Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Post autor: porcella »

Moja mama w przypływie szaleństwa kupiła kiedyś na straganie czajnik elektryczny, którego woń przenikała trwale zagotowana wodę. Nie dało się :-)
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Bibelotka

Post autor: Bibelotka »

Mi to się nadal wydaje, że coś jest nie tak :/

Wszystko wyprane, a nowe w klatce, żwirek nowy, kuweta duża i mała umyta ciepłą wodą z octem... mata wyprana... a nadal wali "obornikiem", jak to mój mąż mówi... no już nie mam siły do tego... sianko też już zmieniłam 4 raz. Tzn firmę sianka. Nie da się z nimi w jednym pokoju wytrzymać, co powoduje wkurzenie mojego męża, co nie jest za dobrym rozwiązaniem... stały w kuchni przez moment, ale przecież nie mogą tam stać, bo je zawieje przy gotowaniu, poza tym ich nie widzę (a one mnie - to najważniejsze! :D )

Co tu zrobić :cry:
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

A może to nie z klatki daje? Może gdzieś cichaczem obsikały podłogę? To się wydaje niemożliwe to co mówisz żeby od razu po wyczyszczeniu waliło. Żwirek drewniany dobrze wchłania zapachy. Dla mnie najwolniej zaśmiardujące rozwiązanie to właśnie żwirek a na to drybed.
Bibelotka

Post autor: Bibelotka »

Może mam partię jakiegoś dziwnego żwirku. Mi tu śmierdzi bardziej żwirkiem niż sikami. Albo mąż mi już akcję wgrał, bo on taki delikatny na zapachy :roll:
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Mi śmierdział żwirek Brylant.
Może przebadaj swoje pod kątem problemów z drogami moczowymi. Jak Turbula miała to dawało, aż w oczy kręciło.
lubię

Post autor: lubię »

Może być, jak mówi sosnowa, ale mi od razu przypomniała się matka koleżanki, której wiecznie coś g... śmierdziało. Dom był przez to pedantycznie czysty, pranie wszelkich pościeli, zasłon, obrus itp. z częstotliwością wskazującą na silną nerwicę, wiecznie jakieś "odświeżacze" powietrza, od których bolał nos - a jej nadal śmierdziało... :roll: Niestety nie poszła za tropem nerwicy, a szkoda, może by jej przestało śmierdzieć.
marcinT89

Post autor: marcinT89 »

niektórzy mają takie nosy że ojeju ;P moja mama również wyczuwa "nieświeży" zapach w domu po 10 sekundachkiedy tylko do niego wejdzie, przez to również będzie zmienić trociny na coś innego ;P
zmora90

Post autor: zmora90 »

Jako, że moje chłopaki ganiają całą dobę na "wolności" w moim pokoju, to zaczęłam ostatnio zastanawiać się nad kupnem ręcznego odkurzacza (takiego jak do samochodów). Usłyszałam jednak parę opinii, że te odkurzacze słabo ciągną i raczej będą problemy z bobkami.
Podpowie ktoś jakiś sprawdzony model lub firmę? Opłaca się kupować taki odkurzacz?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Ja się bardzo rozczarowałam do takich odkurzaczy. Mają bardzo niewielką moc i nadają się tylko do zbierania okazjonalnych okruszków i kurzu, a nie solidnego czyszczenia. Poza tym wymagają ładowania akumulatora, który ma również niewielką pojemność, więc starcza na jakieś 10 minut stałej pracy.
Do sprzątania bobów najlepszy jest zwykły odkurzacz, tylko bez szczotki na końcu. Rurą doskonale wciąga się bobki z dywanu i podłogi, a do czyszczenia świńskich kocyków trzeba skręcić moc ssania, żeby nie wciągnąć także legowisk :).
Karola678

Post autor: Karola678 »

Ja jeszcze coś dodam od siebie :D Ci, którzy sami palą w piecu mogą wziąć jako rozpałkę wcześniej wrzucony do torby pellet, idealnie się rozpala :lol: Moja mama wciąż się dopytuje, kiedy będę sprzątać i dam dostawę rozpałki :laugh:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”