Zdjęcia naszych klatek

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Majka745

Re: Zdjęcia naszych klatek

Post autor: Majka745 »

malheureux, nic nie śmierdzi, a bynajmniej nie granulat. Koszty zależą od tego ile sypiesz. Ja mam od pewnego czasu połączone 2 klatki 120x60 i 70X40. Małą klatkę wysypuję granulatem, co jakiś czas wybieram zużyty żwirek i dosypuję świeży. Z moich obserwacji wynika, że wciągu miesiąca idzie niecałe 7-litrowe opakowanie granulat, które kosztuje w granicach 8-10 zł. Czyli nie tak drogo, tylko minus jest taki, że ten granulat jest z drzew iglastych, a lepszy jest z liściastych, tylko, że on kosztuje od 16 do nawet 20 paru zł.
Co do mat, to różnie bywa, zazwyczaj zmieniam co tydzień, ale zdarza się, że mata wytrzyma 2 tygodnie(bardzo rzadko). Maty możesz wyprać normalnie w pralce i u mnie zazwyczaj to wystarcza. Jednak czasem świnki dadzą tak czadu, że trzeba najpierw zamoczyć w occie.
P.S. Zgaduję, że pewnie będziesz się zastanawiać co za różnica czy granulat jest z drzew iglastych, czy z liściastych. Różnica jest taka, że ten z drzew iglastych może powodować uczulenia i choroby układu oddechowego (poprzez olejki eteryczne występujące w drzewach iglastych). Ale myślę, że dopóki świnki nie mają z tym problemu, to nie ma się co martwić, w końcu lepiej to parę zł., które zaoszczędzimy dać na lepszą karmę lub jakieś smakołyki czy zabawki dla świnek - przynajmniej moim skromnym zdaniem.

Mam nadzieję, że pomogłam. W razie pytań pisz śmiało, nawet na pw. ;)
Gaja
Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: Gaja »

Ta mieszkają moje dziewczyny :

Góra klatki otwarta tylko do zdjęć, aby było lepiej widać, więc bez obaw:
Obrazek Obrazek Obrazek

Do klatki wybieg - prawie stały, bo składany tylko wtedy, gdy ma przyjść zapowiedziany gość. np tak jak dzisiaj ksiądz po kolędzie;); goście niezapowiedziani muszą uważać na płotki ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Na "klatce schodowej"zmuszona byłam postawić kuwetę, bo panny i tak urządziły sobie tu toaletę:
Obrazek

Zdjęcia ze specjalnymi pozdrowieniami dla jolki :buzki: .
Ostatnio zmieniony 17 sty 2015, 22:36 przez Gaja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Natasza
Miejscowość: Opolskie
Kontakt:

Post autor: Natasza »

exra!!!!! :buzki:
Moje łyse szczęście Filip jest ze mną od 15.01.2014, Kofi jest z nami od 6.06.2014, maluszki od 3.09.14 i Glorcia od 24.12.14
Filip&Kofi&Jagódka&Klementynka&Peppa&Bianka&Glorcia+2psy+2gekony
Usunięto reklamę z podpisu. W sprawie wyjaśnienia proszę o kontakt z administratorem.
nana81

Post autor: nana81 »

Rewelacyjna klatka. Miałam łączyć dwie klatki pionowo ale bałam się, że dziewczyny nie poradzą sobie z wchodzeniem. Widzę, że u Ciebie nie mają z tym problemu :)

My czekamy teraz aż stanie nowa samoróbka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Po weekendzie odbieram docięte elementy i będziemy to składać :102:
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Rampa to najlepsza zabawka :lol:
Pomysłowa i ładnie urządzona klatka :ok:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
jolka
Wiceprezes ds. adopcyjnych
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jolka »

Gaja dziękuję !!! :buzki: :please: piękna klatka, super pomysłowa :jupi:
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
JaAnia

Post autor: JaAnia »

Piękne macie klatki. Moje prosiaki wcześniej miały standardową (sklepową), ale chciałam ją powiększyć. Ponieważ mam mało miejsca to poszłam w pion. Wymyśliłam sobie klatkę własnej produkcji (oczywiscie inspirując się różnymi rozwiązaniami): dół 110/60 + półka 110/30 i dwa piętra 110/40 każde. Poczatkowo świnki były lekko zdziwione (każdy by był), ale po krótkim czasie wymóżdżyły co jest grane. Teraz śmigają po piętrach. Dla mnie to jest o tyle ważne (przy trudnym charakterku Pana Bagginsa),że jak się pokłócą i znikną z zasięgu wzroku to jest spokój. Wcześniej bywało różnie.
Obrazek
Karola678

Post autor: Karola678 »

ale wielka :o super jest, mi się też taka marzy :(
JaAnia

Post autor: JaAnia »

Karola678 pisze:ale wielka :o super jest, mi się też taka marzy :(
Klatkę robiłam latem, ale teraz zrobiłabym większą. :lol:
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

O, pod całkiem dużym kątem te drabinki, wysportowane z nich prosiaki że dają radę wskakiwać :)

I co, nie dosikują się do drewna? U mnie to nawet pod podkładem zawsze jest wilgoć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”