Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Nyanyan
Posty: 70
Rejestracja: 07 wrz 2013, 12:44
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Nyanyan »

Jack Daniel's pisze:
Nyanyan pisze:Chłodek się zbliża to ja polecę wam jedną z moich ulubionych zup (choć za zupami ogólnie nie przepadam ;))
Mam nadzieję, że się nie obrazicie za linka ;) przepis ze zdjęciami!
http://caviaway.blogspot.com/2013/08/pa ... -taco.html
Mniam... (głośno przełyka ślinę) ale sobie nieco zmodyfikuję przepis. Ten wydaje się mało pikantny.
to podstawowy :D 1-2 chilli + sypie przyprawy wystarczają zwykle do nadania ostrości, natomiast nie polecam ostrzejszych papryczek (o ile nie jest się kimś kto wychował się na ostrej kuchni :D), lubię ostre jedzenie, ale po dodaniu połowy piri piri smakowało bardzo tak sobie :)
Awatar użytkownika
martu.ha
Posty: 1642
Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: martu.ha »

szybki, prosty i tani obiadek -
Papryki Faszerowane

potrzebujemy:
duże czerwone papryki
mięso mielone drobiowe lub inne
przyprawy
masło
jajko

na 6 dużych papryk wychodzi ok. 1 kg mięsa mielonego

wykonanie:
Papryczki porządnie myjemy, odcinamy "daszek", najlepiej w taki sposób, aby u góry papryki (tam, gdzie jest szypułka) wyciąć otwór, zachowując jednocześnie tą wyciętą część, a żeby ładnie stała można odciąć na płasko spód, ale tak, żeby dziury nie było. Jeśli ktoś woli można po prostu przeciąć paprykę na pół wzdłuż. Dokładnie usuwamy pestki i to białe.
Przygotowujemy mięsko - dodajemy jajeczko, sól, pieprz, koperek świeży lub suszony, mielone ziele angielskie - przyprawiamy tak, jak mięsko do gołąbków lub na pulpety.
Układamy papryczki na blasze, wkładamy mięsko tak, aby ze 2 cm od góry zostało miejsca, wkładamy do środka każdej papryczki po łyżce masła, zamykamy daszki jeśli ktoś zrobił i wrzucamy to do pieca na 200 stopni na jakieś pół godziny.

Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami. Mojej rodzince smakowało. Smacznego!

PS. Taki mały trik, żeby się mięso nie przyklejało do ręki podczas wyrabiania - zmoczyć ręce w zimnej wodzie ;)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2013, 13:33 przez martu.ha, łącznie zmieniany 1 raz.
Dropsio

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Dropsio »

Ja uwielbiam pancakes... Polecam położyć sobie na nie masło i poczekać moment, aż się roztopi :love: Z syropem klonowym też są smaczne :) http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... cakes.html
Są niesamowite...
Awatar użytkownika
martu.ha
Posty: 1642
Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: martu.ha »

a jak robisz? wrzucasz wszystko do miski i miksujesz czy oddzielnie ubijasz białka, żółtka z cukrem?
Dropsio

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Dropsio »

Miksuję razem... Ja ogólnie bardzo lubię różne placki :szczerbaty:
Awatar użytkownika
martu.ha
Posty: 1642
Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: martu.ha »

Jajka faszerowane - brzmi skomplikowanie a takie nie jest. :)

Tradycyjna potrawa, szczególnie w okolicach Wielkiej Nocy, ale nie tylko. Dobre na zimno i na ciepło. Super na śniadanie, przystawkę, kolację, zakąskę... ;)

Potrzebujemy:
jajka i pieczarki
na 10 jajek wychodzi ok pół kilo pieczarek
do tego cebulka - do smaku, natka pietruszki, sól, pieprz, masło, tarta bułka

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, ja gotuję 10 minut, żeby mieć pewność.
Po wyjęciu z wody i ostudzeniu długim i ostrym nożem przekrawamy jajka na pół - wzdłuż długiej osi, czyli od czubka do tej najszerszej części. Staramy się, żeby skorupki nie popękały. I to jest najtrudniejsza część wykonania. Następnie łyżeczką wyjmujemy z połówek białka i żółtka do miseczki, skorupki odkładamy na bok - później będziemy je wypełniać farszem.
Jajka, pieczarki i cebulkę przekręcam przez maszynkę do mielenia, można je potraktować malakserem lub po prostu drobniutko pokroić. Siekamy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy 1 - 2 surowe jajka, aby to się trzymało i wsypujemy trochę bułki tartej. Na 10 jajek to z jakieś pół szklanki. Wszystko porządnie mieszamy.
Następnie farszem wypełniamy nasze połówki skorupek. Jeśli zostanie farsz, można z niego uformować kotlecik i usmażyć, lub zamrozić na następną okazję. Ja zazwyczaj robię tę potrawę na święta, wówczas robimy też sałatkę warzywną z jajkami. Wtedy z jajek do sałatki również zachowuję skorupki i cały farsz się mieści.

