- wiek świnki - około 1 roku
- płeć świnki: samiec
- adopcyjny numerek:
- miejscowość, w której przebywa zwierzę,oraz u kogo: Brasilka - DS, Warszawa
- historię zwierzęcia, przebyte choroby
Świnek oddany przez rodzinę z małym dzieckiem, ponieważ gryzł i nieładnie pachniał (teraz pachnie pięknie!)
Dostał profilaktycznie Biomectin, żeby przepłoszyć z organizmu ewentualnych pasażerów na gapę i teraz oprócz nieznacznego łupieżu nic mu nie dolega. Miałam pewne podejrzenia w sprawie pęcherza, ale sytuacja się unormowała.
- informacje dot. diety - zjada z apetytem cykorię, natkę, ogórka, listki rzodkiewki, marchewkę, korzeń pietruszki, cavię nature i sianko węgrowskie. Ładnie pije z poidełka.
Nie jest za bardzo przekonany do pomidora, brokuła i buraka.
Cały czas uczy się zjadania nowych rzeczy, bo w poprzednim domu był karmiony podłym jedzeniem dla papug i nie znał normalnych świnkowych przysmaków.
- stan adopcji - wolny, do innej świnki. Takiej bardziej współpracującej i łagodnej.
- kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę - PW
- zgoda na założenie wątku - Pucka69

Pierniczek jest osowjony z obecnością człowieka, nie ucieka gdy ktoś kręci się przy jego klatce, siedzi grzecznie na kolanach i daje się bezproblemowo głaskać.
Ma śliczny, krecikowaty nosek z białą plamką i niesamowicie miłe futerko. Trzymanie go na rękach to ogromna przyjemność.
Na poczatku reagował bardzo nerwowo; gdy do mnie przybył gryzł ze strachu. Teraz na szczęście nie ma po tym śladu i Pierniczek jest wzorowym przytulakiem.
Układa się na materacyku blisko mnie i przytula, przychodzi na jedzonko, je z ręki, zaczął odzywać się w klatce i wołać o jedzenie/towarzystwo/sianko itd.
Opiekun Pierniczka musi sobie zdawać sprawę, że prosiak wymaga bardzo przemyślanego, łagodnego i odpowiedzialnego traktowania, bo ma za sobą trudną przeszłość i przykre doświadczenia
Świnek bardzo dobrze rokuje, bo już poczynił bardzo duże postępy.
Nie polecam go do domu z dziećmi.
Poszukiwany jest dorosły, doświadczony opiekun/opiekunka, który/która będzie mógł/mogła poświęcić mu czas i uwagę.
Aha: Pierniczek uwielbia norki. Uwielbia się wylegiwać zarówno w środku, jak i na wierzchu