Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilościach?
Moderator: pastuszek
Re: Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilości
Jeżeli chodzi o cytrusy typu pomarańcza , albo mandarynka to jak chcemy dać je świnką o tą białą błonkę należy zdjąć?
Tylko skórkę nalezy zdjąć. Resztę można podawać
Dziękuję , lepiej się 7 razy zapytać niż raz głupotę popełnić . 

A jeżeli chodzi o kukurydzę , to czy można dawać suszone liście i kolby oczywiście z ziarnem ?
a co do kostek wapiennych i dostępnych rożnego rodzaju kolb dawać ? Jeżeli tak o czemu to służy?
a co do kostek wapiennych i dostępnych rożnego rodzaju kolb dawać ? Jeżeli tak o czemu to służy?
Świnki raczej nie przepadają za ziarnami kukurydzy. lubią natomiast liście i wąsy i te możesz dawać.
Wapno nie. Kolby tylko naturalne. Służą one ścieraniu zębów, ale zdecydowanie lepiej dawać w tym celu gałązki np. jabłoni i 24/7 miękkie siano.
Wapno nie. Kolby tylko naturalne. Służą one ścieraniu zębów, ale zdecydowanie lepiej dawać w tym celu gałązki np. jabłoni i 24/7 miękkie siano.
Mam rodziców na wsi i maja ogromy ogród i jabłonie ale czy te gałązki mogę dawać świeże czy zaszkodzą świnkom, takie samo mam pytanie dot brzozy leszczyny i wierzby i kazdych innych dopuszczalnych gałązek ?
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Nie? Świnki kolbę zjadają w całości, nawet rdzeń, który jest pod ziarnami. Kukurydza to jedyne zboże, które prosiaki mogą jeść.Nikodemcio pisze:Świnki raczej nie przepadają za ziarnami kukurydzy. lubią natomiast liście i wąsy i te możesz dawać.
Podpis usunięty przez administratora.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
płatki z karmy zostawiają 

Wiele właścicieli świnek mówi o tym ze chętniej jedzą wąsy i łupiny i ja się pod tym podpisuje. Nigdzie nie powiedziałam, ze im tego nie wolnoJack Daniel's pisze:Nie? Świnki kolbę zjadają w całości, nawet rdzeń, który jest pod ziarnami. Kukurydza to jedyne zboże, które prosiaki mogą jeść.Nikodemcio pisze:Świnki raczej nie przepadają za ziarnami kukurydzy. lubią natomiast liście i wąsy i te możesz dawać.

- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
"Nie", było odnośnie nie przepadania. 

Podpis usunięty przez administratora.