Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Majka745

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: Majka745 »

Tylko, że większą klatkę wykładam kocykami polarowymi, do których bobki strasznie się przyczepiają. A bo nie napisałam; mam połączone 2 klatki 120x60 i 70x40, tą mniejszą wysypuję granulatem i na to mata. Jak sprzątam, to widzę, że świnki w małej robią gdzie popadnie, a w większej jest różnie czasami jest tak, że nie mogę wyjść z podziwu, że moi chłopcy robią do kuwety, a czasem jest nasiusiane wszędzie tylko nie tam.
Chciałabym, żeby w końcu się zdecydowali gdzie się załatwiają... no, ale trudno - będziemy próbować dalej może się wreszcie nauczą. ;)
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Tak się zastanawiałam ostatnio... Stosował ktoś może ściółkę z bawełny?
nitusiek

Post autor: nitusiek »

Co sądzicie o takich matach http://allegro.pl/drybed-dry-vet-bed-le ... 27322.html ktoś sie z tym spotkał?
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

nitusiek pisze:Co sądzicie o takich matach http://allegro.pl/drybed-dry-vet-bed-le ... 27322.html ktoś sie z tym spotkał?
to zwykłe dry bedy na zielonym spodzie, moim zdaniem lepsze od tych na podgumowanym, nie wiem od czego to zależy ale przynajmniej mi się mniej "sfilcowały" w praniu i łatwiej mi się ten czyści i odkurza z siana i resztek karmy, jakby lepszy włos miały gatunkowo :think:
GosikLbn

Post autor: GosikLbn »

bella ja akurat kupilam ostatnio kupilam hipciowy pellet. i normalnie tez uzywalam tylko pinio. hipcio ma krotsze te paleczki i ciemniejsze. I... nie wiem czy to wina hipcia moje dziewczyny zaczely zalatwiac sie hdzie popadnie. do kuwety dopiero jak je pogonie. chyba musze znow kupic pinio i zobaczyc czy to zmiana zwirku jest powodem takiego buntu :cry:
Andzia

Post autor: Andzia »

Lilith88 pisze:
nitusiek pisze:Co sądzicie o takich matach http://allegro.pl/drybed-dry-vet-bed-le ... 27322.html ktoś sie z tym spotkał?
to zwykłe dry bedy na zielonym spodzie, moim zdaniem lepsze od tych na podgumowanym, nie wiem od czego to zależy ale przynajmniej mi się mniej "sfilcowały" w praniu i łatwiej mi się ten czyści i odkurza z siana i resztek karmy, jakby lepszy włos miały gatunkowo :think:
z tym,ze lepsze gatunkowo to bym sie wstrzymala ;)
tez mialam na zielonym spodzie, przemieszcza sie yyhhh( taka roznica) na gumie jest w miejscu
wazne jest jaka gestosc włosa ma -od tego zalezy jak sie go czysci
mialam ich wiele... i kazdy zachowuje sie jakby inaczej :think:

aczkolwiek kazdy czysci sie szybko :D :like:
bella_

Post autor: bella_ »

GosikLbn pisze: I... nie wiem czy to wina hipcia moje dziewczyny zaczely zalatwiac sie hdzie popadnie. do kuwety dopiero jak je pogonie. chyba musze znow kupic pinio i zobaczyc czy to zmiana zwirku jest powodem takiego buntu :cry:
To bardzo dziwne, ale u mnie to samo! Zamówiłam małą paczkę Hipcia do wypróbowania i już następnego dnia, praktycznie połowa klatki do wymiany. Moje panny korzystają głównie z kuwety (czasem zdarzają się odstępstwa). A tu jakby kompletnie z dnia na dzień zapomniały o swoich upodobaniach. Nalane jest wszędzie, nawet na środku klatki, co w naszym przypadku do tej pory się prawie nie zdarzało.
Faktycznie żwirek jest mniejszy, ma dość intensywny naturalny zapach, który przebija przez matę. Chłonie podobnie do Pinia, cena dobra, wygląd też ale to dziwne zachowanie świnek dało mi do myślenia. A teraz jeszcze u Ciebie to samo. Hmm...

Ciekawa jestem czy to się zmieni jak nasypię Pinio.
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Andzia pisze:
Lilith88 pisze:
z tym,ze lepsze gatunkowo to bym sie wstrzymala ;)
tez mialam na zielonym spodzie, przemieszcza sie yyhhh( taka roznica) na gumie jest w miejscu
wazne jest jaka gestosc włosa ma -od tego zalezy jak sie go czysci
mialam ich wiele... i kazdy zachowuje sie jakby inaczej :think:

aczkolwiek kazdy czysci sie szybko :D :like:
Niby oba maja trwa samą gęstość a ja widzę różnice.. Mi się nie przesuwa, wcielam nieco większy niż spód kuwety wiec zachodzi lekko na brzegi i nigdzie nie wędruje. Ten na gumie się sfilcował i jedzenie się wybija głęboko między włosie i już się wcale tak szybko nie czyści..
my-joy

Post autor: my-joy »

Chciałam nieśmiało zapytać i bardzo proszę się nie złościć, że odpowiedź zapewne już gdzieś była na jednej z prawie 60 stron wątku. Otóż moje prosię ma w klatce sam pellet i kocyk do spania w domku. Wszyscy piszą o tym, że kładą coś na wierzch czyli matę albo dry bed. Mam świnkę od 2 tygodni stąd moja niewiedza. Czy ta mata jest dlatego, że np pellet jest twardy dla świńskich łapek i niewygodny do ew leżenia? Czy problem leży w bobach, które można łatwo z maty wysypać? Bo jeśli chodzi o niewygodę to zaraz pędzę po matę.
Karola678

Post autor: Karola678 »

chodzi o to, że pellet jest ostry dla ich stópek i może wyniknąć z tego choroba i/lub odciski, otarcia

ja używam pelletu i maty, ale jestem średnio zadowolona, może ma ktoś inne/lepsze i tańsze wyjście?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”