Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
lubię

Re: Sprzątanie - jak to zrobić szybko i skutecznie

Post autor: lubię »

Nikodemcio poszukaj ciemnych, w sensie z ciemnej pianki, a nie drukowanych z wierzchu. Moje jakieś takie brązowo-miedziano-ciemnozłote są na czarnej piance i ani łączeń, ani plam, ani zgryzów za bardzo nie widać. Przestałam ich używać, bo prośki i tak zwijały w wałek na środku a potem gryzły zagięcia, ale wygląd był bez zarzutu.
Ja bym spróbowała moczenia przed praniem w kwasku cytrynowym lub sodzie, kwasek chyba lepiej wybiela (najlepiej kupić na all lub w hurtowni na kilogramy). Sypie się tego sporą garść albo dwie, zależy ile rzeczy i jak brudnych, i zostawia. Jak masz wrażenie, ze słabo działa, zawsze możesz dosypać. Mat, jak wspomniałam, już nie używam, ale w sumie w utrzymaniu w miarę fajnego wyglądu reszty świńskich rzeczy najlepiej się sprawdza baardzo długi program (u mnie 4.15) + ocet/kwasek cytrynowy/soda (raczej nie łączę...) + normalny płyn do prania (ale da się i bez) i tak za każdym razem. Wtedy nie ma szans na wżarcie się jakiejś plamy na trwałe.
PALATINA

Post autor: PALATINA »

Nikodemcio pisze:Ja też myślałam, ze sie wycwanię :twisted: i kupie ciemne, ale między tymi szerokimi pasami są białe 'łączenia'. Cały misterny plan na nic :sadness:
Moje nie mają żadnych białych łączeń.
Są z granatowej pianki. Jak je przetnę, to w środku też granatowe.
Brudu nie widać. 8-)
Awatar użytkownika
llenka
Miejscowość: ŁÓdź
Kontakt:

Post autor: llenka »

A ja wszystkie jakie miałam, miałam z jasnej pianki :|
moje futrzasta Cysia zaprasza na jej kątek internetów :meeting:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=3544
lubię

Przejdź się do castoramy albo czegoś w ten deseń - na pewno będą mieli ciemne pianki.
Awatar użytkownika
llenka
Kontakt:

i powiedzcie mi na ile wam te ciemne maty wystarczają? Ja jak tylko się zabarwiają zmieniam na nowe... :(
Dziękuję, w wolnej chwili się przejadę ;)
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

Kraków takie wielkie miasto a nigdzie nie znalazłam z ciemnej pianki :shock: obi, castorama, praktiker, leroy merlin no i nic :evil: Czyli zostaje szukać ratunku w internecie
lubię

Serio? Dziwne, może akurat wyszły - łazienkowy grzyb jest czarny i jasne maty od razu wyglądają na zagrzybione, a ciemne cały czas takie czyste i estetyczne :szczerbaty: Ja kupowałam w castoramie, na metry, w okolicach dywanów i/lub łazienek wiszą. Ale w internecie bywają z kolei bardzo tanie, nawet z przesyłką może się opłacać.
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Ciemnych najlepiej szukać w chińskich marketach, ja tam kupiłam ciemnoczerwoną mate i jest tak dobra że mam ją już ponad rok :)
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
llenka
Kontakt:

Matę rok??? o Boże jak ja bym chciała :P To jakiś rekord ;)
Ja też poszukam, ale za jakiś czas ponieważ ostatnio wymienialam nasze smrodziuchy zapaskudzone ;)
Awatar użytkownika
pastuszek
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: pastuszek »

To ja będę lepsza, bo mam jeszcze w użyciu matę zakupioną w listopadzie 2009 r. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”