Biegunki i miękkie bobki
Moderator: Dzima
-
- Miejscowość: Zabrze
- Kontakt:
Re: Biegunki i miękkie bobki
Więc tutaj pojawia się problem z jamą ustną. Koniecznie to zbadaj, mógł równie dobrze zwichnąć szczękę, albo zrobił się jakiś ropień od środka, który mu przeszkadza. Można gdybać, ale póki co dokarmiaj go strzykawką rozmoczoną karmą. Z insulinówki zdejmij igłę, odetnij nożyczkami ten zwężony łepek. Rozmocz karmę, najbardziej sprawdza się Cavia Complete, i zasyśnij do insulinówki, jeżeli nie chce się zasysnąć to dobrze jest taką rozmoczoną karmę wsadzić do mikrofalówki na 3 sekundy, wyjąć i sprawdzić, czy nie jest za gorąca. Wtedy zrobi się z niej papka, zassać i nakarmić strzykawką, podając karmę boczkiem do pyszczka, a nie wprost do mordki i gardła (świnka może się zadławić). Nie podawaj mu od razu całej strzykawki na raz, bo może spaść gumka z insulinówki a wtedy świnka ją połknie, więc tak ostrożnie należy m podawać karmę i nigdy nie naciskając dozownika do końca. Powinien sam chcieć jeść a jak nie to go dokarmić tak kilka razy insulinówką, ja Alberta dokarmiałam co 2h, zjadał ponad 15 insulinówek.
Mam się stawić u weta w poniedziałek ale nie wiem czy nie pojadę w sobotę.
Z tą karmą to napewno tak zrobię
Z tą karmą to napewno tak zrobię
-
- Kontakt:
Jak nie masz CC to spróbuj z jakąś inną, która też dobrze się rozmiękcza, a jak będzie trudno zassać to mikrofalówka na 3 sekundy. Można takie papki urozmaicać różnymi gerberkami, owsiankami, albo papka warzywna, owocowa itd.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Tu masz cały wątek o dokarmianiu chorej świnki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... ?f=21&t=97
Insulinowki są świetne, ale weterynarz mówiła mi, że w syropkach dla małych dzieci są świetne strzykawki do dawkowania leków. nadają się dobrze dla świnek, bo mają szerokie ujście i gładką krawędź - insulinówkę trzeba spiłować, żeby nie skaleczyć świnki.
Insulinowki są świetne, ale weterynarz mówiła mi, że w syropkach dla małych dzieci są świetne strzykawki do dawkowania leków. nadają się dobrze dla świnek, bo mają szerokie ujście i gładką krawędź - insulinówkę trzeba spiłować, żeby nie skaleczyć świnki.
-
- Kontakt:
Dziękuję za namiary, na pewno sobie kupię takie cacko, zawsze lepiej jest mieć w zapasie, a fakt faktem w insulinówkę czasem ciężko zassać karmę.kimera pisze:Tu masz cały wątek o dokarmianiu chorej świnki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... ?f=21&t=97
- Inez
- Miejscowość: Niedzica
- Kontakt:
Strzykawki z syropków i antybiotyków w zawiesinie dla maluchów, czasem też weci mają do dawkowania psich czy kocich leków. Są dużo wytrzymalsze i wygodniejsze niż insulinowki, nie mają gumki na końcu i nie trzeba nic ucinać.
Czy miękki bobek to lekko świecący, nie taki suchy jak zmielone siano? Bo mi się wydaje, że mój prosiak po prostu na noc miał siano i karmę sucha i wtedy bobki są suche a boby chwile po zjedzeniu ogórka są trochę inne w strukturze? Bo generalnie pewnie panikuje, są to moje pierwsze świnki ale wolę się upewnić, ze zależnie od tego, co zjadła przed chwila, taka jest kupa
Tak, po ogórach itp. na ogół kupa jest miększa i nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę ilość wody zawartą w ogórku Bywają też miękkie po dużej ilości trawy. Boby niepokojące to te bardzo ciapowate, maziste, bardzo małe albo dziwnie duże, ale miękkie, o nieregularnym kształcie lub zbyt jasne. Czasem zdarza się, że nawet śmierdzą dziwnie, zanim zaczną być miękkie - najgorszym objawem jest zapach zacieru, bo oznacza obecność drożdży w układzie pokarmowym.
lubię a te drożdże w układzie pokarmowym to znaczy, że jakaś grzybica?
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Tak, drożdże to rodzaj grzyba, tyle, że na skórze grzyby nazywane są dermatofitami, albo prościej, grzybami, a wewnętrzne to najczęściej pospolite drożdżaki, zwykle Candida albicans. Grzybicę drożdżakową nazywa się też kandydozą.