyw i owoców znajdziesz tu:
http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... &Itemid=90
z karm to najtańsza dobra to Versele Laga Cavia Nature
klatka minimum 100 na 50 na 2 świnie, możesz kupić w Hipcio, zdrowyzwierzak, klatki.org...
podłoże to np trociny, trociny zmieszane z pelletem (może być opałowy), pellet a na to mata łazienkowa, pellet a na to drybed (ale to raczej nie na lato).
akcesoria - poidełko, miska naa suchą karmę, można kuwetę narożną o ile świnia zechce korzystać, poza tym świnie lubią mieć miękko pod tyłkiem więc akcesoria z polarków, parę osób na forum szyje,- tunele z polarów, domki, hamaki. U mnie dobrze się sprawdzają piankowe siedzenia na taborety, na rynku kupiłam chyba po 2-3 złote.
ja bym drewnianego domku nie kupowała bo zaraz zostanie przesikany. Lepsza jest niska półka - 2 w 1 domek i dodatkowa przestrzeń.
poczytaj tutaj najpierw, bo tych informacji jest mnóstwo, trudno je wszystkie tu wypisywać http://swinkimorskie.eu/SPSM/
- Cynthia
- Moderator globalny
- Miejscowość: Kęty/Zielonka
- Kontakt:
Dla dwóch świnek klatka minimum 100, lepiej kupować w internecie wychodzi taniej niż w stacjonarnym. Np w Hipciu, albo na allegro. Co do karm Versa Laga, Beaphear, Burgess, proponuję zajrzeć też do działu http://forum.swinkimorskie.eu/viewtopic.php?f=26&t=647
Klatka i wybieg oraz "mebelki" http://forum.swinkimorskie.eu/viewforum.php?f=24
Klatka i wybieg oraz "mebelki" http://forum.swinkimorskie.eu/viewforum.php?f=24
A świnki to jedna czy dwie no i m czy k. Jak oswoić, jakie witaminy. Dziękuje na pewno prze studiuje na wolnym czasie. A która z karm jest najlepsza, nie chce kupować jakiejś nie dobrej karmy wolę kupić karmę porządną tylko jaką, a klatke to właśnie tak myślałam z hipcia, albo jakąś używaną tu ogarnę jeśli ktoś ma i nie wiem jak ja do swego pomysłu przekonam mame bo bedzie cieżko jestem na etapie asia masz chomika na co ci świnki, może jakimś cudem ją przekonam nie wiem narazie ogarniam co i jak.
Świnki muszą być przynajmniej dwie, czy wybierzesz samiczki czy samców, to Twoje indywidualne preferencje. Charakter świnki nie zależy od płci. Do adopcji są też czasem małżeństwa, czyli samiec+samiczka, a jedno z nich jest wykastrowane/wysterylizowane.
Z witamin to witamina C, znajdziesz więcej informacji w dziale Żywienie.
Karmę na początku kup najlepiej taką, jaką aktualnie jedzą wybrane przez Ciebie świnki. Czyli najpierw wybierz świnki i spytaj się, co jedzą, a potem kup to samo
Pamiętaj też, że jeśli jesteś niepełnoletnia, to umowę adopcyjną podpisuje rodzic i on jest prawnie odpowiedzialny za adoptowane zwierzaki.
Z witamin to witamina C, znajdziesz więcej informacji w dziale Żywienie.
Karmę na początku kup najlepiej taką, jaką aktualnie jedzą wybrane przez Ciebie świnki. Czyli najpierw wybierz świnki i spytaj się, co jedzą, a potem kup to samo
Pamiętaj też, że jeśli jesteś niepełnoletnia, to umowę adopcyjną podpisuje rodzic i on jest prawnie odpowiedzialny za adoptowane zwierzaki.
No wlanie nie wiem bo też nie chce by mi się zaczeły panny dziobać i mam pytanie gdyby mi tak ktoś pokazał jakąs liste zrobił podstawowego pokarmu i witamin dla świnki w hipciu widziałam tego całą mase, ale nie wiem czy to wogóle zda egzamin i czy potrzebne gdzieś czytałam, że można też podawać witamine c taką jak się podaje dzieciom, gdyż świnkom witamina c jest niezbędna inaczej mogą nawet zdechnąć. I moje pytanie jest takie czy od świnek bardzo śmierdzi i co zrobić by nie śmierdziało i czy chomik i świnki mogą być razem w pokoju chodzi mi o to, że jak nie daj bóg jedno bedzie chorować to się drugie nie zarazi. Oraz jaki wybieg z czego bo po pokoju nie bardzo puszcze bo jest pełno kabli i zakamarków. Pytam bo chce wszystko by było gotowe zanim bedą świnki. Jeśli by ktoś pomógł mi w doborze klatki żwirku itp rzeczy ze sklepu np hipcia byłabym wdzięczna.
- joanna ch
- Kontakt:
a przeczytałaś już wszystko ze strony z linka co podałam? Tam jest wszystko o pokarmach, o karmie też już pisałam że VL Cavia Nature.
Tak karme wiem jaka zamowie mniej wiecej ale klatke nie zbyt i ogrodzenie nie zbyt wiem, mysle nad ta 120 korci mnie ale troszke cena przeraza, ale jak mam coś kupić to wole wieksze bo kupować potem dokupować większe bez sens, już pzewiozłam sie na chomiku dwie klatki i obie za małe i tyle pieniędzy poszło. Teraz wole kupić coś sensownego co nie będzie po tygodniu czy dwóch do wyrzucenia, na olx patrzyłam nic takiego nie ma blisko mnie są ale zbyt małe a kupować i potem dokupywać bezsens, a 120 plus kojca raczej w pokoju nie mam szans zmieścić, bo bym musiała meble albo wersalke przemiescic.
- joanna ch
- Kontakt:
w klatkach nie ma aż takiego wyboru w tych 100 na 50 i nie ma znaczenia którą weźmiesz, nowa setka zazwyczaj kosztuje ok 100 złotych, może naprawdę jeszcze poszukaj używanych?
No właśnie patrzyłam ale są podobno cenowo jak te na olx za mniej jak 100zl nie kupie raczej, a planuje kupić też i rzeczy inne nie tylko dla swinek więc raczej im więcej tych rzeczy będzie tym po prostu lepiej bo taniej za przesyłke. W sumie to adopcja świnki juz jest pewna teraz pozostaje mi tylko czekać na malinki i zbierać kase na kupno całkego sprzetu mame jakoś przekonałam teraz nic tylko czytać, zbierać kasę i brać ćwiniaki myślę, że dobrze robie z tą adopcją w sumie Asia i jej bunia zaraziły mnie na innym forum miłością do tych zwierzaków, że sama postanowiłam takie wziąść do siebie i pokochać myśle, że podołam wiem, że to ogromna odpowiedzialność i zobowiązanie na lata. Dlatego męczę was by się dowiedzieć jak najwięcej o tych stworzonkach by stworzyć im jak najlepsze warunki bytowe.