Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

my-joy

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: my-joy »

Taki żwirek dla świnki jest ok. Na allegro jest spory wybór takiego żwirku i chyba nie musi nazywać się Pinio, a wtedy jest znacznie tańszy. Warto posprawdzać bo prośki sporo siusiają i żwirku trochę schodzi. :D
Yvon

Post autor: Yvon »

Dziękuję. A może mi jeszcze powiesz, czy lepszy jest żwirek zapachowy, czy nie. Ja dziś wzięłam ten bezzapachowy, ale tak na przyszłość... może ten z zapachem jest lepszy? Tylko czy on nie będzie szkodził świnkom w oddychaniu? Tak się zastanawiam.
my-joy

Nie kupuj żadnego zapachowego badziewia. Zawsze to już jakiś dodatek chemiczny. Ja np jestem bardzo mocno uczulona na zapachy, więc może się okazać że trafi ci się świnka uczulona. Poza tym jak się systematycznie wybiera zasikany żwirek i bobki to od świnki naprawdę nie śmierdzi. Zawsze możesz spróbować kupić kuwetę i może świnki nauczą się z niej korzystać. Na pewno na tym forum są osoby doświadczone w tym temacie.
Yvon

Dzięki wielkie. Dobrze, że dziś kupiłam ten bez zapachu :) Mam nadzieję, że się sprawdzi. A kuwetę mam, tylko jeszcze świnek nie mam. Będą na dniach... adoptowane. Czekam na transport :jupi:
Czyli już wszystko mam. Brakowało mi tylko żwirku. Szczęście, że kupiłam ten bez zapachu.
Bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi.
Karola678

Post autor: Karola678 »

a ja ci polecam żwirek kupować w składach opału, jako opał kominkowy/ pellet dreniany, tylko zobacz na składniki, czy nie ma chemii i czy ten żwirek ni śmierdzi tą chemią, jest taniej i wydajniej. Ja za worek 15 kg płacę 15zł. Ostatnio nawet sprzedawca się pytał jakie ja mam zwierzę, że co raz kupuje po woreczku :lol:
my-joy

No to jest trochę taniej. Ja na allegro 45 zł za 30 kg dałam, ale kurier przywiózł to za darmo i na piętro wytargał. Innym razem wrzucił mi bezpośrednio do bagażnika w samochodzie pod pracą, więc jeździć nigdzie nie trzeba samemu.
Yvon

Karola678 pisze:a ja ci polecam żwirek kupować w składach opału, jako opał kominkowy/ pellet dreniany, tylko zobacz na składniki, czy nie ma chemii i czy ten żwirek ni śmierdzi tą chemią, jest taniej i wydajniej. Ja za worek 15 kg płacę 15zł. Ostatnio nawet sprzedawca się pytał jakie ja mam zwierzę, że co raz kupuje po woreczku :lol:

Okej, będę się musiała rozeznać, gdzie u nas takie składy opałowe są. No, rzeczywiście to wychodziłoby taniej. Dziękuję. Zaraz poszperam w internecie :)
Karola678

Post autor: Karola678 »

Ja kupuję w niepozornym sklepie z częściami do kosiarek :lol: Przypadkiem tam weszłam i się okazało, że jest to, czego szukam :D
rockybonita

Post autor: rockybonita »

ja od 3 tyg mam w klatce dry bed. no i mam z nim mały problem. ok, jest sucho itd, ale po jakichś 3 dniach w klatce śmierdzi odchodami, a tym samym moja samiczka też. kiedyś tak nie było gdy miała tylko trociny, ładnie pachniała. zamiatam w klatce kilka razy dziennie, odkurzam, codziennie wymieniam zasikane trociny. niewiem w czym rzecz. co jakieś 5 dni je piore bo śmierdzą coraz bardziej. co robić?
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Trociny nie nadają się pod dry bed, właśnie z tego względu, że mocno przechodzą zapachem moczu. Nawet jeśli świnka zrobi siusiu raz w jedno miejsce trociny namokną, ale nie aż tak że to zauważysz i wymienisz. Pozostaje ci wymieniać codziennie całą ściółkę albo przestawić się na żwirek drewniany (tzw. pellet).
Ja kupuję na allegro żwirek drewniany "Kicia" http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=49 ... st-visited używam go do kociej kuwety, klatki dla świnek pod matę łazienkową i dodatkowo do świnkowych kuwet. jest spoko. dobra cena-to w końcu 60kg
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”