Siusianie - wszędzie!Pomocy!
Moderator: Pulpecja
Siusianie - wszędzie!Pomocy!
Witam. Na forum jestem nowa, więc jeśli robię coś nie tak to proszę o wskazówki:) Mam od roku prosiaczka, który urodził się w moim domu (kinder niespodzianka ze sklepu). Wszystko jest super, z małym wyjątkiem. Prosiaczek - Klocek - w części klatki ma pellet, a w części ma podkład, a na nim kocyk do spania, miseczkę, jedzonko. Nie mogę go nauczyć żeby sikał wyłącznie na pellet. Klocek siusia tam gdzie stoi. Często ma mokre legowisko. Czy macie jakieś metody żeby pokazać prosiaczkowi, gdzie ma się załatwiać? Będę bardzo wdzięczna. Dziękuję.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Siusianie - wszędzie!Pomocy!
To może być bardzo trudne, albo niemożliwe. Świnka z natury załatwia się, gdzie popadnie. Najłatwiej zaakceptować ten fakt i często sprzątać
.

Zasadniczo załatwiają się po swoich ,,kątach" raczej nie spotkałam się z siusianiem na środku pokoju, wyczaiłam te ich ulubione miejsca i popodkładałam szmatki, kartonowe papiery, zmoczyły je i to są już ich miejsca na stałe, zmieniam tylko co jakiś czas na świeże, a w klatce też raczej sikają po kątach... raczej 

No własnie, raczej......
Bo niestety mój świniak wyznaje zasadę: gdzie stoję tam sikam. Czasami owszem popędzi do rogu klatki, ale zazwyczaj... po prostu zatrzymuje się w miejscu i oddaje sikanej kontemplacji. A ma już 3 lata więc raczej na edukację za późno. Natomiast nie sika poza klatką, więc może jednak powinnam się cieszyć?? 

- kimera
- Moderator globalny
- Kontakt:
Na pewno masz powód do radości, moje chodzą luzem i siusiają wszędzie. Upodobały sobie miejsce pod kaloryferem, jak większość świnek, i po kilku latach listwa przypodłogowa jest do wymiany.
Moja od razu po przeniesieniu do naszego domu sika do kuwety. Nie wiem jak się tego nauczyła, ale nie przeszkadza mi to 

U mnie to samo. Ciekawe co decyduje o wyborze akurat tego miejscakimera pisze:Na pewno masz powód do radości, moje chodzą luzem i siusiają wszędzie. Upodobały sobie miejsce pod kaloryferem, jak większość świnek, i po kilku latach listwa przypodłogowa jest do wymiany.

- kimera
- Moderator globalny
- Kontakt:
Ciepło, przytulnie... Notabene, listwę przypodłogową już raz wymieniłam.
z moich obserwacji wynika , ze chłopcy gdzie popadnie, a dziewczynki grzecznie w kącikach ....
ale to chyba nie jedyny gatunek który tak ma
z kotami jest podobnie i z ludzmi tez

- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
To może warto zmienić towarzystwo, jak ci mężczyźni sikają gdzie popadniemarcinka pisze:z moich obserwacji wynika , ze chłopcy gdzie popadnie, a dziewczynki grzecznie w kącikach ....

Co do świń to od zawsze mam dziewczyny i siurają pod siebie, więc nie zawsze się sprawdza