Obcinanie pazurków

Jak pielęgnować świnkę morską, czyli "chcę piękną być"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Obcinanie pazurków

Post autor: porcella »

Przyczyny podo są zdaje się bardziej skomplikowane :think:
Jeżeli dr Kasia mowi, że stopy ok, to możesz jej wierzyć, leczy mojego Jantara, który ma kompletnie zdeformowane przednie łapki.
Krem właściwie dowolny, to stopy przecież, a nie okolice oczu u damy ;) Maść z witaminą A jest bardzo dobra, kosztuje grosze, można jej użyć do posmarowania małżowin usznych, które równiez często się przesuszają .
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

To pędzę po krem/maść, bo nie mam nic takiego w domu :D
swinka123

Post autor: swinka123 »

Ja swoja swinke najczesciej daje do salonu dla świnek bo kiedyś uszkodziłam jej łapkę jak próbowałam obciąć pazurki i od tamtej pory się boję :(
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Są salony dla świnek :o
Majka745

Post autor: Majka745 »

martuś pisze:http://www.ogonek.waw.pl/pielegnacja/ar ... urkow.html Ja mam te szare cążki (używam je już dość długo i jestem zadowolona - wygodne i ostre ;) ). W tym opisie (ze strony Ogonka) też jest informacja, że nie powinno się obcinać ludzkimi cążkami :think:
martuś, dzięki za wstawienie tego linku. Odeta89, tu też masz napisane, że nie obcina się zwierzętom pazurów ludzkimi obcinaczkami.

"Najlepiej jest używać specjalnych nożyczek (dla kotów) z wgłębieniami w ostrzu. Dzięki nim zapobiegniemy zgnieceniu i rozdwajaniu się pazurka. Zdarza się to dość często, gdy narzędziem obcinającym są zwykłe, "ludzkie" cążki do paznokci. Pazurki naszych zwierząt są w przekroju okrągłe, ludzkie natomiast są płaskie - stąd taki problem. Tak więc używajmy nozyczek dla zwierząt by nie miażdżyć pazurków naszych futrzaków."

I co??? Nie wiem skąd bierzecie informacje, ale na wszystkich stronach, które przeglądałam jest napisane, żeby nie używać obcinaczek dla ludzi.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Nie chciałam zakładać nowego tematu a tutaj pasuje to chyba najbardziej...

Dropsik ma regularnie obcinane pazurki, czystą klatkę, a mimo to jego pazurki są jakby żółtawe i niezbyt proste... Możecie mnie oświecić i powiedzieć co robię źle?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Nic nie robisz źle, po prostu Dropsiowi przybywa lat. Z wiekiem świnkom pazury się wykręcają, robią żółte i grube. U ludzi też paznokcie u stóp wyglądają coraz gorzej, krzywią się i grubieją.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Dziękuję, już się martwiłam że coś jest nie tak :)
sekunda

Post autor: sekunda »

A skąd wiadomo, że pazurki są już za długie i trzeba je obciąć?
boe22

Post autor: boe22 »

Wiadomo wtedy kiedy świnia zaczyna przypominać sępa! :lol:

Co do żółtych pazurków- no ja już pytałam 1000 wetów, faktycznie- z wiekiem tak się dzieje i nic się nie poradzi!
Ważne że ząbki nadal białe jak śnieg! ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pielęgnacja”