Jak polączyc 2 klatki?

czyli jak własnoręcznie zrobić hamak, domek, półkę itp.

Moderator: Pulpecja

kade

Jak polączyc 2 klatki?

Post autor: kade »

Witam wszystkich,
Mam pytanie: mam 2 klatki 80x50 jest cala skladana mam duze drzwiczki na gorze i zwykle male na boku , natomiast druga to 50x40 niestety nie jest skladana i ma tylko zwykle, male drzwiczki na gorze i na boku sciany.
Czy jest mozliwosc zlaczenia ich bez psucia dna i krat? Chcialambym wykorzystac to co mam
niz kupowac nowej 100cm
Jesli macie jakies pomysly na rozbudowanie klatki prosze piszcie z gory dzieki za odpowiedz :)
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Re: Jak polączyc 2 klatki?

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Możesz połączyć je, przysuwając do siebie dwa najdłuższe boki klatki z drzwiczkami a pomiędzy nimi dać np. mostek drewniany.
Obrazek
Majka745

Post autor: Majka745 »

Ja bym spróbowała połączyć je od strony tych drzwiczek z boku (tej mniejszej klatki), a przy tej większej usunąć jedną "ścianę" skoro jest rozkładana. Jeżeli masz więcej miejsca, to możesz ustawić klatki na przeciwko siebie w pewnym odstępie, a pomiędzy nimi zrobić mały wybieg.
Mam nadzieję, że moja odp Ci pomoże. Pozdrowienia dla Ciebie i świnki/świnek. ;)
MartaMG

Post autor: MartaMG »

Ja mam 100 i 80, różne wys kuwet i poziom drzwi - o.1,5 cm plus,różna,szer drzwiczek. Jedna klatka, ta większa ma wyciąganie ściany a mniejsza jest nakładana w całości i może ktoś by miał wiedzę / doświadczenie co z tym zrobić ;)
Majka745

Post autor: Majka745 »

MartaMG pisze:Ja mam 100 i 80, różne wys kuwet i poziom drzwi - o.1,5 cm plus,różna,szer drzwiczek. Jedna klatka, ta większa ma wyciąganie ściany a mniejsza jest nakładana w całości i może ktoś by miał wiedzę / doświadczenie co z tym zrobić ;)
Pierwsza możliwość:
Z tej większej wyciągnąć ściankę (tą dłuższą), a tą mniejszą dostawić tą stroną, z której są drzwiczki. I zostanie ci 20cm przerwy, które trzeba by czymś zatkać. Najlepiej jakbyś miała jaką kratkę. Albo może jakiś gruby karto czy tekturka w rogach wytnij dziurki i przywiąż do klatek.
Druga możliwość:
Wyciągasz krótszą ściankę większej klatki i dostawiasz tą mniejszą stroną z drzwiczkami.

Wszystko zależy od tego ile masz miejsca... ;)
Awatar użytkownika
idealna81
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: idealna81 »

Majka745 pisze:
MartaMG pisze:Ja mam 100 i 80, różne wys kuwet i poziom drzwi - o.1,5 cm plus,różna,szer drzwiczek. Jedna klatka, ta większa ma wyciąganie ściany a mniejsza jest nakładana w całości i może ktoś by miał wiedzę / doświadczenie co z tym zrobić ;)
Pierwsza możliwość:
Z tej większej wyciągnąć ściankę (tą dłuższą), a tą mniejszą dostawić tą stroną, z której są drzwiczki. I zostanie ci 20cm przerwy, które trzeba by czymś zatkać. Najlepiej jakbyś miała jaką kratkę. Albo może jakiś gruby karto czy tekturka w rogach wytnij dziurki i przywiąż do klatek.
Druga możliwość:
Wyciągasz krótszą ściankę większej klatki i dostawiasz tą mniejszą stroną z drzwiczkami.

Wszystko zależy od tego ile masz miejsca... ;)
Witam.
Doborze, by było ja by pokazane było na fotografi :pray:
Yvon

Post autor: Yvon »

Też planuję kupić drugą klatkę i połączyć je drzwiczkami. Mam teraz klatkę 120, chcę kupić drugą 120. Pomost już mam. Świnki będą przechodziły po pomoście z jednej klatki do drugiej, no i ich powierzchnia mieszkalna się powiększy. Powinno być dobrze. Jedną ściankę zupełnie wyjmę i będzie stały wybieg. Myślę, że świnki będą zadowolone. Właściwie też chętnie bym zobaczyła jakieś zdjęcia takiego połączenia klatek :)
Awatar użytkownika
idealna81
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: idealna81 »

Ja też zdjęcia montażu chętnie bym zobaczyła ,i na dzień dzisiejszy rozbudować klatek nie mogę bo mam małe mieszkanie,ale....po wcześniejszych konsultacjach , wiem ze klatka 120x60 na dwie swinki jest ok. :peace:
Yvon

Post autor: Yvon »

Tak, 120/60 dla dwóch świnek jest okej, ale jakoś mi się chce powiększyć im domek :)
czarna4472

Post autor: czarna4472 »

Podepnę się pod temat :D jak najlepiej połączyć dwie setki? Czy było już to gdzieś na forum? Może ktoś mógłby zamieścić jakieś ciekawe pomysły na zdjęciach? :love:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam”