wiek świnki: ur. 10 kwietnia 2015
numer adopcyjny: 2037
niejscowość, w której przebywa świnka: Mszczonów, u dotychczasowych opiekunów
historia zwierzęcia, przebyte choroby: córka kupionej w sklepie zoologicznym ciężarnej samiczki. waga z 18. 05: 325, zdrowa
informacje dot. diety: " Vitakraft Vita Special Best for Kids. Ich ulubione sianko to "Jaśkowe sianko" firmy Skarabeusz z ziołami albo warzywami. Odnośnie warzyw, świniaczkom ogólnie podaję natkę pietruszki i liście rzodkiewki (ich ulubiony przysmak, dla niego stają na tylnych łapkach), świeżą trawę, koniczynę, okazjonalnie jabłko, marchewkę (chociaż za tym przepadają chyba trochę mniej), warzywa dodatkowo kropię witaminą C (Cebion dla dzieci).
stan adopcji: Uratowana
dodatkowe informacje: tylko do innej samiczki/samiczek
kontakt do opiekuna wątku: sosnowa pw, turbencja@gmail.com
kto wydał zgodę na założenie wątku: ja
adopcja na zasadach Stowarzyszenia (wizyta przedadopcyjna, umowa)

opiekunka pisze:
" Witam.
Jakiś czas temu kupiłam w sklepie świnkę morską, i jak się później okazało- była ona w ciąży. 10 kwietnia 2015 urodziła ona 3 śliczne świnki. Jedną z nich postanowiłam zatrzymać, niestety 2 muszę oddać.Niestety żadna ze znanych mi osób nie ma możliwości zaopiekować się maluchem, a oddanie do sklepu nie wchodzi w grę."
"Joasia jest największą ze świnek, 5 dni po urodzeniu ważyła 99 g,. Jest nieco grzeczniejsza od Kazia, aczkolwiek określiłabym ją jako chłopczycę. Gdy biorę ją na ręce często podgryza mi palce, ale nie robi tego w sposób agresywny, tylko z ciekawości.Dobrze reaguje na inne świnki, ale odnoszę wrażenie, że trochę boi się mojej najstarszej świnki. Joasia mieszka razem z mamą i siostrą, żyje z nimi w zgodzie.
Obie świnki są bardzo ciekawskie i kontaktowe, gdy słyszą że ktoś wchodzi do pokoju, stają na dwóch łapkach i wyglądają ze swoich klatek. Świnki wkrótce zabiorę na wizytę kontrolną do weterynarza."