Odchudzanie
Moderator: Dzima
Odchudzanie
Moja świnka ma około 1,5 roku ma nadwagę i wet powiedział że przydało by mu się schudnąć i teraz pytanie co mu ograniczyć ( ograniczyłam mu już kolby ale nie widać efektów,daje mu jeszcze tylko sianka karmę dla świnek i owoce warzywa i czasami płatki owsiane).
Re: Odchudzanie
Nie powinno się, a tak na prawdę nie wolno dawać swinkom kolb, wapienek itp. Ja miałam ten sam problem i na jakiś czas weterynarz kazała ograniczyc suchy pokarm do minimum a zastąpić go warzywami, owocami itp. Pomogło w ciągu 2 miesięcy
Brawo dla weta!pigeon.queen pisze:kazała ograniczyc suchy pokarm do minimum a zastąpić go warzywami, owocami itp.
P.S. nie radzę tego robić.
Ile waży?
To co napisalam oznacza, żeby nie dawać karmy na sniadanie, obiad i kolacje, lecz np raz dziennie.
Nie musisz od razu sie wyzywac ; *
Pytajnik czy karmisz świnkę ziarnami czy granulatem? Ziarna bardziej tuczą kolby i płatki owsiane wywal z jadłospisu zupełnie i nie podawaj tuczących warzyw typu marchewka
Jeżeli waży 1200 to nie szalałabym z tym odchudzaniem.
Suche powinna mieć(oczywiście mam tu na myśli siano i dobrą karmę- wynalazków typu słodkie kolby nigdy i żadnej się nie podaje), jak już to świeże ograniczyć, przede wszystkim owoce.
Ale szczerze- nie widzę potrzeby przy takiej wadze.
Suche powinna mieć(oczywiście mam tu na myśli siano i dobrą karmę- wynalazków typu słodkie kolby nigdy i żadnej się nie podaje), jak już to świeże ograniczyć, przede wszystkim owoce.
Ale szczerze- nie widzę potrzeby przy takiej wadze.
I tego nie robię! Po prostu za głowę się złapałam, jak przeczytałam zalecenia Twojego weta.....pigeon.queen pisze:
Daje mojej śwince karmę z ziarnami i jeszcze taką bez niech raz tak raz tak
Nie dawaj karmy z ziarnami.
Nie mówcie, że masa 1.2kg jest ok dla świnki, bo świnki są różnej wielkości. To tak, jakby powiedzieć, że dla człowieka masa 70kg jest ok. Ktoś wysoki, a już w szczególności facet wyglądałby przy takiej masie dobrze, a niska kobietka miałaby sporą nadwagę.
W celu odchudzenia świnki ogranicza się podawanie pokarmów tuczących: żadnych owoców, żadnych ziaren, ograniczenie warzyw korzeniowych typu burak, marchewka. Trzeba skupić się na zielonych warzywach, tych zawierających dużo wody i "liściastych" - np. sałata rzymska, natka pietruszki itp.
Nie mówcie, że masa 1.2kg jest ok dla świnki, bo świnki są różnej wielkości. To tak, jakby powiedzieć, że dla człowieka masa 70kg jest ok. Ktoś wysoki, a już w szczególności facet wyglądałby przy takiej masie dobrze, a niska kobietka miałaby sporą nadwagę.
W celu odchudzenia świnki ogranicza się podawanie pokarmów tuczących: żadnych owoców, żadnych ziaren, ograniczenie warzyw korzeniowych typu burak, marchewka. Trzeba skupić się na zielonych warzywach, tych zawierających dużo wody i "liściastych" - np. sałata rzymska, natka pietruszki itp.