Na płaski talerzyk wysypuję trochę bułki tartej i wypełnione połówki jajeczne przykładam farszem do bułki - panieruję je w ten sposób. Następnie na patelni rozpuszczam masło i układam połówki farszem do dołu i smażę na średnim ogniu. Farsz musi być lekko zarumieniony a jajko doszło, kiedy dotkniemy skorupki i jest gorąca. Jeśli farsz się za mocno przysmaża, trzeba zmniejszyć ogień. Podajemy na talerzyku rumianym farszem do góry :)

Przepisu nauczyła mnie Ciocia, są różne patenty na farsz do jajek, ten wydaje mi się najbardziej tradycyjny i najsmaczniejszy. Co ważne - nadaje się dla wegetarian oraz po lekkiej modyfikacji z tą bułką tartą - dla bezglutenowców. Niestety zawiera sporo cholesterolu, ale przecież nie jemy tego codziennie :)
Spróbujcie :ok:
Asia909

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Asia909 »

Gdzie grzybki i jajka tam i ja! :D
jak ktos ma latwe przepisy z grzybkami lub jajkami to prosze aby napisal ;*
Agmeszka

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Agmeszka »

Jest to jeden z moich ulubionych serników. Polecam. Nakład pracy minimalny, a efekt rewelacyjny.

Składniki:
- 1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka)
- 1/2 szklanki cukru, lub więcej- według uznania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy, drobno startej
- ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (niekoniecznie)

Na spód:
- opakowanie ciastek owsianych lub innych
- 50 g masła


Przygotowanie:

Pomarańczę należy dokładnie wyszorować, sparzyć.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Miksować ser z cukrem, aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie dodawać po 1 jajku, następnie mąkę- dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopioną czekoladę, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii. Miksować do połączenia składników.
Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć. W rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzić, dodać pokruszone ciastka. dokładnie wymieszać.
Na dno formy ułożyć wcześniej przygotowane ciastka, dokładnie ubić.
Masę serową wylać do przygotowanej formy z ciastkami, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).

Gotowy sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej – to bardzo ważne sernik nie popęka.

Smacznego nawet mi się udało chociaż nie mam zdolności kulinarnych :)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Posty: 3160
Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
Miejscowość: Łódź
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: kimera »

Przypomniała mi się kolejna smaczna potrawa/przystawka z bakłażana.
Baba ganudż, bliskowschodnia pasta z pieczonego bakłażana.
Dużego bakłażana przekroić wzdłuż, lekko posolić i upiec, najlepiej na grillu, aż skórka będzie nadpalona, a miąższ ściemnieje. Można też piec w bardzo gorącym piekarniku.
Po ostudzeniu należy wyjąć miąższ łyżeczką i rozdrobnić go, można zmiksować. Dodać dwie łyżki tahiny - pasty sezamowej z oliwą, kilka wyciśniętych ząbków czosnku, sól i cukier do smaku, szczyptę zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) i trochę soku z cytryny. Można skropić jeszcze oliwą i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Wygląda bardzo brzydko, jak masa z szarego papieru albo surowych ziemniaków, ale jest bardzo smaczne. Dla poprawy wyglądu można podawać z siekanymi pomidorami, zieloną pietruszką, kleksem jogurtu.

Pora jest również na grzyby. Uwielbiam grzyby! Przygotowuję je w bardzo prosty sposób. Oczyszczone podgrzybki lub krawce/kozaki kroję na kawałeczki i wrzucam do garnka. Zalewam niezbyt dużą ilością wody, dodaję szczyptę soli i posiekaną surową cebulę. Stawiam na ogniu i w tym czasie smażę na oleju drugą posiekaną cebulę, albo dwie. Dodaję do grzybów usmażoną cebulę, przyprawiam pieprzem i gotuję do miękkości, pilnując, żeby grzyby się nie przypaliły. Czasem trzeba uzupełnić wodę, a cały czas trzeba mieszać, bo gęsta potrawa łatwo się przypala. Na koniec dodaję kwaśną śmietanę i oceniam, czy nie trzeba dodać soli bądź pieprzu. Taki gęsty sos podaję z gotowanymi ziemniakami, bułkami na parze, plackami ziemniaczanymi, etc.
Zimą tak samo przyrządzać można sos z suszonych grzybów, które trzeba wcześniej namoczyć, a potem przyrządzić w taki sam sposób. Jest to wspaniała potrawa wigilijna.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Posty: 23115
Rejestracja: 07 lip 2013, 22:39
Miejscowość: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: porcella »

U nas na wigilię grzyby są smażone, kruchutkie... :) mrożone, albo suszone namoczone, obtoczone w mące kukurydzianej i obsmażone na rumiano.
No i jajecznica z kurkami... achchch
Takie lato pamiętam, sierpień 1980... deszczowo było i nic nie było w sklepach, a my na Mazurach. I jedliśmy grzyby na śniadanie z jajecznicą, grzyby z makaronem (duszone) na obiad i smażone grzyby na kolację. No chyba, że się rybka trafiła :-)
To taki grzybowy OT :-)
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”