Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Andzia

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: Andzia »

dortezka pisze:pauli seni 90x60 mają podkład chłonny na całości :) w tych większych podkład zostaje 90x60 a reszta to folia.. jak kupujesz więcej na raz, to opłaca się w sklepie http://www.matopat24.pl/podklady-jednor ... 316,0.html

co do dry beda..jesteś pewna wyboru? bo ja np kupiłam, wydałam kupę kasy.. a (może akurat u mnie) przy 6 sirach dry bed wcale nie był "suchy" w dotyku.. wolałam nie ryzykować ewentualnych chorób łapek i zmieniłam na matę..
Ja stosuje seni i dry bed-to najlepsze rozwiazanie jakie znam :D :like:
tez posiadam 6 swinek siurawic i dry bed zawsze mam suchy ( sprawdzone w 100%)
maja czysto i sucho( zasikane norki czy kapciochy od razu piore-bo w nich zalega mocz)
a choroby stopek zaleza tez od genow,( otyłosci tez)niestety.
na moje 6 jedna załapała podo ,ale wyszliśmy z tego dziadostwa
Awatar użytkownika
pauli
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: pauli »

tak przeliczam koszty i przeliczam i chyba kupię nową matę na wybieg, dry bed jak wygram w totka :lol:
Andzia - super że Acia ma się już ok, po skasowaniu wątku często zastanawiałam się co z łapeczką :buzki:
Obrazek
oliwka
Miejscowość: Górny Śląsk
Kontakt:

Post autor: oliwka »

pastuszek pisze:Dla mnie te podkłady to też porażka, tak samo jak te z rossmana - jedynie seni daje radę na dłuższą metę.
ja również zgadzam się z opinią (po testowaniu ;) : podkłady do duszy :) . Seni wymiata :lol:
oliwka
Kontakt:

Andzia pisze:
dortezka pisze:pauli seni 90x60 mają podkład chłonny na całości :) w tych większych podkład zostaje 90x60 a reszta to folia.. jak kupujesz więcej na raz, to opłaca się w sklepie http://www.matopat24.pl/podklady-jednor ... 316,0.html

co do dry beda..jesteś pewna wyboru? bo ja np kupiłam, wydałam kupę kasy.. a (może akurat u mnie) przy 6 sirach dry bed wcale nie był "suchy" w dotyku.. wolałam nie ryzykować ewentualnych chorób łapek i zmieniłam na matę..
Ja stosuje seni i dry bed-to najlepsze rozwiazanie jakie znam :D :like:
tez posiadam 6 swinek siurawic i dry bed zawsze mam suchy ( sprawdzone w 100%)
maja czysto i sucho( zasikane norki czy kapciochy od razu piore-bo w nich zalega mocz)
a choroby stopek zaleza tez od genow,( otyłosci tez)niestety.
na moje 6 jedna załapała podo ,ale wyszliśmy z tego dziadostwa
ja również stosuję senni i dry bed - najlepsza jak dla mnie opcja.
Lecz przy klatce 140x70 i 4 świniach potrzebuję 3 podkładów - więc opcja nie za tania. Ale cóż zrobić...
shaantelle

Post autor: shaantelle »

My wczoraj zakupiliśmy matę łazienkową i żwirek i sama nie wiem, wizualnie, ekstra, czystko, schludnie, nic sie nie sypie aaale
żwirek pod matą pod jednym dniu w pewnych miejscach(w tych na które siusiały) sie hmm jakby to ująć, rozpuścił się, jak te herbaty w granulkach, nie śmierdzi, nic sie nie dzieje ale sie rozpuścił, nie wiem czy tak ma być? po 2 - 3 dniach mam wymienić czesci mokre i rozpuszczone?
w rowki maty wchodzą bobki prośków, nie da sie tak łatwo ich wytrzepać, tzn też suche spoko ale te mokre sie rozpuszczają i wchodzą nam w te rowki
powiedzcie mi jak najrozsądniej to czyścić? płukać do kilka dni? trzepać tylko? czy to kwestia maty?
oliwka
Kontakt:

shaantelle pisze:My wczoraj zakupiliśmy matę łazienkową i żwirek i sama nie wiem, wizualnie, ekstra, czystko, schludnie, nic sie nie sypie aaale
żwirek pod matą pod jednym dniu w pewnych miejscach(w tych na które siusiały) sie hmm jakby to ująć, rozpuścił się, jak te herbaty w granulkach, nie śmierdzi, nic sie nie dzieje ale sie rozpuścił, nie wiem czy tak ma być? po 2 - 3 dniach mam wymienić czesci mokre i rozpuszczone?
w rowki maty wchodzą bobki prośków, nie da sie tak łatwo ich wytrzepać, tzn też suche spoko ale te mokre sie rozpuszczają i wchodzą nam w te rowki
powiedzcie mi jak najrozsądniej to czyścić? płukać do kilka dni? trzepać tylko? czy to kwestia maty?
i właśnie z powodów o których piszesz zrezygnowałam z takich rozwiązań.
Przy żwirku to normalne tzn. "rozpuszczanie się".
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Tak właśnie żwirek powinien się zachowywać, tzn. po zmoczeniu najpierw pęcznieje, a potem rozpada się na trociny, z których przecież jest zrobiony. Widać wtedy, jaką część żwirku należy wyrzucić, właśnie tę, która spełniła swoją rolę i wchłonęła mocz.
Niestety, bobki czasem się rozpaćkują na macie. Kiedy zdecydujesz się na pełną wymianę podłoża, matę musisz dokładnie umyć, a najlepiej uprać w pralce.
shaantelle

Post autor: shaantelle »

Aha, no to już wszystko wiem, to muszę teraz sobie jakiś system sprzątania wypracować, zobaczymy jak nam to pojdzie :) Świnki nie są za specjalnie szczęśliwe, zawsze jak dostawały nowe trocinki(dostajemy od znajomego stolarza, gęste, nie za miekkie i nie za twarde, pachnące) to aż kwiczały z radości a tutaj szału nie ma ale zobaczymy z czasem :)
Awatar użytkownika
Iza
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Iza »

Siano im kładz zamiast do paśnika to na matę, też będą miały radochę ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”