Obcinanie pazurków

Jak pielęgnować świnkę morską, czyli "chcę piękną być"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Re: Obcinanie pazurków

Post autor: joanna ch »

Zaraz zaraz, teorię o miażdżeniu pazurów to słyszałam już niejednokrotnie i od weta i wydaje mi się że na tej stronie czy w tym temacie nawet. A tu się okazuje że nie każdy się z nią zgadza?
Nejvii

Post autor: Nejvii »

Obcinam tak pazurki od kiedy mam prosiaki. Nigdy nie miałam z nimi żadnego problemu - weterynarz również regularnie kontroluje stan łapek mojego stada.

Nie wiem skąd ta teoria. Może zwyczajnie ludzie nie wiedzą pod jakim kątem trzymać cążki? Ja to robię automatycznie.
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

Też obcinam ludzkimi, bez krzyku i bólu. Nie widzę żadnego miażdżenia. Pazurek tnę w ten sposób ----, a nie ten | . Nawet mój weterynarz obcina malutkimi ludzkimi cążkami, bo twierdzi, ze na małych zwierzątkach tak mu łatwiej niz brać gilotynkę.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

Nikodemcio wytłumacz bo nie rozumiem jak tniesz :D
Nejvii

Joanna, po prostu trzeba trzymać cążki w takim ułożeniu jak naturalnie układa się pazurek - żeby nie ciachnąć go idealnie w pionie
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

Obrazek
Nejvii

Dokładnie to miałam na myśli :)
Majka745

Post autor: Majka745 »

To możesz mi wytłumaczyć, dlaczego w takim razie obcinaczki dla zwierząt są zupełnie inne (moją zupełnie inny kształt i inaczej tną) niż te dla ludzi. Chyba z jakiegoś powodu, prawda?
A to, że świnkowym pazurkom nic nie jest, to jeszcze nie jest wytłumaczenie i wcale nie dowodzi, że są zupełnie bezpieczne. Jeżeli twoje świnki pomimo długiego stosowania "ludzkich" obcinaczek nie mają problemów z pazurkami, to mogę ci tylko pogratulować (że masz takie szczęście).
Nikodemcio pisze:Też obcinam ludzkimi, bez krzyku i bólu. Nie widzę żadnego miażdżenia. Pazurek tnę w ten sposób ----, a nie ten | . Nawet mój weterynarz obcina malutkimi ludzkimi cążkami, bo twierdzi, ze na małych zwierzątkach tak mu łatwiej niz brać gilotynkę.
To weterynarz chyba niezbyt wykształcony. Miałam wiele zwierząt i chodziłam do różnych weterynarzy z różnych powodów, ale także obcinać pazurki i nigdy nie widziałam, aby wet obcinał pazurki "ludzkimi" obcinaczkami.
Oczywiście każdy może obcinać jak mu wygodnie (choć nie pochwalam pomysłu obcinania obcinaczkami dla ludzi), ale myślę, że wet nie powinien tego robić. To dość nieprofesjonalne...
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

U mnie najlepiej sprawdzają się nożyczki do pazurków. Mam kilka rodzajów, tną stabilnie i szybko. Moja wetka też z takich korzysta. Przy obcinaniu ludzkimi obcążkami miałam problemy bo po pierwsze Piorunek ma za grube pazurki do cążków po drugie pazurki u świnek, które miały gorszy start i mają je słabsze, się kruszą i pękają. Dlatego polecam nożyczki do pazurków choćby z trixe czy podobnych firm :)
Obrazek
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Ja też używam nożyczek z Trixie, są wygodniejsze niż ludzkie obcinaczki, chyba łatwiej jest ostawić je pod odpowiednim kątem. Poza tym mój świnek ma jednego pazurka grubszego niż pozostałe i do cążek zwyczajnie się nie mieścił : P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pielęgnacja”