Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Mam pytanie do użytkowników kocyków polarowych, jak często zmieniacie i pierzecie kocyki przy Waszych świnkach? 

- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Zależy od wielkości klatki/koca, ilości świnek i ich zwyczajów higienicznych. Kocyk pierze się wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba, ale radziłabym nie rzadziej niż raz na tydzień.
Wiem to wszystko, pytam z ciekawości, ja np. moim dziewczynom piorę raz na 3, max. 4 dni.
ja w klatce wykładam ceratke. taka zwykła na stół kuchenny na to kupiłam na allegro za 11zl poliesterek (do pewnego momentu jest nie przemakalny robi sie z niego odzież) wiec nawet gdy swinkom zdarzy sie wypadek ze nie zdarza do kuwety to od razu widac przecieram chusteczka i sucho
bobki tez sie swietnie zamiata nie tak jak na macie ze gdzies sie chowaja
do tego kupiłam 2 polarki na metry które wyniosly mnie 24zl i pociełam je na mniejsze kocyki (100X50cm). cała klatke sprzatam z raz na miesiac przy 4swinkach i jest super. codzien zmieniam im oczywiscie zwirek w kuwecie zamiatam bobki i smietki inne i tyle roboty mam
jestem z tego połaczenia bardzo zadowolona, na wymiane mam i poliesterek i kocyki wyszly mi 3 zestawiki (1poliesterek i 2 kocyki) co do czyszczenia poliester przemywam ciepla woda i gabka jesli sa jakies plamy a polarki standardowo:) polecam kazdemu ile by swinek nie mial bo nawet jesli sikaja byle gdzie zawsze szybciej przetrzec chusteczka czy nawilzana niz wymieniac wszystko co chwila:)

, Naprawde nie mam pojęcia jak nauczyć świneczki siusiania do kuwety, może jakaś podpowiedz?
najpierw najlepiej umyc klatke dokladnie. jesli masz juz taki bialy osad na kuwecie klatki swietnie sprawdza sie zwykly 10%ocet. polewasz te miejsca i zostawiasz na chwilke lub poprostu dolewasz do wody gdy myjesz. do kuwetki wsyp toroszke zasiusianego juz podłoża i najlepiej by sie różnilo od tego w calej klatce jesli np masz trociny w calej klatce to do kuwetki wsyp sam zwirek zeby rozroznialy co do czego. a kuwetke postaw w tym kacie gdzie swinki najchetniej sie zalatwialy. jesli bylo to w domku to domek tez przemyj najpierw octem pozniej umyj i przestaw w inne miejce w klatce. na moje to podzialalo za pierwszym razem
mam nadzieje ze i u Ciebie tak bedzie 

Jeśli świnka ma swój ulubiony kącik do siusiania, to spróbuj tam ustawić kuwetę. U mnie to zadziałało od razu ale moja świneczka ustawiała bobki jak piramidki od maleńkiego tylko w jednym kąciku
Na początku przykrywałam kuwetę matą (wyciętym małym kawałkiem) bo w klatce też mam matę i chciałam, żeby świnka nie czuła różnicy w podłożu. Z czasem jednak zrezygnowałam z tego i w kuwecie mam same trociny przykryte niewielką ilością siana. Druga świnka nauczyła się od pierwszej do czego służy kuweta. Bywają dni, że świnki kompletnie zapominają, że są dobrze wychowane i leją po całej klatce
Być może wypróbuj taki sposób: przed świętami, w Tesco (całkiem przypadkiem) na dziale dla zwierzaków, kupiłam za 8zł kuwetę dla kota
(rozmiar jak blacha do pieczenia ciasta i dość płaska). Wywaliłam z klatki kuwetę narożną i dałam tę z trocinami i sianem. Obok kuwety jest wiszący paśnik. Dziewuchy na zmianę wskakują do kuwety, załatwiają się w jej tylnej części, a z przodu podjadają sianko z paśnika. Idzie trochę więcej trocin ze względu na rozmiar kuwety ale jestem mega zadowolona z tego rozwiązania. Widzę, że nawet jak idą tam tylko po sianko, to w pewnym momencie cofają się i wtedy siusiają więc może u Ciebie też zadziała.

Być może wypróbuj taki sposób: przed świętami, w Tesco (całkiem przypadkiem) na dziale dla zwierzaków, kupiłam za 8zł kuwetę dla kota

wielkie dzięki za instrukcje. Moje dwa świńskie chłopaki majma wybieg w postaci drewnianej skrzyni 1,5 m na 1m z dnem przykrytym folią , podło
ze to trociny ze stolarni/ grubo strugane/Lęją chłopaki raczej gdzie chcą. Codziennie wybieram mokre miejsca i dokładam podloże, smrodku nie ma , ale praca jest no i to wożenie toreb od stolarza.
Problem w tym czy 5-cio letni świntuch / ten starszy/ załapie w czym rzecz z tą kuwetą. No popracuję tym waszym systemem, może się uda.
Bardzo dziękuję za pomoc
ze to trociny ze stolarni/ grubo strugane/Lęją chłopaki raczej gdzie chcą. Codziennie wybieram mokre miejsca i dokładam podloże, smrodku nie ma , ale praca jest no i to wożenie toreb od stolarza.
Problem w tym czy 5-cio letni świntuch / ten starszy/ załapie w czym rzecz z tą kuwetą. No popracuję tym waszym systemem, może się uda.
Bardzo dziękuję za pomoc
Na początku też miałam narożną kuwetkę, ale w którymś momencie wypróbowałam kuwete od starej klatki po chomikach, jej wymiary to jakieś 30x40cm, a jej wysokość to około 2 cm (tak na oko, w każdym razie niższa od narożnej). U moich świnek taka kuwetka lepiej się sprawdza od narożnej jest większa (łatwiej trafić) i niższa (większa szansa, że świnka do niej wejdzie, a nie narobi obok).
Niestety moje świnki, pomimo wielkości kuwetki, w dalszym ciągu nie zawsze trafiają.
A mam jeszcze takie pytanko; czy wasze świnki także kupkają do kuwetek czy tylko siusiają? Bo moje jak już to siusiają, a bobki i tak są porozwalane na całej powierzchni klatki. Wie ktoś jak sprawić by bobki świnek też znajdowały się w kuwetce? 
Niestety moje świnki, pomimo wielkości kuwetki, w dalszym ciągu nie zawsze trafiają.

Bobki nie są takie złe przecież
Da się je szybko zamieść. Wygodne są małe odkurzacze ręczne. Sama kiedyś taki miałam i bardzo przydawał się przy sprzątaniu innych drobnych rzeczy. Jak świniuchy siurlają do kuwet to i tak wielki sukces i oszczędność żwirku. Moje bobkują do kuwety ale to czysty przypadek lub upodobanie a nie kwestia nauki. Starsza świnka po prostu od początku buduje bobowe murki w kąciku a młodsza naśladuje we wszystkim koleżankę 
Z innej beczki. Potrzebuję porady w kwestii żwirku. Czy zamawiał ktoś ten żwirek http://hipcio.sklep.pl/produkt/hipcio-p ... wniany-10l ? Jest trochę tańszy od Pinio (jedyny, który kupuję). Nie mam porównania, innych nie próbowałam.

Z innej beczki. Potrzebuję porady w kwestii żwirku. Czy zamawiał ktoś ten żwirek http://hipcio.sklep.pl/produkt/hipcio-p ... wniany-10l ? Jest trochę tańszy od Pinio (jedyny, który kupuję). Nie mam porównania, innych nie próbowałam.