na starym forum był taki fajny wątek z przepisami
może znacie jakieś sprawdzone przepisy na dobre jedzonko, może macie jakieś swoje ulubione, proste przepisy - podzielcie się. Ja bardzo lubię gotować i ciągle szukam inspiracji, ale w necie trudno znaleźć coś wartościowego. Często w podanych przepisach są błędy, które znacząco wpływają na ostateczny efekt, albo wykorzystywane są składniki bardzo drogie lub trudno dostępne w Polsce.
Ja cenię sobie jedzenie z naszych polskich sezonowych produktów, bardzo lubię wertować stare książki kucharskie i podpytywać starsze pokolenie o tradycyjne przysmaki.
Na dobry początek wklejam bardzo prosty przepis na pyszne biszkoptowe ciasto z owocami. Nauczyła mnie go babcia i robię je od czasów podstawówki, jest więc na prawdę proste i szybkie w wykonaniu.
Ciasto na oleju
składniki:
- półtorej szklanki mąki
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jeden cukier waniliowy
- sezonowe owoce - jabłka, wiśnie, truskawki, śliwki, może być też rabarbar, dżem lub czekolada
wykonanie:
Całe jajka ubijamy z cukrem na kogel - mogel. Jeśli cukier się nie rozpuści do końca - nie szkodzi. Dodajemy mąkę, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - mieszamy wszystko. Powstaje dość gęste płynne ciasto. Piec nagrzewamy do 180 stopni i wylewamy ciasto na blachę nasmarowaną masłem lub olejem. Na wierzch układamy owoce - i tak się zapadną w cieście. Ja najbardziej lubię z truskawkami, jagodami, a zimą z kwaśnym jabłkiem i cynamonem. Ciasto piecze się ok. pół godziny - patyczkiem trzeba sprawdzić, czy jest suche w środku. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Całość wykonania nie zajmuje dłużej niż 45 minut łącznie z obieraniem owoców.
W podstawówce na ZPT dostałam za nie 6 a dzieciaki z nauczycielem zjedli zanim zdążyło ostygnąć dobrze i raz na sylwestra robiłam na szybko w trakcie imprezy, bo jedzenia zabrakło. Więc polecam
Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- martu.ha
- Posty: 1642
- Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3160
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
To ja przypomnę przepis na sycylijską caponatę, bo sezon jest właśnie na bakłażany i paprykę, a potrawa jest smaczna i mało znana.
Potrzebne nam są 2 bakłażany, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 2 kawałki selera naciowego, pomidory, najlepiej z puszki, garść kaparów i oliwek, oliwa do smażenia, sól, cukier i ocet winny lub balsamiczny.
Bakłażany kroimy w kostkę, solimy i czekamy, aż spłynie gorzki sok. Jak zmiękną, można nawet odcisnąć. Tak przygotowanego bakłażana smażymy w oliwie na złoto. Można smażyć też na zwykłym oleju, a oliwę dodać potem na zimno, żeby zachować jej smak i wartość.
Seler kroimy w kawałki i obgotowujemy krótko. Pokrojoną drobno cebulę smażymy na złoto, dorzucamy posiekaną paprykę i dusimy. Po kolei dodajemy ugotowanego selera, usmażone bakłażany i puszkę pomidorów. Potem wrzucamy posiekane oliwki i kapary do smaku. Dolewamy łyżkę octu i dosypujemy tyle cukru, aby uzyskać przyjemny, słodko-kwaśny smak. W razie potrzeby dodajemy soli. Można dorzucić rodzynki, podpieczone pestki słonecznika i posiekaną bazylię, ale to już kwestia gustu, podobnie jak dodatek czosnku.
Potrawa jest dobra zarówno na zimno, jak i na ciepło. Podawać z bułką i schłodzonym winem.
Polecam smażone bakłażany w postaci różnych potraw lub dodatku do sosów i potrawek. Należy je tylko odsączyć dobrze z soku i smażyć, aż się zrumienią i skarmelizują. Dobrze usmażone plastry bakłażana przypominają w smaku placki ziemniaczane! Do takich "placków" bardzo dobrze pasuje sos z jogurtu z czosnkiem i imbirem.
Potrzebne nam są 2 bakłażany, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 2 kawałki selera naciowego, pomidory, najlepiej z puszki, garść kaparów i oliwek, oliwa do smażenia, sól, cukier i ocet winny lub balsamiczny.
Bakłażany kroimy w kostkę, solimy i czekamy, aż spłynie gorzki sok. Jak zmiękną, można nawet odcisnąć. Tak przygotowanego bakłażana smażymy w oliwie na złoto. Można smażyć też na zwykłym oleju, a oliwę dodać potem na zimno, żeby zachować jej smak i wartość.
Seler kroimy w kawałki i obgotowujemy krótko. Pokrojoną drobno cebulę smażymy na złoto, dorzucamy posiekaną paprykę i dusimy. Po kolei dodajemy ugotowanego selera, usmażone bakłażany i puszkę pomidorów. Potem wrzucamy posiekane oliwki i kapary do smaku. Dolewamy łyżkę octu i dosypujemy tyle cukru, aby uzyskać przyjemny, słodko-kwaśny smak. W razie potrzeby dodajemy soli. Można dorzucić rodzynki, podpieczone pestki słonecznika i posiekaną bazylię, ale to już kwestia gustu, podobnie jak dodatek czosnku.
