Biegunki i miękkie bobki

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Biegunki i miękkie bobki

Post autor: porcella »

Ostatnio mi doktor ludzki, ale niegłupi, tłumaczył, że węgiel wcale nie wchłania toksyn, i raczej zalecał smectę - co się zresztą zgadza z zaleceniami wielu wetów.
Nie pamiętam dawkowania dla świnek, ale to zdaje się było dla dużej świnki 1/3 torebki proszku rozpuszczone w wodzie 1 raz dziennie. Przedawkowanie nie jest groźne.
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... ta#p131137
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
blumbi

Post autor: blumbi »

Oki, dzięki wielkie :D jutro i tak idę do weta z misiem, mam nadzieję że tk tylko tymczasowe :fingerscrossed:
blumbi

Niestety miśkowi nie przechodzi :( Był przez trzy dni na antybiotyku, dostawał zastrzyki. Po dawkach antybiotyków przez dwa-trzy dni nie robił w ogóle bobków. Potem jak już zaczął się wypróżniać to w postaci wodnistego kału od którego miał poklejone całe futerko :( Nie chciał mi jeść siana. Dwa dni temu byłam ponownie u weterynarza, dostał zastrzyk przeciwzapalny i dostaje dziennie Lakcid oraz Bio-lapis pół saszetki dziennie. Prosiaczek bardzo mi schudł i stał się osowiały. Nie wyciąga się już do spania tak jak wcześniej tylko siedzi skulony i nadal nie chce jeść sianka. Bardzo się o niego martwię :(
Awatar użytkownika
Renika
Miejscowość: okolice Krakowa
Kontakt:

Post autor: Renika »

Na biegunkę dobry jest Diarsanyl. A dokarmiasz świniaczka?
bibu

Post autor: bibu »

Dzień dobry wszystkim.
Od 9 dni mam śliczne, 2 miesięczne maluchy.
Niestety od niedzieli wieczorem obserwuję u nich inną kupkę niż zwykle.

W zeszłym tygodniu maluchy próbowały już następujących rzeczy: ogórka, jabłka, marchewki, pietruszki oraz pomidorka koktajlowego, oraz paprykę czerwoną. Wszystko oczywiście umyte i osuszone. Jadły ze smakiem, nic im nie było totalnie; bobeczki ładne, książkowe.

Niestety w niedzielę wieczorem zauważyłam, że kupki są miękkie i błyszczące, a świnki brykając po klatce rozgniatają je, brudząc sobie niemiłosiernie łapki i wszystko naokoło: miseczki, matę łazienkową, posłanie w domku... Nie jest to typowa biegunka. Po prostu takie bobeczki, które nie są suche, łatwe do modelowania, ale troszkę śmierdzą, podczas gdy tamte zdrowe były bezwonne. No i dzisiaj jak wróciłam z uczelni to kupki miały jaśniejszy kolor, nie były ciemnobrązowe tylko taki jaśniejszy brąz :( Jeden wczoraj robił ładniejsze, zwarte bobeczki, ale drugi... No cóż, zrobił wielkiego bobka jakby sklejonego z kilku innych, miękkiego i dużego. Gdy go wzięłam przez chusteczkę to rozgniótł się z wielką łatwością :(

Odstawiłam świnkom zieleninę, mają siano i granulat pod dostatkiem, oraz świeżą wodę - nie wiem, czy potrafią korzystać z poidełka, jedną widuję przy nim często, a drugą w ogóle, więc wstawiłam miseczkę z wodą, którą wymieniam kilka razy dziennie. Piją również z niej, małe ilości, ale piją.

Świnki ogólnie brykają, bawią się, dopominają się smakołyków głośno gwiżdżąc i nas zaczepiając ale martwimy się o nie :(
Czy możliwe, że te kupki są spowodowane zbyt dużą ilością świeżych pokarmów, może były nowe w ich jadłospisie? W niedzielę przyznam się, że zjadły sporo ogórka, bo pierwszy raz braliśmy je na ręce i próbowaliśmy im to wynagrodzić i je przekupić :( Martwi mnie to, że cała klatka jest zakupana, brudna, zaraz idę im wymienić wszystko na nowe i czyste, postaram się też dzisiaj im przemyć łapki.

Ktoś coś może poradzić? Czy lepiej brać do weta? :cry:
Z góry dziękuję za pomoc, bardzo się martwię o maluchy!
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Mi się wydaje, że skoro nie widać zmiany zachowania u świnek to wystarczy tylko ograniczyć warzywa i owoce i podać im jakiś probiotyk (najlepszy bio-lapis, provita, bioprotect ale jeśli tego nie masz to możesz dać coś ludzkiego - lakcid czy trilac). Na takiego maluszka to połowę dawki jak dla dorosłej świnki a jeśli chodzi o ludzkie probiotyki to 1/4 ampułki/kapsułki.

Jeśli zauważysz coś niepokojącego w ich zachowaniu (osowiałość, ból brzuszka, brak apetytu) to oczywiście jak najszybciej do weta.
Obrazek
bibu

Post autor: bibu »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czy lakcid / trilac mogę podać obu świnkom, jeżeli teraz widzę, że jedna robi od jakiegoś czasu już normalnie bobki?
blumbi

Renika pisze:Na biegunkę dobry jest Diarsanyl. A dokarmiasz świniaczka?
Tak. Weterynarz zalecił mi dosłownie zmuszanie prosiaka do jedzenia. Najgorsze jest to że on chcę jeść tylko jakby nie.mógł tego przegrysc, jakby przeszkadzały mu ząbki. :( A mam wrażenie że ta nieładna kupa jest od tego że prosiak dostaje non stop jakieś płyny i mało je, siana praktycznie nie rusza, więc te bobki nie mają się z czego uformować.
Awatar użytkownika
Renika
Miejscowość: okolice Krakowa
Kontakt:

Post autor: Renika »

Moja świnka miała ciągle nawracające biegunki z powodu stresu wywołanego kamieniem w pęcherzu więc przyczyny mogą być bardzo różne. A może świnka ma problem z ząbkami? Czy weterynarz je sprawdzał? Za każdym razem jak podawałam diarsanyl biegunka po 2-3 dniach mijała.
blumbi

Renika pisze:Moja świnka miała ciągle nawracające biegunki z powodu stresu wywołanego kamieniem w pęcherzu więc przyczyny mogą być bardzo różne. A może świnka ma problem z ząbkami? Czy weterynarz je sprawdzał? Za każdym razem jak podawałam diarsanyl biegunka po 2-3 dniach mijała.
Nie mógł sprawdzić dokładnie bo miś miał pietruszke w pyszczku. Ale zauważyłam że przednie ząbki krzywo mu się ścierają. Czy mogę prośka dokarmiać jakimiś soczkami dla dzieci ? Typu jakiś bobofruit? :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”