Nowe dzieje
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Re: Harvistek i spółka/FOTKI
Niestety, mimo, że ładnie opisana na stronie, sama ceremonia nie powalała na kolana. Dla mnie niedopuszczalne było np. to, że prowadzący ja druid/kapłan/kto go tam wie (?) czytał z kartki. Mało tego, mylił się w tekstach. Do tego uważam, ze skoro zbieramy się w miejscu kultu i przeprowadzamy ceremonię, której tradycja sięga setki lat do tyłu, to naprawdę możnaby uszyć szaty rytualne, a nie poginać w normalnych ciuchach, jedynie z wiankami na głowie. O ile jestem w stanie zrozumieć przypadkowych ludzi, którzy przyjechali z ciekawości, o tyle osoby, które ceremonię przygotowywały powinny się według mnie bardziej przyłożyć. Oprawa jest ważna, jest sposobem na okazanie szacunku i radości z tego co się dzieje. Oczywiście to moja subiektywna opinia.
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Strzyga, zgadzam się z Tobą. Jak już coś robić, to porządnie. Mam znajomego, który zajmuje się walkami średniowiecznymi. Mają miecze, broń, stroje i inne gadżety, ostatnio jechali do Rosji na jakąś imprezę (ja nie wiem, jak ich przez granicę z tymi mieczami przepuścili
) i tam mało tego, że były stroje i miecze, tam była cała wioska zaaranżowana na średniowiecze i spali w namiotach typu: 2 kije i narzuta 

Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Musimy sobie same zorganizować ;p
Ja w skansenie chorzowskim byłam oburzona walkami "rycerzy"...w Golubiu Dobrzyniu na zamku organizują świetne walki i zawody konne rycerzy, a tu rzucali się na siebie prymitywnie...mieczy nawet nie podnosili... lipa straszna
Ja w skansenie chorzowskim byłam oburzona walkami "rycerzy"...w Golubiu Dobrzyniu na zamku organizują świetne walki i zawody konne rycerzy, a tu rzucali się na siebie prymitywnie...mieczy nawet nie podnosili... lipa straszna
O, to to
Z dziesięć lat temu z moim byłym też się bawiłam w rekonstrukcję i sami szylismy mi suknię, giezło itp. itd. A ile przy tym zabawy i radości było 

znalazłam w telefonie dwa rozmazane zdjęcia moich klusek <3

I doszłam do wniosku, że skoro jestem u rodziców to przedstawię Wam moją kocinę...no w sumie teraz już rodziców, mi niestety po wyjeździe z domu wyszła alergia i w domu żyję na lekach alergicznych...no i nie mogłabym tacie zabrać jego ukochanego parcha ;p
Antosia :

I doszłam do wniosku, że skoro jestem u rodziców to przedstawię Wam moją kocinę...no w sumie teraz już rodziców, mi niestety po wyjeździe z domu wyszła alergia i w domu żyję na lekach alergicznych...no i nie mogłabym tacie zabrać jego ukochanego parcha ;p
Antosia :
- Asita
- Kontakt:
Ale kocur
Coś ma z oczkiem?

Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
- Asita