Zdjęcia naszych klatek

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
CocoChanell

Re: Zdjęcia naszych klatek

Post autor: CocoChanell »

fajnie sobie pomieszkują szkrabki :D
nana81

Post autor: nana81 »

CocoChanell pisze:fajnie sobie pomieszkują szkrabki :D
Dziękuję bardzo. W najbliższym czasie czeka nas rewolucja bo przyjdą rzeczy od Pastuszka :D
CocoChanell

Post autor: CocoChanell »

ojj to będzie jeszcze więcej wygód :) to po rewolucji wrzucaj fotki :)
Majka745

Post autor: Majka745 »

nana81 pisze:Obrazek Obrazek

Proszę bardzo ;)
nana81 - co ile sprzątasz świnkom klatkę? Bo u moich, to po jednym dniu gorzej wygląda (co prawda załatwiają się do kuwetki, ale tylko siusiu).
Awatar użytkownika
jolka
Wiceprezes ds. adopcyjnych
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jolka »

a u mnie dziś tak wygląda. Oczywiście zaraz po sprzataniu zdjęcie :102:

Obrazek
Obrazek
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
nana81

Post autor: nana81 »

Majka745 pisze:
nana81 pisze:Obrazek Obrazek

Proszę bardzo ;)
nana81 - co ile sprzątasz świnkom klatkę? Bo u moich, to po jednym dniu gorzej wygląda (co prawda załatwiają się do kuwetki, ale tylko siusiu).
Wszystko zależy od tego jak klatka wygląda. Najczęściej co dzień wieczorem odkurzam dry bed a jak jestem padnięta to nawet i to nie. Pod spodem mamy pelet i od przyjazdu dziewczyn 4x wywalałam tylko te mokre i rozwalone kawałki. Całości jeszcze nie sprzatałam. 4x prałam dry bed. Dziewczyny mają kuwetkę ale zdecydowanie nie wszystko tam ląduje ;)
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

A tak mieszkają od kilku dni Bunia i Majka:
Dolna półka:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie jest dość bez sensu bo na drybedzie leży podkład no ale to przez chorą Majkę. Wymyśliłam że docelowo na jednym piętrze będzie drybed i sucha karma a na drugim pellety z trocinami i wszystko co ciężko wyczesać z drybedu - czyli siano i mokre żarcie. Mam nadzieję że aż tak nie będą przynosić trocin na drugie piętro.

Schody mam nadzieje że też jakoś przetrwają - jak widać zrobione z listewek modelarskich i płyty HDF. Na to przyklejona cerata, pocięty podkład i koc. Ale pewnie i tak to szybko zdewastują albo się rozpadnie przy częstym wyjmowaniu... Zobaczymy. Jak widać krata z dolnej klatki jest położona w pionie zamiast poziomie więc kuweta wystaje spod półki na taką właśnie wysokość. W ten sposób z przodu są te wielkie drzwiczki które normalnie są od góry. Po otwarciu i położeniu koca świnie mogą łatwo wyjść z klatki. Na pierwszym zdjęciu widać że klatkę można dość szczelnie zamknąć, w każdym razie świn nie przelezie. Zamontowałam też kratkę z innej klatki na górnym piętrze bo Bunia chciała się rzucać z wysokości na dziób, powstrzymałam ją w ostatnim momencie bo byłby świn inwalida. Dziwne bo przedtem miesiącami siedziały w otwartej klatce i bały się same wychodzić a teraz takie bungee bez liny w dodatku.

​Po schodach łażą śmiało, nawet biegiem. Dają radę zasuwać po stromiźnie. myślałam że się będą bały ale nie.
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

Super macie te klatki :)
To ja też zamieszczę zdjęcie naszej, żeby się pochwalić.

Obrazek

Nasze panny klatkę mają cały czas otwartą. W klatce mają żwirek i drybed. Na zewnątrz mają pojemnik z trocinami do którego wysypujemy resztki jedzenia z miseczek, żeby mogły sobie trochę poryć. Zwykle naokoło leży mnóstwo trocin, ale ich sprzątanie to niewielka cena za radość jaką ten pojemnik sprawia świniaczkom :D
Obrazek
Awatar użytkownika
jolka
Wiceprezes ds. adopcyjnych
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jolka »

urszula1108 pisze:Super macie te klatki :)
To ja też zamieszczę zdjęcie naszej, żeby się pochwalić.

Obrazek

Nasze panny klatkę mają cały czas otwartą. W klatce mają żwirek i drybed. Na zewnątrz mają pojemnik z trocinami do którego wysypujemy resztki jedzenia z miseczek, żeby mogły sobie trochę poryć. Zwykle naokoło leży mnóstwo trocin, ale ich sprzątanie to niewielka cena za radość jaką ten pojemnik sprawia świniaczkom :D
super pomysł :like: z tym pojemnikiem, będę musiała u siebie pomysleć o podobnym.
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

U nas od zawsze stał taki pojemnik do rycia. I zawsze cieszył się dużym zainteresowaniem prośków. Wióry naokoło to tylko latają :D
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”