Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

evyn_life

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: evyn_life »

swinkowypotwor pisze:
evyn_life pisze:Można coś zdziałać na to aby świnka nie jadła maty łazienkowej ?
Ja od balbinkowej dostałam taka informacje bo moje prosiaki tez podgryzają ale jeszcze jej nie próbowałam.
"Na podgryzanie maty można ją przetrzeć przekrojoną cytryną, tylko musi wyschnąć" a czy działa to nie wiem :think:
Dziękuje za radę ;)
Casablanca

Post autor: Casablanca »

evyn_life pisze:Można coś zdziałać na to aby świnka nie jadła maty łazienkowej ?
Właśnie jestem mocno zdziwiona, że tyle osób z forum używa mat łazienkowych. Bo moja świnka do wszystkiego się dobiera. Dlatego w klatce ma tylko naturalne materiały (i mocny plastik).. Poza tym brzydko pachnie już po krótkim czasie.
swinkowypotwor

Post autor: swinkowypotwor »

Casablanca pisze:
Właśnie jestem mocno zdziwiona, że tyle osób z forum używa mat łazienkowych. Bo moja świnka do wszystkiego się dobiera. Dlatego w klatce ma tylko naturalne materiały (i mocny plastik).. Poza tym brzydko pachnie już po krótkim czasie.
Moje świnie na szczęście do tej dużej maty się nie dopierają ale za to czasami podgryzają zieloną matkę która leży np. na podeście bo jest ZIELONA a one mają fioła na punkcie wszystkiego co jest zielone. U mnie wystarczy wymiana na jakiś inny kolor. :laugh:
evyn_life

swinkowypotwor pisze:
Casablanca pisze:
Moje świnie na szczęście do tej dużej maty się nie dopierają ale za to czasami podgryzają zieloną matkę która leży np. na podeście bo jest ZIELONA a one mają fioła na punkcie wszystkiego co jest zielone. U mnie wystarczy wymiana na jakiś inny kolor. :laugh:
O wielkie dzięki za informację. Czyli mam kupić inny kolor ? :lol: (też mam zieloną)
swinkowypotwor

Post autor: swinkowypotwor »

evyn_life pisze:O wielkie dzięki za informację. Czyli mam kupić inny kolor ? :lol: (też mam zieloną)
U mnie ta duża mata która zajmuje całą klatkę jest niebieska w stokrotki i nie widziałam ani razu że ją pogryzały a tą zieloną która jest w domku, na pięterku, na podeście itd. to cały czas jest gryziona. Ostatnio widziałam jakieś maty w biedronce :like: Zmienię na każdą tylko nie zieloną, żeby przestały ją gryźć. Może u ciebie też tak jest. :rotfl:
evyn_life

Chyba to sprawdzę :D
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Pytanie do tych, którzy stosują podkłady higieniczne - jakiej firmy? Stosował ktoś takie http://allegro.pl/podklady-higieniczne- ... 29560.html ? Jeśli tak, to jak z ich chłonnością?
Zastanawiam się, bo od momentu, kiedy w klatce mam połączenie mata i żwirek na 2/3, a na 1/3 "łyse" Seni, to świnie sikają głównie na podkład. Myślę, czy nie wygodniej by mi było gdyby całość wykładać podkładem, ale tylko część przykrywać (bo na matę tak bardzo sikać nie chcą :D ). Mam już dość żwirku, po przewalanie go całego co tydzień przy klatce 14 jest "troszkę" uciążliwe :P Chyba, że są jakieś patenty?
Raftylka

Post autor: Raftylka »

O! A ja naczytalam sie o tych matach, że takie fajne no i kupiłam.. Ale różową.. Może nie będzie mi gryzła :) dopiero co ja zainstalowałam..więc będę obserwowala..
Sambojka

Post autor: Sambojka »

Dropsio pisze:Pytanie do tych, którzy stosują podkłady higieniczne - jakiej firmy? Stosował ktoś takie http://allegro.pl/podklady-higieniczne- ... 29560.html ? Jeśli tak, to jak z ich chłonnością?
Zastanawiam się, bo od momentu, kiedy w klatce mam połączenie mata i żwirek na 2/3, a na 1/3 "łyse" Seni, to świnie sikają głównie na podkład. Myślę, czy nie wygodniej by mi było gdyby całość wykładać podkładem, ale tylko część przykrywać (bo na matę tak bardzo sikać nie chcą :D ). Mam już dość żwirku, po przewalanie go całego co tydzień przy klatce 14 jest "troszkę" uciążliwe :P Chyba, że są jakieś patenty?

Dropsio- ja je mam i wydaje mi sie ze sa gorsze, na pewno mniej miesiste. Jednak Seni podkłady sa najlepsze i ewentualnie Trixie z Hipcia :)
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Dropsio.. podkłady są strasznie cienkie i kiepsko chłoną. Może przy Twojej dwójce nie będzie tragedii ale przy mojej 6 jeszcze wtedy sirów to normalnie jakby sobie basen chciały zrobić :szczerbaty:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”