Potrawa jest dobra zarówno na zimno, jak i na ciepło. Podawać z bułką i schłodzonym winem.
Polecam smażone bakłażany w postaci różnych potraw lub dodatku do sosów i potrawek. Należy je tylko odsączyć dobrze z soku i smażyć, aż się zrumienią i skarmelizują. Dobrze usmażone plastry bakłażana przypominają w smaku placki ziemniaczane! Do takich "placków" bardzo dobrze pasuje sos z jogurtu z czosnkiem i imbirem.
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
chodze kolo tych baklazanow w sklepie i tylko na nie patrze.
natomiast placki ziemniaczne uwielbiam no tylko trzeba trzec.
Wiec sprobuje usmazyc baklazana.
Trzeba posolic i odcisnac tak? a potem w jajku i w bulce? jak kotleta? czy bez panierki?
natomiast placki ziemniaczne uwielbiam no tylko trzeba trzec.
Wiec sprobuje usmazyc baklazana.
Trzeba posolic i odcisnac tak? a potem w jajku i w bulce? jak kotleta? czy bez panierki?
- Cynthia
- Moderator globalny
- Posty: 12511
- Rejestracja: 07 lip 2013, 16:05
- Miejscowość: Kęty/Zielonka
- Lokalizacja: Kęty/Zielonka
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
A ja robię zapiekankę z bakłażana (plastry), mięsa mielonego, pomidorów, polewam to jogurtem wymieszanym z czosnkiem i kładę na to mozarelle. Zapiekanka jest piętrowa - warstwa bakłażanów, pomidorów, mięsa mielonego (wcześniej usmażone z dodatkiem papryki słodkiej), pomidory, bakłażan, jogurt z czosnkiem, mozarella. Bakłażana przed pieczeniem solimy a potem odciskamy gorzki sok...
- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3160
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Nie trzeba nawet panierować. Wystarczy takie zmiękczone bakłażany usmażyć na gorącym tłuszczu. Doskonale pasują także jako dodatek do gulaszy, curry i innych mieszanek mięsno-jarzynowych.
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
O, tego mi było trzeba. Sprawdzonych wskazówek:))
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 19:32 przez Panna Fiu Fiu, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Usunięta reklama
Powód: Usunięta reklama
-
- Posty: 70
- Rejestracja: 07 wrz 2013, 12:44
- Miejscowość: Włocławek
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Chłodek się zbliża to ja polecę wam jedną z moich ulubionych zup (choć za zupami ogólnie nie przepadam )
Mam nadzieję, że się nie obrazicie za linka przepis ze zdjęciami!
http://caviaway.blogspot.com/2013/08/pa ... -taco.html
Mam nadzieję, że się nie obrazicie za linka przepis ze zdjęciami!
http://caviaway.blogspot.com/2013/08/pa ... -taco.html
- Chrumka
- Moderator globalny
- Posty: 2036
- Rejestracja: 10 lip 2013, 7:56
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Praga Południe
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Ooooo mój mały niejadek kocha placki ziemniaczane... Może przemycę jej bakłażana dzięki za pomysł
- Jack Daniel's
- Posty: 3797
- Rejestracja: 14 lip 2013, 12:18
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Lokalizacja: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Mniam... (głośno przełyka ślinę) ale sobie nieco zmodyfikuję przepis. Ten wydaje się mało pikantny.Nyanyan pisze:Chłodek się zbliża to ja polecę wam jedną z moich ulubionych zup (choć za zupami ogólnie nie przepadam )
Mam nadzieję, że się nie obrazicie za linka przepis ze zdjęciami!
http://caviaway.blogspot.com/2013/08/pa ... -taco.html
Podpis usunięty przez administratora.
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Przepis na bardzo artystyczna salatke
Skladniki:
500g sera bialego (nie z pudekla tylko taki naturalny) mozesz tez go mniej dac ale to zalezy od Ciebie
1 konserwa rybna (najlepszy jest filet z makreli)
ogorki konserwowe (daj ile chcesz)
cebula (tez ile chcesz)
smietanka do kawy (do smaku i zeby nie bylo to takie suche)
sposob przyrzadzenia (megaaa trudny)
rozdrabniasz ser bialy widelcem, dorzucasz do tego rybe (mozesz razem z olejem wlac) razem to rozrabiasz (zeby nie bylo duzych kawalkow sera i ryby), kroisz ogorki i cebule w kostke i dorzucasz do tego. Wszystko razem mieszasz i gotowe xd na kanapke lub same do jedzenia.
Smacznego Jak dla mnie to pyszne
Skladniki:
500g sera bialego (nie z pudekla tylko taki naturalny) mozesz tez go mniej dac ale to zalezy od Ciebie
1 konserwa rybna (najlepszy jest filet z makreli)
ogorki konserwowe (daj ile chcesz)
cebula (tez ile chcesz)
smietanka do kawy (do smaku i zeby nie bylo to takie suche)
sposob przyrzadzenia (megaaa trudny)
rozdrabniasz ser bialy widelcem, dorzucasz do tego rybe (mozesz razem z olejem wlac) razem to rozrabiasz (zeby nie bylo duzych kawalkow sera i ryby), kroisz ogorki i cebule w kostke i dorzucasz do tego. Wszystko razem mieszasz i gotowe xd na kanapke lub same do jedzenia.
Smacznego Jak dla mnie to pyszne